• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
1

NASTAVLJA SE NAJUSPJEŠNIJA KREDITNA LINIJA PROLJETNE SJETVE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore o kreditiranju proljetne sjetve u 2018. godini s predstavnicima pet poslovnih banaka i to s Privrednom bankom Zagreb, Erste & Steiermärkische bankom, Zagrebačkom bankom, Podravskom bankom i Hrvatskom poštanskom bankom.

I ove godine nude se povoljni uvjeti kreditne linije za kreditiranje proljetne sjetve, jer je većina poslovnih banaka ponovno smanjila kamatnu stopu. Bjelovarsko-bilogorska županija  i dalje subvencionira kamatu s 2,8%, a za naše krajnje korisnike, odnosno poljoprivrednike u poslovnim bankama, nudi se kamatna stopa od svega 2,4%. Najbolji su to kreditni uvjeti u Hrvatskoj koji omogućuju našim poljoprivrednicima da sada nabave jeftiniji repromaterijal i tako ostvare uštedu od gotovo 30%. 

Poljoprivredni proizvođači, zahvaljujući ovoj kreditnoj liniji, lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje, šećerne repe i povrtlarske kulture. Najniži iznos kredita koji mogu zatražiti je 5.000,00 kuna, dok najviši iznosi 1.000.000,00 kuna, a rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci. Program kreditiranja proljetne sjetve nude slijedeće banke s kamatnom stopom:
- Privredna banka Zagreb, - 5,3%
- Erste & Steiermärkische bank – 5,7%
- Zagrebačka banka – 5,2%
- Podravska banka -5,7%
- Hrvatska poštanska banka – 5,5%

O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 182,4 milijuna kuna za 4.581 kreditna zahtjeva tijekom 14 godina, koliko se provodi kreditna linija za proljetnu sjetvu. Svake godine ovaj kredit realizira prosječno 450 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i za tu namjenu se utroši prosječno 12 milijuna kuna kreditnih sredstava. Za subvencioniranje kamate kroz sve te godine Bjelovarsko-bilogorska županija je izdvojila 4 milijuna kuna.
        
Napomenimo kako je proljetna sjetva poljoprivrednicima iz godine u godinu sve veći financijski izdatak kojeg teško pokrivaju. Kako bi im se pomoglo da kvalitetno obave proljetnu sjetvu za što je nužno kvalitetno sjeme, mineralno gnojivo  i zaštitna sredstva, kreditna linija i više im je nego dobrodošla.

Kako je riječ o dobrom projektu Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđuje i interes poljoprivrednika i iz drugih županija, ali kreditna linija pokriva samo bjelovarsko-bilogorske poljoprivredne proizvođače. Kako bi oni sami rekli kroz godine korištenja – da kreditna linija nije dobra, ne bi je sigurno koristili.

Inače, javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kreditiranje proljetne sjetve u 2018. godini bit će objavljen 5. veljače, u ponedjeljak.

„Kroz ovih četrnaest godina, proljetna sjetva pokazalo se uspješnom, jer ipak uvjeti kreditiranja su najpovoljniji u Republici Hrvatskoj. Bitno je da naša polja imaju dobru agropripremu, a to znači da naši poljoprivrednici u trenutku kad je najteže , početkom godine, mogu kupiti sve što je potrebno od repromaterijala po povoljnijim cijenama. Poziv kreće sljedeći tjedan i završit će u svibnju, a  očekujemo da i ove godine bude uspješan kao i svih godina prije. Zahvaljujem i bankama koje svake godine smanjuju kamate. To pokazuje da imaju povjerenja prema svojim klijentima i da u poljoprivredi ne postoji puno rizika, inače se banke ne bi javile za suradnju.“, rekao je župan Damir Bajs.

„PBZ je četvrtu godinu za redom u kreditnoj liniji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i iskustva su i više nego dobra. S obzirom na vrijeme objavljivanja kreditne linije, odnosno omogućavanja obrade kreditnih zahtjeva, svi možeom u dobro vrijeme odobriti kredite kako bi klijenti mogli koristiti ta sredstva za obradu svojih površina. S obzirom da smo mi prvenstveno stočarski kraj, ova kreditna linija omogućava da poljoprivrednici na vrijeme zasiju svoja polja za proizvodnju stočne hrane i to po izrazito povoljnoj liniji koja našim poljoprivrednicima osigurava dovoljno hrane i tehnike.“, izjavio je Mario Lončar, direktor Centra za poslove s poduzećima, PBZ.

„Mi smo potpisnici drugu godinu zaredom, a ova kreditna linija nam je omogućila da prošle godine dođemo do dosta kvalitetnih klijenata iz stočarstva, upravo zbog povoljnih uvjeta. Htjela bih se zahvaliti županu na iskazanom sluhu prema našim poljoprivrednicima jer županijska subvencija kamate je iznimno velika i to su doista najpovoljniji uvjeti koji ostvaruju naši stočarski proizvođači. Također, svakako se omogućava stočarima da na vrijeme kupe repromaterijal i da uz povoljne uvjete ostvare kreditiranje i pritom ostvare bolju dobit. Svi tu radimo u zajedničkom interesu, i banke i Županija i poljoprivrednici te se nadam se da će tako biti i sljedećih godina.“, zaključila je Jasminka Habalija, Podravska banka.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a