• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Veljača
6

NOVOOBNOVLJENA CESTA UZ DAN OPĆINE HERCEGOVAC

Jedna od svečanosti u povodu Dana Općine Hercegovac bilo je otvorenje novoobnovljene ceste Hercegovac - Velika Trnovitica. Rezanjem vrpce otvorio ju je župan Miroslav Čačija.

Riječ je o 5,5 kilometara vrijednih više od 3 milijuna kuna. S obzirom da se obnova te ceste čekala 30 godina, bio je to veliki događaj za stanovnike i Općine Hercegovac i Općine Velika Trnovitica. Župan Čačija, ovom je prilikom iznio podatke u obnovi i modernizaciji županijskih prometnica na cijelom području Županije. U protekloj godini na području Bjelovarsko – bilogorske županije obnovljeno je 30-tak kilometara prometnica i to zahvaljujući Županijskoj upravi za ceste i dodatnim sredstvima odobrenim od Hrvatskih cesta. Istim tempom nastavit će se i ove godine, prema planu i prioritetima koji su zacrtani Programom obnove županijskih cesta.
Općina Hercegovac, prema zadnjem popisu stanovništva ima 2.383 stanovnika, a sa statusom lokalne uprave prvi put se spominje 5. veljače 1886. godine. Gospodarska kriza pogodila je i ovu općinu, koja je do prije nekoliko godina bila među prvih pet prema gospodarskim rezultatima. Bore se s nezaposlenošću, a prema riječima načelnika Bore Bašljana oporavak gospodarstva težak je i spor. Unatoč tome, bogat kulturni i športski život uspio se održati kroz rad mnogobrojnih športskih i kulturno – umjetničkih udruga. U gospodarstvu prepoznatljivi su po tvornici za preradu krumpira „Franck“, Tvornici ulja Gea, tekstilnom poduzeću Velvet, te Gljive Evaj“. Od kulturnih manifestacija  valja izdvojiti Festival pučkog teatra koji nešto manje od dva desetljeća okuplja iseljenu Hrvatsku, a posljednjih godina zapažena gospodarska manifestacija su Dani krumpira. U ovom trenutku, prema riječima načelnika, završetak školsko – športske dvorane od velike im je važnosti, jer djeca, u zimskim mjesecima, tjelesni odgoj imaju u učionicama. U razvojnom planu Općine je dovršenje vatrogasnog doma u Hercegovcu, obnova ceste i mjesnih domova, objedinjavanje kanalizacijskog sustava i izgradnja pročistača te nastavak izgradnje vodovodne mreže.

 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a