• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
23

NEMATERIJALNA BAŠTINA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE NA SAJMU ŽUPANIJA U ZAGREBU


Bjelovarsko- bilogorska županija svoje je specifičnosti, kulturnu baštinu i tradiciju i turističku ponudu predstavila na Sajmu županija koji je od 19.- 22. rujna održan na Zagrebačkom velesajmu.
Hrvatske županije su kroz program „SVI zaJEDNO – HRVATSKA NAJ“ predstavile svoju nematerijalnu baštinu kroz – glazbeno scenske, plesne, etno – modne i sportske, tradicijske zanate i običaje, te ponudu rukotvorina i suvenira.
Bjelovarsko – bilogorsku županiju su svojim nastupom  predstavljali su KUD „Veliko Trojstvo“ i KUD „Sirač“.  Ova dva  kulturno umjetnička društva  svojim su nastupom predstavili izvorne običaje, pjesme  i plesove bilogorskog i zapadno slavonskog kraja te tako pokazali svu raskoš  kulturnog naslijeđa i folkora naše županije, koje ovi KUD-ovi pažljivo njeguju.
Bjelovarsko- bilogorska županija  „zelena oaza zdravlja, znanja i tradicijskih vrijednosti“,  jedna je od 8 povijesnih hrvatskih županija i baštini identitet hrvatskog naroda u središnjem dijelu kontinentalne Hrvatske,  gdje kulturni spomenici svjedoče o životu na tom prostoru još od doba paleolitika, burnom srednjem vijeku i obrani od Turaka te stvaranja građanske Hrvatske- naveo  je to i u svom proslovu u katalogu ovogodišnjeg Sajma županija župna Damir Bajs.
Pozdravljajući posjetitelje sajma uoči nastupa naših kulturno umjetničkih društava, zamjenica župana  Đurđica Ištef Benšić  naglasila je da smo ponosni na našu nematerijalnu baštinu  i tijekom godine diljem naše županije prenosimo je kroz mnogobrojne kulturno -turističke manifestacije poput: Terezijane, Međunarodnog tjedna udaraljkaša,  Bjelovarskih  odjeka kazališta,  BOK festa, Zapovjedi pod lipom, Žetvene svečanosti- Dožinky, Dana Zrinskih, Lovrakovih dana kulture, Međunarodnog maratona od Kaptola do Kaptola,  Festivala pučkog teatra u Hercegovcu,  Božićnog gala koncerta, DOKU arta, Božićne bajke i mnogih drugih. Tradiciju pronosimo i kroz gospodarske manifestacije, a neke od njih su Vinodar i Dani piva u Daruvaru, dani sira u Grubišnom Polju, Dani krumpira u Hercegovcu te Dani šljiva u Siraču. „Sajam županija vidimo kao još jednu priliku otvoriti vrata Bjelovarsko-bilogorske županije i pokazati najbolje što imamo, čime se ponosimo, što nas čini jedinstvenim i što bismo rado podijelili sa svima koji nas žele upoznati i podijeliti s nama svoje interese. „ – zaključila je zamjenica župana Ištef Benšić.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a