• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Ožujak
12

NASTAVLJAJU SE RADOVI NA ADAPTACIJI TERAPIJSKO-REKREACIJSKOG BAZENA I PRATEĆIH PROSTORA U DARUVARSKIM TOPLICAMA-PROJEKTU VRIJEDNOM PET MILIJUNA KUNA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu gradu Daruvaru i tom prilikom prisustvovao potpisivanju Ugovora za nastavak izvođenja radova adaptacije terapijsko-rekreacijskog bazena i pratećih prostora Lječilišnog hotela Termal u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice.
Radni posjet gradu Daruvaru

Podsjetimo, nakon što je projekt izvođenja radova adaptacije terapijsko-rekreacijskog bazena i pratećih prostora kao najpovoljniji ponuditelj u postupku javne nabave dobila tvrtka Projekt inženjering d.o.o., zbog nepoštivanja ugovornih obveza i kašnjenja s izvođenjem radova, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice raskinula je ugovor s navedenom tvrtkom.

„Prvog srpnja prošle godine potpisivanjem ugovora s tadašnjim izvođačem, Projekt inženjeringom iz Požege, započeli smo radove adaptacije terapijsko-rekreacijskog bazena s izmjenom bazenskog postrojenja i svim pratećim dotrajalim sadržajima u bazenskoj dvorani kao i na sanitarnim čvorovima, garderobi i drugom što je zahtijevalo višu kvalitetu rada, a  ne samo u zdravstvenom već i u suvremenom gospodarskom smislu. No, u listopadu prošle godine stigla je obavijest od izvođača radova o nemogućnosti dovršetka radova s njegove strane i napravljeni su svi potrebni pravni koraci, u skladu s ugovorom vezano uz raskid ugovora. Današnje potpisivanje ugovora je važan događaj, veliki doprinos i potvrda kako ćemo ponovno kao izvrsno lječilište biti bitni ne samo pacijentima, već i gostima“, rekla je ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice Mira Zakora.

Nakon što su se pojavili problemi s izvođenjem radova, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs je održavanjem sastanaka i razgovorima sa svim sudionicima u projektu bio uključen u rješavanje nastalog problema.

Inače, izvođač, tvrtka Projekt inženjering d.o.o. je izveo 40% radova, nakon toga je sačinjen zapisnik o primopredaji izvedenih radova te naplaćena bankovna garancija u iznosu od 382.000 kuna.

Kako bi radovi na adaptaciji terapijsko-rekreacijskog bazena bili što prije završeni, ponovno je pokrenut postupak javne nabave, a za najpovoljnijeg ponuditelja izabrana je tvrtka Aeroteh iz Zagreba, s iznosom od 2.2. milijuna kuna.

„Svjesni smo svih problema koje ste imali u ovom projektu, dosta su velika očekivanja da se to sada napravi što brže i što kvalitetnije. Mi ćemo se na tom poslu maksimalno angažirati i mislimo da ćemo uspjeti radove završiti u rokovima. Zahvaljujemo se na ukazanom povjerenju“, istaknuo  je direktor tvrtke Aeroteh Eduard Nöthing, izvođač radova.

Projekt adaptacije terapijsko-rekreacijskog bazena i pratećih prostora Lječilišnog hotela Termal jedna je od najvrjednijih investicija u  Daruvarskim toplicama u posljednjih nekoliko godina. U projektu ukupne vrijednosti 4.8 milijuna kuna Bjelovarsko-bilogorska županija sudjeluje s 1.2 milijuna kuna.

Projekt obuhvaća građevinsko-zanatske radove na uklanjanju stare infrastrukture i obnovi zdravstvene infrastrukture kroz suvremena tehnička i estetska rješenja. To podrazumijeva zamjenu svih instalacija i završnih obloga, dobavu i ugradnju nove opreme i izvedbu svih pratećih radova, tj. obnovu i preuređenje bazenske dvorane i garderoba bazena s nužnim zahvatima na terasi vanjskog dijela bazena kao i sanitarnih čvorova.

Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač Daruvarskih toplica konstantno ulaže na podizanju standarda ove ustanove poznate po lječilišnom i zdravstvenom turizmu. Na taj način pokazuje se kako se  može i treba razvijati jedan takav centar koji ima izuzetno dugu tradiciju, ali i vrsne stručnjake koji ovdje rade, medicinsko osoblje zbog kojeg se ljudi vraćaju i dolaze.

„Na području grada Daruvara Bjelovarsko-bilogorska županija ima ugovorenih investicija u vrijednosti 40 milijuna kuna. Naznačit ću da smo u dva slučaja imali problem, a to je kod dogradnje Češke osnovne škole i izgradnje novog dječjeg vrtića,a drugi problem se pojavio i ovdje, u Daruvarskim toplicama. Oba projekta su zajedno vrijedna gotovo 10 milijuna kuna. Brzo smo reagirali. Nakon prve naznake da postoje problemi vezani uz Projekt inženjering, čim smo dobili naznaku da se radovi ne mogu nastaviti prekinuli smo ugovor. Nama je ključno da radovi što prije budu završeni kako bi u konačnici korisnici Daruvarskih toplica imali standard koji očekuju“, naglasio je župan Damir Bajs.

KONSTITUIRAN NOVI SAZIV KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Nakon konstituirajuće sjednice novog saziva Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije održana je konferencija za medije na kojoj se javnost imala prilike pobliže upoznati s novoizabranim predsjednikom Koordinacije, a kojoj je prisustvovao i župan Damir Bajs.

Novi saziv Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije čine po tri predstavnika albanske, češke, mađarske i srpske nacionalne manjine te predstavnik Roma Bjelovarsko bilogorske županije.

Po Statutu Koordinacije predsjedništvo čine izabrani predsjednici županijskih manjinskih vijeća i to su Martin Gojani ispred albanske nacionalne manjine, Damir Malina, češka nacionalna  manjina, Zlata Berkeš, mađarska nacionalna manjina, Darko Karanović ispred srpske nacionalne manjine te Goran Đurđević, predstavnik Roma BBŽ.

Treba istaknuti kako je temeljni cilj osnivanja Koordinacije usuglašavanje i unaprjeđenje zajedničkih interesa nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije, prije svega u očuvanju nacionalnog  identiteta, jezika i kulture.

Bjelovarsko-bilogorska županija poznata je po velikom broju nacionalnih manjina i to je jedna od njenih posebnosti. Također, manjinski narodi stoljećima žive na našem području u skladnom suživotu s većinskim narodom te pri tome promiču svoju kulturu i tradiciju. Ne treba zaboraviti kako je upravo naša županija bila prva županija u Hrvatskoj koja je imala Vijeće nacionalnih manjina, a upravo je i to dokaz suradnje nacionalnih manjina na našem području.

Kako bi rad Koordinacije vijeća nacionalnih manjina bio još uspješniji, Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu izdvaja značajna sredstva.  Tako je u 2020. godini za financiranje Vijeća nacionalnih manjina i manjinskih udruga predviđeno 570.000,00 kuna što će doprinijeti njihovom još aktivnijem djelovanju u zajednici.

„Zahvaljujem se svim članovima Koordinacije na potpori da budem predsjednik u ovom mandatu. Nadam se da ćemo ovaj mandat odraditi na dobrobit svih manjina i svih građana u našoj županiji. U prošlom mandatu smo jako dobro radili, veliku potporu kako moralno tako i materijalno imali smo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom. Trudit ćemo se da sve odluke donosimo konsenzusom i na prvoj sljedećoj radnoj sjednici donijet ćemo Plan rada za ovu godinu i za četverogodišnje razdoblje“, istaknuo je novoizabrani predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ Damir Malina. 

„Zahvaljujem se na potpori Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom Damirom Bajsom što na ovakav način prati rad nacionalnih manjina u našoj županiji. Izuzetno mi je drago što konačno opet imamo predstavnike svih vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u našoj županiji. Mislim da to jako puno govori o zajedničkoj suradnji i  mogućnosti ostvarivanja budućih planova“, rekao je Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

„Danas su se ovdje okupile sve manjine koje imaju pravo biti u Koordinaciji. Mislim da je to pravi put, put suradnje i razumijevanja između manjina te s većinskim narodom. Što se tiče suradnje sa Županijom, postoji niz aktivnosti koje mi podupiremo. Osim rada Koordinacije i Vijeća nacionalnih manjina podupiremo i niz drugih aktivnosti vezanih uz to, poput priznavanja prava na jezik, pismo i tradiciju svog naroda. Posebno me veseli i niz kulturnih manifestacija koje održavaju identitet naroda. Što se financija tiče, financiramo Vijeća, ali i sve druge aktivnosti, a sve s jednim ciljem, a to je da svi mi koji ovdje živimo imamo jednaka prava i jednake mogućnosti“, naglasio je župan Damir Bajs.

ŽUPAN DAMIR BAJS OTVORIO SRPSKI KULTURNI CENTAR „ISIDOR DOBROVIĆ“ U DARUVARU

Prilikom posjeta gradu Daruvaru župan Damir Bajs otvorio je Srpski kulturni centar „Isidor Dobrović“ čijim će se uređenjem aktivnosti srpske manjinske zajednice u gradu Daruvaru objediniti pod jednim krovom, ali čije će prostore moći koristiti sve zainteresirane udruge i građani.
Projekt je vrijedan 600 000 kuna, a Bjelovarsko-bilogorska županija za tu je namjenu izdvojila 110 000 kuna.

Srpski kulturni centar „Isidor Dobrović“ nosi ime jednog od osnivača Srpskog privrednog i dobrotvornog društva "Privrednik", čiji je cilj bio financiranje školovanja srpske djece slabijeg imovinskog stanja.

Također, krajem 19.stoljeća Isidor Dobrović bio je jedan od osnivača srpske banke  i srpske autonomne škole u Zagrebu. U Daruvaru je bio predsjednik Srpske pravoslavne crkvene općine.

„Prostor je odlično uređen, napravljeni su znatni građevinski zahvati. Srpsko narodno vijeće kao krovna organizacija te Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Daruvar podnijeli su financijski teret. Posebno mi je drago da je cijela zgrada na neki način obnovljena, kompletno stubište je obnovljeno i mislim da je ovo prostor koji grad Daruvar zaslužuje“, istaknuo je zamjenik župana za srpsku nacionalnu manjinu Saša Lukić.

„Daruvar je središte većinskog hrvatskog naroda i ponosan na svoje manjine, Čehe, Srbe, Mađare i sve ostale. Mislim da svi imaju svoj prostor. Želim vam puno uspjeha u radu“, rekao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

„Vjerujem da će ovaj prostor biti u službi svih, od vijeća, građana, Prosvjete, u suradnji sa SNV-om određene usluge koje će se pružati bit će pod jednim krovom i mislim da je to odličan primjer kako se radi. Zahvala gospodinu županu što prati, ne samo ovdje u Daruvaru nego u cijeloj županiji sve nacionalne manjine i to dosta izdašno, u skladu s mogućnostima županijskog proračuna“, izjavio je Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

„Srpska zajednica iznimno je bitna za povijest našega kraja, ali i za sadašnjost. Ja sam mogao svjedočiti povratku SKD Prosvjeta, uz potporu Županije. Mogao sam svjedočiti i nazočiti i osnivanju prvog Srpskog kulturnog centra u Bjelovaru, a drago mi je i da smo danas ovdje, na otvorenju Srpskog kulturnog centra „Isidor Dobrović“. To pokazuje jedno zajedništvo i htijenje da se nešto napravi. Mi nastojimo pomagati zajednici i na druge načine pa tako u značajnoj mjeri podupiremo i Srpsku pravoslavnu crkvu“, istaknuo je na otvorenju Srpskog kulturnog centra „Isidor Dobrović“ župan Damir Bajs.
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
Radni posjet gradu Daruvaru
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a