• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Siječanj
24

Novi predsjednik obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije kod župana Čačije

Franjo Pal, obrtnik iz Bulinca, nedavno je preuzeo dužnost predsjednika Županijske obrtničke komore, i o stanju obrtništva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji razgovarao sa županom Miroslavom Čačijom.

          Zajedno s novim predsjednikom na prijamu su bili novi potpredsjednik i donedavni predsjednik Josip Renić, te tajnik Obrtničke komore Davorin Vezmarović.

          Problemi obrtnika novom predsjedniku itekako su poznati, u dugogodišnjem obrtničkom stažu prošao je sve s čim se obrtnik danas u Hrvatskoj susreće i mora nositi. Stoga je novu dužnost preuzeo ambiciozno i učinit će sve kako bi se položaj obrtnika olakšao – naglasio je na prijamu u Županiji Franjo Pal.

          Iz godine u godinu, sve je više obrta koji se gase, a samo je u prošloj godini obrt zatvorilo osam posto od ukupnog broja obrtnika na području Županije. Prema riječima predstavnika Obrtničke komore dio njih nije se mogao nositi s posljedicama nastalim uslijed ekonomske krize, no jedan dio preregistrirao se u društva s ograničenom odgovornošću ili zadruge. Razlog tomu su povoljnije mogućnosti poslovanja, pravne i ekonomske sigurnosti, tako da brojke nisu u potpunosti crne.

          Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije, jedna je od najaktivnijih u Hrvatskoj, uz majstorske ispite i ispite stručne osposobljenosti organizirali su mnogobrojne edukacije što kane i dalje nastaviti budući da postoji interes obrtnika.  Stoga im je važno riješiti problem prostora, jer vlastitoga nemaju. Dosadašnji, iznajmljen od HGK – Županijske komore Bjelovar, nakon povećanja najamnine, postao im je preskup. Premda razmišljaju o trajnom rješenju, u ovom trenutku nadaju se da će im uz Županiju, koja je obećala pomoći, i grad Bjelovar pomoći ustupanjem jednog od prostora s kojim raspolažu.

          Jedna od mjera kojima Županija podupire razvoj obrtništva je kreditiranje obrtnika, malih i srednjih poduzetnika, a na prijamu je istaknuta dosadašnja dobra suradnja koja se kani nastaviti češćim susretima i razmjenom informacija.  

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a