• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Lipanj
6

NASTAVLJAJU SE AKTIVNOSTI NA PROJEKTU GRADNJE NOVE ZGRADE OPĆE BOLNICE BJELOVAR

Bjelovarsko-bilogorsko-bilogorskoj županiji i Općoj bolnici Bjelovar uspješno su prošla dva europska projekta za dodjelu bespovratnih sredstava za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar i to na natječajima „Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici i kirurgijama“ i „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti“ vrijedna 70 milijuna kuna, a nakon odobrenja projekta putem Ministarstva regionalnog razvoja osigurano je još dodatnih gotovo 5 milijuna kuna za navedeni projekt.

Sukladno Ugovoru potpisanom s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova europske unije održana je početna Konferencija za navedene projekte čijom će se realizacijom, odnosno gradnjom zgrade nove bolnice u Bjelovaru standard zdravstva u bitnome poboljšati na korist pacijenata, ali i liječnika i medicinskog osoblja koje radi u našoj bolnici.

Sukladno projektu gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar koji je dobio zeleno svjetlo nadležnih Ministarstva, Vlade, ali i Europske unije predviđena je i izmjena i dopuna tehničke dokumentacije i nadzora, a nakon postupka javne nabave taj dio posla dobile su dvije tvrtke Institut IGH d.d. Zagreb i Capital Ing d.o.o. Zagreb.

Ukupna vrijednost poslova vezanih uz izmjenu i dopunu tehničke dokumentacije i usluga nadzora iznosi 5.685.125,25 kuna, a sredstva su u većem dijelu osigurana putem projekta iz europskih fondova.

Inače, gradnja nove bolnice u Bjelovaru treća je takva investicija u zdravstvu u Republici Hrvatskoj nakon gradnje Općih bolnica u Zaboku i Puli koja će omogućiti podizanje standarda liječenja u Općoj bolnici Bjelovar za pacijente, ali i bolje uvjete rada za liječničko i medicinsko osoblje u toj zdravstvenoj ustanovi.

Naime, objekti Opće bolnice Bjelovar koji su građeni paviljonskim tipom datiraju iz 18., 19., i 20. stoljeća, a posljednja velika investicija uložena u gradnju nove zgrade u krugu Opće bolnice Bjelovar bila je sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zašititu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici. Ne treba ni posebno isticati što će to sve značiti za zaposlenike bjelovarske bolnice koji će imati mogućnost rada u novoj bolnici modernog tipa prilagođenoj standardu 21. stoljeća.

Nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja krenulo se u projekt, jer Opća bolnica Bjelovar nakon zelenog svjetla Županijske skupštine već je osigurala preostalih 90 milijuna kuna potrebnih za gradnju, a povrat sredstava vršit će se po završetku projekta iz decentraliziranih sredstava, kao što to već čine i druge bolnice u Hrvatskoj.

Inače, ovakav model gradnje nove zgrade bolnice trenutno je jedini mogući način gradnje bolnica u Hrvatskoj, a koji podrazumijeva financiranje europskim novcem. Nova bolnica  prijeko je potrebna našem kraju, a njenu gradnju očekuju građani naše županije koji zaslužuju liječenje i pružanje zdravstvene zaštite primjereno vremenu u kojem živimo.

Tako će u konačnici najveći projekt u zdravstvu u posljednjih četrdeset godina u našoj Županiji omogućiti daljnje podizanje kvalitete zdravstvene zaštite, ali i uvođenje novih metoda u liječenju pacijenata.

„Za nas je to važan dan jer time smo napravili veliki korak prema početku realizacije našeg projekta. Hvala svima koji nam pomažu u ovom projektu, koji je od velike koristi davateljima i primateljima usluga naše nove bolnice“, rekao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr.Alli Allouch.

„Ja mogu samo izraziti zadovoljstvo da smo na javnom natječaju uspjeli pobijediti naše konkurente, za grupu 3 usluga koje smo nudili. To su usluge stručnog nadzora. Naši konkurenti na ovom projektu potpisom ovog ugovora postat će naši partneri. Svi ćemo biti u istoj priči s istim ciljem,a to je da ovaj projekt privedemo kraju unutar zadanih rokova,a po mogućnosti i prije te unutar budžeta i sa zadovoljavajućom kvalitetom“, istaknuo je Josip Brajdić, prokurist tvrtke Institut IGH d.d. Zagreb.

„ Ja mogu samo reći da za nas ovaj projekt predstavlja jedan djelić povijesti, s obzirom da je tvrtka Capital Ing već davno prije započela ovaj projekt. U međuvremenu se izmijenilo dosta toga. U ovom trenutku imam osjećaj da smo nadomak toga da se ovaj projekt napokon i realizira i vjerujemo da će to biti tako. Dat ćemo sve od sebe da se projekt uspješno realizira.“, naglasio je Marko Jagačić, direktor tvrtke Capital Ing d.o.o. Zagreb.

„Kada govorimo o Općoj bolnici Bjelovar, reći ću da ona temeljem zelenog svjetla Ministarstva zdravstva i Vlade Republike Hrvatske te Europske Unije, dobila mogućnost potpisati ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja za projekt gradnje nove zgrade bolnice. Ovo je tek treća bolnica koja se gradi u Hrvatskoj, kada govorimo o općim bolnicama. To pokazuje da to nije lako niti jednostavno. Međutim, postoji potreba da se bolnica koja ima sjajnu tradiciju i povijest,ali koja ima zgrade iz 18., 19. i 20. Stoljeća, pretvori u modernu bolnicu novog standarda 21.stoljeća. Bez toga nema napretka, nema mogućnosti zdravstvene zaštite za 130 000 osiguranika. Moram naglasiti da sada idemo korak prema samoj gradnji. Ja sam uvjeren da će  oni koji su dobili ovaj posao napraviti posao na vrijeme i u roku kako bi najesen bili u mogućnosti raspisa glavnog natječaja“, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a