• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Srpanj
28

O pripremama osnivanja Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije

Župan Miroslav Čačija na današnjem je radnom sastanku u Bjelovaru s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.mr. Majom Grba – Bujević, dr.med. i ravnateljem Uprave za medicinske poslove Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH Viborom Delićem, dr.med., razgovarao o osnivanju Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Županijska je Skupština dala suglasnost na Statut Zavoda, a župan Miroslav Čačija uskoro će imenovati Povjerenstvo koje će provesti imovinsku diobu budući da ta novoosnovana zdravstvena ustanova preuzima prostore županijskog Doma zdravlja. U rujnu će početi dodatne edukacije stručnog osoblja, a službeni početak rada Zavoda predviđa se 1. siječnja 2011. godine. Bjelovarsko-bjelovarsko županija je riješila sve prostorne uvjete za timove hitne pomoći u pet gradova – Bjelovaru, Daruvaru, Garešnici, Čazmi i Grubišnom Polju, za koje se predviđa mjesto u mreži timova hitne pomoći koja će tek biti donijeta.
            Prema riječima ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć prim.dr. Maje Grba – Bujević   svaka od predviđenih mjera uvodit će se postupno, i vodit će se računa da svi timovi rade prema istom standardu i što se tiče opreme i što tiče stručnih kadrova. Svi timovi moraju imati istovrsnu opremu i istovrsno znanje. Ono što je sigurno i što ona jamči, naglasila je ravnateljica Bujević, ovom reformom nitko od građana neće biti ni na koji način zakinut, niti će biti smanjena razina zdravstvene zaštite. Cilj je unaprijediti učinkovitost službe, tj. smanjiti vrijeme potrebno za dobivanje usluge hitne medicine te time unaprijediti zdravstveni ishod, kao i poboljšati i ujednačiti kvalitetu izvanbolničke hitne medicine u svim dijelovima Republike Hrvatske. Stoga, za strah građana u pojedinim sredinama, u našem slučaju riječ je o Čazmi i Grubišnom Polju, da će im biti smanjena razina kvaliteta hitne medicinske pomoći, nema razloga. Na sastanku se razgovaralo o problemu nedostatka liječnika, što je u cijeloj Hrvatskoj sve veći problem, no ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu rješenje vidi u otvaranju mogućnosti da se u rad županijskih zavoda uključe liječnici specijalisti koji inače ne dežuraju.

            Ravnateljica prim. mr. Maja Grba – Bujević i ravnatelj Uprave za medicinske poslove Vibor Delić, dr.med. u pratnji ravnatelja Doma zdravlja BBŽ Branislava Ljubića, Opće bolnice Bjelovar mr.sc. Davorina Diklića, dr.med, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Vesele Trnski i novoimenovanog ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu Stjepana Matoša, posjetili su prostore Doma zdravlja za timove hitne medicine u Bjelovaru i Čazmi. U Čazmi su se sastali s gradonačelnikom Čazme Dinkom Pirakom i predsjednicom Vijeća Andreom Prugovečki Klepac.  

 

BBŽ

 

BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a