• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
6

NIŽE KAMATE ZA POLJOPRIVREDNIKE – U PRVA TRI TJEDNA KREDITNE LINIJE STIGLO ZAHTJEVA ZA VIŠE OD 15 MILIJUNA KUNA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima na konferenciji za medije osvrnuo se na do sada najpovoljniju kreditnu liniju za proljetnu sjetvu, ovogodišnju s najnižom kamatnom stopom do sada za naše poljoprivrednike. Također, bila je to prilika i za najavu kreditiranja stočarske proizvodnje na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

U tri tjedna provođenja ovogodišnje kreditne linije proljetne sjetve naši poljoprivrednici uputili su 123 zahtjeva u iznosu od 15.361,000,00 kuna. Uz zahtjeve za ratarske kulture ponuda kredita za povrtlarstvo pokazala se kao dobra mjera, jer u županijski Upravni odjel za poljoprivredu stigli su zahtjevi i za povrće, točnije za sada za krumpir, batat i šparoge.

Od ove godine kreditna linija za kreditiranje proljetne sjetve još je povoljnija za naše poljoprivrednike, jer većina poslovnih banka smanjila je kamatnu stopu. Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje subvencionira kamatu s 2,8%, a poljoprivrednicima u određenim slučajevima, točnije poslovnim bankama, nudi se kamatna stopa od svega 2,5%. Najbolji su to kreditni uvjeti u Hrvatskoj i time se omogućava našim poljoprivrednicima da još povoljnije i lakše obave proljetnu sjetvu.

Prošle godine ukupno je bilo realizirano 194 zahtjeva vrijednih 18.606.204,33 kuna i bila je to rekordna godina po iskorištenosti županijske kreditne linije za proljetnu sjetvu.

O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 165,8 milijuna kuna za 4.427 kreditna zahtjeva tijekom 13 godina koliko se provodi kreditna linija za proljetnu sjetvu. Godišnje se utroši prosječno 12 milijuna kuna kreditnih sredstava za oko 400 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Za subvencioniranje kamate kroz sve te godine Bjelovarsko-bilogorska županija je izdvojila gotovo 4 milijuna kuna.

Poljoprivredni proizvođači tako lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe, a od ove godine po prvi puta kredit se može zatražiti i za presadnice povrća, dakle, povrtlarske kulture. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se može zatražiti 1.000.000,00 kuna. Rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci.

Napomenimo, kako je proljetna sjetva poljoprivrednicima iz godine u godinu sve veći financijski izdatak kojeg teško pokrivaju. Kako bi im se pomoglo da kvalitetno obave proljetnu sjetvu za što je nužno kvalitetno sjeme, mineralno gnojivo i zaštitna sredstva, kreditna linija i više im je nego dobrodošla i u pravo vrijeme kada je agromaterijal potreban za sjetvu najpovoljniji na tržištu.

„Ono što bih istaknuo da je kreditna linija podešena prema potrebama naših poljoprivrednika, na način da se može odobriti u vrlo kratkom roku i da se jednokratno vraća tek nakon naplate onoga što će poljoprivrednici imati kroz urod koji će biti prodan. Očekujemo da banke počnu odobravati prve kredite. Kad govorimo o tome, ove godine smo proširili kreditnu liniju i na povrtlarske kulture, tako da sad imamo zahtjeve i za krumpir, batat i šparoge. Rekao bih isto tako da obzirom na kreditnu liniju, predvidjeli smo određena sredstva u županijskom proračunu i odobrit ćemo svaki zahtjev koji dođe i za koji banke daju zeleno svjetlo. Naš je cilj uvijek isti, da polja u županiji budu zasijana i repromaterijal bude kupljen kada je to najjeftinije i da imamo izvrsnu, ne samo sjetvu, nego i žetvu.“, naglasio je župan Bajs.

„Svakoga dana zaprimamo zahtjeve iz gradova i općina iz cijelog područja naše županije. Ovdje nam izravno dolaze pravne i fizičke osobe u naše sjedište u naš upravni odjel gdje podnose zahtjeve. Najviše zahtjeva stiglo je s područja Grada Bjelovara. Svakoga dana imamo ravnomjerno raspoređene zahtjeve s područja cijele županije. Imamo veliki broj zahtjeva, posebno s područja grada Garešnice, za zahtjeve za krumpir, batat i šparoge. To su nove dohodovne kulture koje treba poticati i širiti asortiman. Ove godine imamo manje zahtjeva za sjetvu kukuruza, ali više zahtjeva za sjetvu soje. Prosjek po zahtjevu je oko 45.000,00 kuna. Naravno, pravne osobe traže veće iznose kredita, a OPG-ovi traže 40.000,00 - 60.000,00 kuna, ovisno o površini koju obrađuju i o usjevima za koje trebaju kredite.“, rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo, lovstvo i zaštitu okoliša, te najavio i kreditiranje stočarske proizvodnje.

„Uskoro će župan donijeti odluku i o kreditiranju stočarske proizvodnje na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Razmotrit ćemo isto tako novitete koje ćemo uvesti u to. To je kreditna linija gdje subvencioniramo nabavu junadi i svinja za tov. Uputit ćemo poziv bankama da ponovno razmotre kamatnu stopu gdje postoji mogućnost za snižavanje te kamatne stope. Županija će i dalje subvencionirati onaj svoj dio do 1,8% koliko je u toj kreditnoj liniji. Novost je i da ćemo produljiti rok otplate za tov junadi koji je dosad bio 15 mjeseci. Proširit ćemo ga na 20 mjeseci da naši stočari imaju dovoljno vremena prodati svoju utovljenu junad i da uspiju naplatiti to, a time i vratiti te kredite.“, zaključio je Tomšić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a