• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2022.
Veljača
10

NOVI PCR UREĐAJ SMANJUJE ČEKANJA NA REZULTATE TESTIRANJA

U Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije predstavljen je novi PCR uređaj, vrijedan gotovo 200 tisuća kuna

Nabavljen je uz pomoć Županije, a građanima će omogućiti brže dobivanje rezultata testiranja.

- Naš Zavod bio je jedan od dva u Hrvatskoj koji nisu radili PCR testiranja i nabavkom ovog uređaja želimo pomoći našim građanima da brže doznaju rezultate. Smatram da će to pomoći i poslovanju Zavoda koje je dosad bilo veoma loše – istaknula je zamjenica župana Marija Jungić podsjetivši da je Zavod za javno zdravstvo u 2021. godinu ušao s prenesenim gubitkom od 3.1 milijun kuna, a poslovnu godinu završio s minusom od 2.5 milijuna kuna, što znači da je smanjio gubitak za 600 tisuća kuna. Sve to, dodala je, potvrđuje da Zavod može i mora pozitivno poslovati, bez gubitaka.

Jungić je zahvalila svim djelatnicima Zavoda na teretu koji su iznijeli u ovoj pandemiji.

Da su se djelatnici Zavoda, unatoč izazovima, uspjeli organizirati u pandemiji potvrdio je i Vedran Trupac, v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo BBŽ naglašavajući da nabava novog uređaja neće zahtijevati dodatna zapošljavanja već preraspodjelu ljudi, što je i učinjeno.
- Uređaj u jednoj smjeni može obraditi 96 uzoraka, za što je potrebno oko 2 sata, ne računajući administrativnu obradu. Trenutačno smo ograničeni brojem ljudi, pa uređaj ne može raditi i u drugoj smjeni. No, bude li nužno, tražit ćemo rješenja – istaknuo je Trupac.

Dodao je kako se na rezultate dosad čekalo 5 do 6 dana, a nabavkom novog uređaja čekanja će se znatno smanjiti.

Inače, jučer je tijekom jedne smjene na novom PCR uređaju analiziran 91 uzorak. Za građane koji nemaju liječničku uputnicu trošak testiranja je 500 kuna.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a