• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Srpanj
1

NASTAVAK REALIZACIJE PROJEKTA CENTRALNOG ODLAGALIŠTA OTPADA U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Na početku mandata župana Damira Bajsa i novog saziva Županijske skupštine utvrđeno je koji su projekti od strateške važnosti za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Jedan od njih je i projekt zbrinjavanja otpada u CGO-u Doline. Isti projekt bio je u opasnosti da ne bude realiziran, jer na njemu u posljednjih šest godina do 2013, nije bilo nikakvih aktivnosti. Nije poslan čak ni zahtjev prema ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izradu i financiranje potrebne dokumentacije.

U vrlo kratkom roku potpisan je Sporazum između župana Damira Bajsa i gradonačelnika Antuna Korušeca kojim se utvrđuju potrebne radnje od preregistracije županijske tvrtke do slanja Sporazuma na adresu nadležnog ministarstva i Fonda sa zajedničkim zahtjevom za Centralnim odlagalištem otpada. To je dovelo do izrade Studije predizvodljivosti koja je bila i temelj da 2014. godine Ministarstvo i  Fond donesu odluku da Doline ne budu samo županijsko, već i regionalno odlagalište otpada za dvije županije Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku županiju.

 

Nakon toga Vlada RH na prijedlog nadležnog Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donijela je odluku da se to provede kroz promijene gospodarenja otpadom za Republiku Hrvatsku čime je legislativno potvrđena odluka kako su Doline Centralno odlagalište otpada za dvije županije.

 

Potom je održan sastanak između predstavnika BBŽ, predstavnika VPŽ, uz nazočnost direktora Fonda Svena Mullera i predstavnika Ministarstva zaštite okoliša. Istim je utvrđeno da uz dostavu kompletne dokumentacije studije predizvodljivosti dvjema županijama, treba potpisati i Sporazum između BBŽ i VPŽ kojim će se definirati nositelj investicije i ostali potrebni detalji oko projekta. To je preduvjet uspostave sustava gospodarenja otpadom u obje županije, ali i preduvjet za potpisivanje Sporazuma s Fondom o pripremi i provedbi projekta CGO-a Doline. Nakon toga trebala bi uslijediti priprema dokumentacije koja je preduvjet za povlačenje EU sredstva. Posao je to koji će u stopostotnom iznosu financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić održali su sastanak i dogovorili detalje oko Sporazuma koji treba potpisati, a sve kako bi projekt koji vrijedi trideset milijuna eura u izgradnji i dobio svoj epilog.

 

Dvije županije i dva župana su se dogovorila. Ključne elemente koje smo utvrdili a koji su sad u izradi Sporazuma su da će CGO Doline biti središnje odlagalište otpada za dvije županije, a na području Virovitičko-podravske županije da se u studiji izvodljivosti utvrdi da će tamo biti sortirnica i postrojenje za obranu biorazgradivog otpada. To bi trebala razraditi i sama studija i nakon toga bi trebali krenuti ka daljnjim aktivnostima. Ovo je ključni korak u daljnjem nastavku realizacije projekta koji ne podrazumijeva samo CGO Doline već i niz objekata na području dviju županiju, uspostavu ukupnosti sistema. Nakon što Sporazum bude potpisan nadam se da ćemo u skoro vrijeme napraviti onaj iskorak dalje, a to je Studija izvodljivosti i krenuti u projektiranje niza objekata u sklopu projekta, istaknuo je župan Bajs nakon sastanka čelnika BBŽ i VPŽ na konferenciji za medije.

 

Državna Strategija gospodarenja otpadom govori o trinaest regionalnih odlagališta otpada i jedno od njih su upravo i Doline na području Bjelovarsko-bilogorske županije koje trebaju obuhvaćati područje i Virovitičko-podravske županije. Nitko ne može natjerati dvije županije na izgradnju tako nečega ako nema dogovora. Ja se stvarno iskreno zahvaljujem županu Bajsu da smo u nekoliko normalnih i konstruktivnih razgovora  riješili sve nedoumice kojih praktički nije ni bilo. Razumijemo svi problem gospodarenja otpadom i to je priča koja u konačnici može štetiti samo našim građanima ako se ne riješi. Još jednom zahvaljujem županu Bajsu koji je potakao ovu inicijativu i koji je stvarno u relativno kratkom roku riješio svu imovinsko-pravnu problematiku kada govorimo o CGO Doline i potaknuo i našu Županiju, a i Fond za zaštitu okoliša da ta priča ide u ovom smjeru, istaknuo je župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a