• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
12

NOVA INVESTICIJA U DARUVARSKIM TOPLICAMA VRIJEDNA 3,5 MILIJUNA KUNA I NAJVEĆE ULAGANJE U ENERGETSKU OBNOVU ŠKOLE U RH – OBNOVA OŠ SIRAČ VRIJEDNA 1,6 MILIJUNA KUNA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu gradu Daruvaru i općini Sirač.

1. Uređenje unutarnjeg predvorja lječilišnog objekta Termal Daruvarskih toplica

Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač Daruvarskih toplica prijavila je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije projekt Unutarnjeg uređenja predvorja lječilišnog objekta Termal (zdravstvena recepcija) u Daruvarskim toplicama i ostvarila 1.000.000,00 kuna za navedeni projekt.

Projekt je to koji će doprinijeti ostvarenju regionalnog razvoja u skladu sa Županijskom razvojnom strategijom kroz obnovu zdravstvene infrastrukture, omogućiti novo zapošljavanje te poticati gospodarske aktivnosti u obliku povećanja broja korisnika i prihoda.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 3.500.000,00 kn, a financirati će se iz tri različita izvora, i to u iznosu od  1.206.900,00 kn  iz decentraliziranih sredstava, 1.000.000,00 kn bespovratnih sredstva odobrenih od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a preostali dio iz vlastitih sredstava.

Cilj projekta je obnoviti zdravstvenu infrastrukturu u neto površini od 768 m2, odvojiti zdravstvenu recepciju od komercijalne te potaknuti gospodarsku aktivnost kroz obnovu ugostiteljskog dijela, uvažavajući suvremena tehnička i estetska rješenja. Obnovljeni prostor dobiti će novi funkcionalni izgled, omogućiti razdvajanje korisnika HZZO od tržišnih, biti će omogućen bolji protok korisnika, povećan standard usluge u ugostiteljstvu i novo zapošljavanje.

„Zahvaljujem se Županiji na prijavi ovog projekta i koja nam je dala potporu za ovaj projekt. Temeljem toga mi smo dobili milijun kuna koji će nam pomoći u realizaciji ove investicije. Zahvala još jednom našim osnivačima jer su prepoznali važnost ovog projekta kojim ćemo napraviti iskorak u poboljšanju kvalitete Daruvarskih toplica. Riječ je o uređenju hola i to je onaj prvi dojam koji naši gosti imaju kada dođu kod nas. Mi ćemo ovu investiciju pokušati izvesti u što kraćem roku, a najbolje nam odgovara da to odradimo ljeti. Pripremit ćemo se maksimalno da naši korisnici ne osjete nikakve probleme u tom periodu“, rekao je ravnatelj Marcel Medak.

„Kada govorimo o investicijama, Županija ima jednostavan stav. Ovisno o uvjetima natječajima za projekte, Županija ili njena ustanova mora biti prijavitelj, a mi ćemo sve napraviti kako bi sredstva došla tamo gdje su namijenjena, u našu županiju. Kada govorimo o ovom projektu, Bjelovarsko-bilogorska županija je prijavitelj, stručni dio su odradile Daruvarske toplice, a RRA-a prijavu. Tih milijun kuna što je osigurano Županiji, mi ćemo prenijeti na Daruvarske toplice. Time ćemo smanjiti trošak projekta uređenja hola, jer projektirana vrijednost je ukupno 3,5 milijuna kuna. U konačnici imat ćemo veće zadovoljstvo korisnika koji dolaze ovdje što je i cilj.“, izjavio je župan Bajs.

2. Pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije ustanovama i udrugama grada Daruvara

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, u prisustvu Povjerenice Vlade Republike Hrvatske za Grad Daruvar Snježane Hopp, potpisao je novih 14 Ugovora o izravnoj dodjeli  sredstava udrugama i ustanovama s područja grada Daruvara u ukupnoj vrijednosti od 72.000,00 kuna.

Riječ je o udrugama i ustanovama: Savez Čeha u RH, NIU Jednota, Češka Beseda Gornji Daruvar, Zajednica Mađara, Pučko otvoreno učilište Daruvar, ženska klapa Stentoria, Gradska limena glazba Daruvar, Udruga Impress, Udruga Ždralice, Sportska zajednica grada Daruvara, Daruvarska vinska cesta, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Daruvar, Udruga hrvatske policije branitelja Daruvar 1991 i Udruga pripadnika 24. Mješovitog artiljerijskog divizijuna Daruvar.

Podsjetimo, temelj za potpisivanje ovih Ugovora je Odluka o financiranju udruga i ustanova koje djeluju na području grada Daruvara, koju je nedavno u Daruvaru potpisao bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Riječ je o Odluci kojom trideset ustanova i udruga s područja grada Daruvara dobiva ukupno 150.000,00 kuna.

Dodjelom tih sredstava omogućeno je da udruge i ustanove koje djeluju pod nadležnosti Grada Daruvara i dalje normalno funkcioniraju, unatoč smanjenom financiranju Grada Daruvara radi Zakonom utvrđenih okolnosti. 

Također, kako bi se olakšao rad i sportskim udrugama, župan Bajs je dao svoju suglasnost na odluku školskog odbora Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar o besplatnom korištenju školsko-športske dvorane za sve sportske udruge s područja grada Daruvara, do usvajanja Proračuna Grada Daruvara za 2017. godinu. Ukoliko su sportske udruge već uplatile naknadu za korištenje školsko-športske dvorane, ta naknada se neće vraćati, već će se sredstva iskoristiti za zimske mjesece.

„Posebno mi je drago što je župan prepoznao ovaj trenutak kada Grad nema proračun i ima privremeno financiranje. Župan je ovime dao velikodušni doprinos nastavku rada udruga i ustanova na čemu mu zahvaljujemo.“ Izjavila je Povjerenica Vlade RH za Grad Daruvar, Snježana Hopp.

 „Ovakvu situaciju već dugo nismo imali u županiji, da imamo povjerenicu i da je uvedeno privremeno financiranje na nivou Grada. Stoga, Županija i Grad Daruvar, odnosno Povjerenica i ja, dogovorili smo da ćemo pomoći nizu udruga i ustanova koji su u teškoj situaciji. Nema razloga da bi udruge i ustanove imale problema oko financiranja i rada, zato je Županija odlučila dodijeliti 150 000 kuna za udruge. Također, preuzeli smo i obvezu da Županija u nizu euro projekata preuzme ulogu Grada. Kada zbrojimo sve što smo potpisali i odobrili potpora se penje na 250 000 kuna, a u to nisu uključeni euro projekti.“, pojasnio je župan Bajs. 

„Savez Čeha dobro surađuje sa Županijom i Gradom Daruvarom. Nadam se i daljnjoj suradnji i naravno da računamo na pomoć i u idućim godinama.“, rekla je Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha u RH.

„Drago nam je da Županija misli na nas i zahvaljujem županu i povjerenici, što su mislili na sve nas. Svi smo sada u istoj situaciji i ova pomoć će nam dobro doći. Izražavam nadu da ćemo sredstva iskoristiti tamo gdje treba.“, izjavio je Nedjeljko Pajtak, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta.

„Dosadašnja suradnja uvijek je bila uspješna i kada god smo tražili pomoć ona je bila prihvaćena. Nadam se da će se to nastaviti tako i dalje.“, istaknuo je Krešimir Ivančić, predsjednik HVIDRA Daruvar.

3. Najveće ulaganje u energetsku obnovu škole u RH – obnova OŠ Sirač

Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja je natječaj putem kojeg je Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala energetsku obnovu svoje Osnovne škole u Siraču vrijednu 1.655.344,57 kuna, a sredstva stižu iz tri izvora:

a) Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 939.239,36 kuna
b) Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira sa 469.619,98 kuna
c) dok  Bjelovarsko-bilogorska županija pokriva 89.954,63 kune.

Projekt obnove podrazumijeva ulaganja u zamjenu vanjske stolarije te postavljanje nove toplinske fasadne izolacije čime će se ostvariti značajne energetske uštede. Prema projektu na godišnjoj razini škola bi mogla uštedjeti, bilo na grijanju ili pak za ljetnih mjeseci na hlađenju, do čak 45%. Velike su to uštede ako se zna da za zimskih mjeseci račun za grijanje Osnovne škole Sirač premašuje i 30 tisuća kuna.

Spomenimo i to kako je Bjelovarsko-bilogorska županija prije nekoliko godina obnovila krovište na školi u Siraču, dok je lani Županija izdvojila 100 tisuća kuna za rekonstrukciju centralnog grijanja. Sve to zajedno doprinosi podizanju standarda u Osnovnoj školi Sirač koju pogađa 131 učenik u Matičnoj školi i dvije Područne škole.

Obnovom Osnovne škole u Siraču nastavljaju se tako ulaganja u županijske osnovne i srednje škole, ali se i nastavlja cilj ostvarenja povlačenja europskog novca, jer prisjetimo se prije nešto manje od tri godine Bjelovarsko-bilogorska županija bila je na začelju ljestvice hrvatskih županija po povlačenju europskog novca. Sada je ta slika bitno drugačija i približujemo se sredini ljestvice hrvatskih županija s preko stotinjak projekta vrijednih 260 milijuna kuna.

„Jako nam je bila nužna obnova jer je škola stara 40 godina. Imali smo velike račune za plin tijekom zime i sva se toplina gubila, stoga nam je doista bilo potrebno obnoviti školu. Već smo sada primijetili promjene, jer se tijekom zimskih praznika krenulo s promjenom stolarije. Na kraju ćemo sigurno imati oko 50% uštede“, pojasnila je ravnateljica OŠ Sirač Marija Pavičić.

„Škola je stara i došlo je do zamora materijala. Dosada se parcijalno rješavao dio po dio stolarije, a djeci je bilo zima i veliki su bili troškovi. Općina je platila certifikat, a Županija projekt. Sada je napokon obuhvaćeno sve i imamo polunovu školu.“, rekao je načelnik Općine Sirač Branimir Miler.

„S obzirom na stanje škola cilj nam je bio da svake godine, dvije - tri velike matične škole uđu u temeljitu rekonstrukciju. A tu je ušla i OŠ Sirač koja je jedna od najvećih investicija u školstvu u Republici Hrvatskoj u 2017. Veseli me da je obnova temeljita, jer želimo dobiti rekonstrukciju i veliku uštedu. Ušteda će biti 50%, što je godišnje 150 000 kuna uštede i to će škola moći utrošiti u nešto drugo. Veseli me da je i školski program bio neometan i unatoč radovima nastava se nije ometala, a kako vidimo po učenicima oni su veseli i jedva čekaju obnovu.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a