• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
5

NASTAVLJA SE OBNOVA PROMETNICA NA PODRUČJU BBŽ

Bjelovarsko-bilogorska županija, točnije njena Županijska uprava za ceste nastavlja s obnovom i modernizacijom prometnica na području županije. Tako je nakon obnove prometnica u Donjoj Petričkoj i Staroj Diklenici slijedeći potez po planu i programu Županijske uprave za ceste modernizacija dionice ceste u Sasovcu na području Općine Nova Rača.

Kako teku radovi na lice mjesta došao se uvjeriti i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima u pratnji načelnika Općine Nova Rača Darka Knežića, predsjednika Mjesnog odbora Sasovac Josipa Saraje i izvođača radova.

Riječ je o dionici ceste koja je sagrađena 70-ih godina prošlog stoljeća i sada će nakon više od 40 godina biti presvučena novim slojem asfalta u duljini od 1815 metara, a vrijednost radova procjenjuje se na 1.400.000,00 kuna. Investitor radova je Županijska uprava za ceste.

Tako je nakon četiri godine pauze i neasfaltiranja prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije krenulo njihovo obnavljanje i modernizacija. Prema planu i programu obnova prometnica u našem kraju nastavlja se i dalje, a u planu su dionice na području grada Čazme i druge na čijem su području u tijeku već pripremni radovi.

Nakon toga se očekuje kako će Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerskom odnosu sa svojim općinama i gradovima po modelu pola – pola nastaviti obnovu prometnica i to onaj dio za koje lokalne samouprave smatraju najbitnijim za obnovu. U tom smislu Županijska uprava za ceste već je raspisala Javni poziv prema jedinicama lokalne samouprave vezan uz iskazivanje interesa za obnovu prometnica na njihovom području.  U skladu s tim u tijeku su intenzivni dogovori o daljnjem planu i programu modernizacije prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije.  Tako nakon četiri godine započinje preokret u cestogradnji naše županije, a sve u cilju podizanja standarda naših građana. 

Nakon četiri godine krenuli smo u preokret u cestogradnji kad govorimo o županijskim cestama. ŽUC, koji je zadužen za to, financijski se dijelom i oporavio i krenuli smo u obnovu i modernizaciju županijskih cesta. Moram reći da situacija nije laka, da mnoge ceste treba obnoviti, da su ceste u Novoj Rači i Sasovcu izrazito loše ili ponekad ih čak i nema. Ove godine pokrenuti su radovi u Zrinskom Topolovcu. Nakon toga nastavili smo s radovima u Ivanskoj i Kapeli, a sada smo u Novoj Rači. Potez je to od oko 1.800 m u vrijednosti od 1,4 mil. kn i ove godine smo napravili u Novoj Rači ono što smo planirali. Međutim, to nije kraj naše aktivnosti. Očekujemo nove poteze u 2016. godini u Čazmi i u nekim drugim našim mjestima prema planu ŽUC-a. Ono što je najvažnije, odlučili smo se za model sufinanciranja javnim pozivom za suradnju gdje naše općine i gradovi mogu izabrati poteze koje žele i sufinancirati ih s 50%. Mogu reći da postoji veliki interes svih naših lokalnih čelnika i da možemo očekivati da ove i sljedeće godine u proljeće čim to tehnološki uvjeti budu dozvoljavali da ćemo imati puno više prometnica u tijeku gradnje. Naravno, sve u korist naših sugrađana, koji očekuju standard, koji je uobičajen, rekao je župan Bajs.

Nakon 46 god. ide novi sloj asfalta na ovoj dionici. Tu je bila jama na jami. Znate i sami, kad prođe 46 god. asfalt je za zamjenu. Ovo je financirala Županija. Zahvaljujemo se županu i nadamo se da će sljedeće godine krenuti obnova još jednog dijela prometnica. Toga ima oko 4 km. Malo pomalo, pa će se to završiti, naglasio je načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić.

Za mjesto i mladež ovo će puno značiti, i općenito za naš kraj. Ljudi su nas zaobilazili u velikom krugu radi ceste i nema prireza i nema napretka ako selo nema ceste, nijedno, ne samo Sasovac. U Sasovcu živi oko 130 ljudi, ali većinom je to mlado stanovništvo, što je najbitnije. Ima dosta i mladih poljoprivrednika rekao je Josip Saraja, predsjednik Mjesnog odbora Sasovac.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a