• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Lipanj
29

NASTAVAK RADA LABORATORIJA U DARUVARU, ČAZMI, GRUBIŠNOM POLJU I GAREŠNICI

Nova Mreža javno zdravstvenih službi Republike Hrvatske koju donosi Ministarstvo zdravlja, a koja je stupila na snagu 1. listopada 2015. godine, nije predvidjela rad medicinsko-biokemijskih laboratorija u tri županijska grada Garešnici, Grubišnom Polju i Čazmi. Iako je Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs reagirao i tražio tijekom javne rasprave i postupka izmjene i dopune Mreže zadržavanje laboratorija taj dio nije prihvaćen, dok je zahtjev župana Bajsa da se zadrže dva tima obiteljske medicine u Bereku i Čazmi tada dobio zeleno svjetlo.

Neovisno o donesenoj Mreži od strane ministra zdravlja, Dom zdravlja BBŽ i Bjelovarsko-bilogorska županija su zatražili da se produže ugovori od 1.1.2016. do 31.6.2016.godine., što je prihvaćeno i potpisan je ugovor za njihov rad do kraja lipnja 2016. godine.

Nakon toga župan Bajs održao je i sastanak s nadležnim ministrom zdravlja Dariom Nakićem vezan uz gradnju nove Opće bolnice u Bjelovaru i tom prilikom tražio ponovno produženje ugovora za laboratorije u Daruvaru, Čazmi, Grubišnom Polju i Garešnici od 1.7.2016. do 31.12.2016., oslanjajući se na slijedeće činjenice:

a) Sadašnja organizacija medicinsko-biokemijske djelatnosti u Domu zdravlja BBŽ ima 4 laboratorija u 4 grada koji imaju veliku međusobnu geografsku udaljenost
b) Starost stanovništva – pretežno starije stanovništvo
c) Nepovjerljivost liječnika prema transportu uzoraka
d) Mogućnost netočnih nalaza


Ovih dana stigao je dopis iz Ministarstva zdravlja u kojemu stoji kako je Ministarstvo zdravlja poslalo u HZZO zahtjev župana Bajsa i Bjelovarsko-bilogorske županije na daljnje postupanje i očekuje se potpisivanje ugovora za nastavak rada naša četiri laboratorija do 31. prosinca ove godine.

U međuvremenu je Bjelovarsko-bilogorska županija i njen Dom zdravlja zatražio i izmjene i dopune važeće Mreže javno zdravstvenih službi RH u cilju uvrštenja naših 4 medicinsko-biokemijskih laboratorija u novu Mrežu.

Mogu naglasiti da od 1.10.2015. vrijedi nova Mreža javno zdravstvenih službi koja nije predvidjela rad nekoliko laboratorija u Garešnici, Čazmi i Grubišnom Polju. Mi smo reagirali u javnoj raspravi i uspjeli smo u jednom dijelu naših primjedbi. Bilo je predviđeno da se dva tima u Čazmi i Bereku brišu iz Mreže, ali su ostali. Što se tiče laboratorija, naš prijedlog nije prihvaćen i od 1.10. bila je opasnost da prestanu s radom. U međuvremenu, tražili smo produljenje ugovora s HZZO-m za rad laboratorija. Ukoliko bi se laboratoriji ukinuli, to bi značilo da bi uzorci trebali prijeći i oko 90km iz Čazme u Daruvar ili manje za ostale gradove, ali ipak to je značajna udaljenost. Također, imamo starije stanovništvo i praktičnije je da sve obavljaju u gradovima, ali smatramo da postoji mogućnost netočnih nalaza. Prijedlog je, neovisno o Mreži, HZZO prihvatio i produžio  ugovore do kraja lipnja ove godine. Ono što je bilo upitno je što nakon lipnja. Ja sam iskoristio mogućnost da na sastanku s ministrom Nakićem popričam, ne samo o temama gradnje nove bolnice, već i o drugim temama, temi vezanoj uz laboratorij i zatražio sam da se napravi produženje ugovora i da HZZO to prihvati. Županija je primila dopis ministra u kojem je on uputio naš dopis HZZO-u. Mi očekujemo da se ugovori produlje za još 6 mjeseci i da HZZO prihvati naš prijedlog. Ključno je da se stvar riješi do kraja, a ministar ima ovlasti da se Mreža ponovo promijeni. Time bi bilo trajno riješeno pitanje laboratorija i omogućilo bi se pružanje te usluge stanovnicima naše županije na način koji je to primjeren, a to je da uzorak i vađenje krvi obavi u najbližem gradu. Shodno tome veliki korak je napravljen što su laboratoriji ostali i što je naša inicijativa prihvaćena, naglasio je župan Bajs.

Ministarstvo zdravlja je donijelo Mrežu bez laboratorija u ta tri grada unatoč tome što smo stavili prigovor. Pokrenuli smo proceduru preko Komore čije je mišljenje ključno kod donošenja Mreže i Komora medicinskih biokemičara dala je pisanu suglasnost da su ti laboratorij neophodno potrebni i da trebaju ostati. O tome su obavijestili i HZZO i Ministarstvo. Ovih dana ćemo dobiti na potpisivanje ugovor u kojemu će biti ta 4 laboratorija. Do kraja godine ima još vremena jer je Mreža akt koji donosi ministar i često se mijenja. Bitno je da se Mreža izmijeni i prema svim inicijativama koje je poduzela Županija zajedno s Domom zdravlja, očekujemo da će se mreža izmijeniti i da će ti laboratoriji biti u mreži što je osnova za ugovaranje za 2017godinu, rekla je Ljubica Čaić v.d. ravnateljica Doma zdravlja BBŽ.

Radim u Čazmi i imamo dosta pacijenata. Gledamo da radimo korektno, kvalitetno, pacijenti su s nama zadovoljni, isto tako liječnici i sestre jer zaista nemamo prigovora, pomognemo koliko možemo. Kod nas u laboratoriju vadimo uzorke samo trudnicama i djeci, a sve ostalo se vrši po ambulantama. Od 350 do 600 postupaka dnevno, a nas smo dvije. Znači nam puno što nam je župan pomogao. Mi smo sve generacija i voljele bi da to tako ostane. Bez obzira na organizaciju nadamo se da ćemo ostati raditi 8 sati dnevno. Za građane to je velika prednost jer prvom mjestu su pacijenti, oni su navikli vaditi krv u ordinacijama, a mi smo uvijek tu da uskočimo i pomognemo, rekla je Ljiljana Mihalić djelatnica laboratorija u Čazmi.

Svaki laboratorij ima određeni broj osiguranih osoba koje mu pripadaju i s kojima je ta djelatnost ugovorena, a Daruvar je najveći. O broju osiguranih ovisi i broj liječnika koji pišu uputnice. Mi smo 2011. počeli s uvođenjem reforme elektronske uputnice i elektronski nalaz pod imenom CEZIH sustav. To je značajno za pacijenta jer je pacijent smanjio broj dolazaka u Dom zdravlja da bi dobio jednu ili dvije usluge. Pacijent se obraća liječniku on pušta uputnicu u sustav, uzorkuje se krv u ordinaciji, laboratorij dolazi po uzorak obrađuje ih i taj nalaz šalje liječniku, a pacijent se telefonski čuje s liječnikom. S nama su u tom radu institucije koje moramo poštivati i nadopunjivati, tu je HZZO, Županija koja nas u svemu uvijek prati, uprava Doma zdravlja koja podržava naše aktivnosti, naglasila je Sanja Dželajlija voditeljica laboratorija u Daruvaru.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a