• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Kolovoz
22

OBILJEŽAVANJE 22. GODIŠNJICE TRAGIČNE POGIBIJE HRVATSKIH DOMOLJUBA U KUSONJAMA, 8. RUJNA 2013. GODINE

Bjelovarsko- bilogorska županija, Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 91.- 93. i Grad Pakrac i ove godine, 8. rujna na Blagdan Male Gospe i ove godine organiziraju Mimohod istine i Komemoraciju u svrhu obilježavanja 22. godišnjice tragične pogibije hrvatskih branitelja u Kusonjama. Na konferenciji za novinare predstavljen je program obilježavanja, a građani su pozvani da se pridruže i odaju počast bjelovarskim vitezovima.

Predsjednica Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 91.- 93. Zorica Posarić u dirljivom govoru je zahvalila županu Damiru Bajsu i zamjenici župana Đurđici Ištef Benšić jer su Bjelovarsko- bilogorska županija i Grad Bjelovar obiteljima poginulih branitelja bili podrška od najranijih dana.  Izrazila nadu da će i dalje ostati tako, te je istaknula da je u Kusonjama prva ekshumirana masovna grobnica u Hrvatskoj.
Gradonačelnik Pakraca Davor Huška je rekao da su Bjelovarčani dali poseban obol u obrani Pakraca i Lipika. Velik broj branitelja  poginuo je na tom području, a najveća tragedija dogodila se upravo u Kusonjama.  Zahvalio se svim braniteljima grada Bjelovara i Bjelovarsko- bilogorske županije koji su na pakračkoj bojišnici branili HRvatsku, kao i članovima obitelji poginulih branitelja jer su dali ono najvrjednije što imaju, živote svojih sinova.
Župan Damir Bajs izjavio je kako je najbitnije da se ova godišnjica obilježi na primjeren način, da se dostojno prisjetimo naših poginulih branitelja,  te izrazio želju da uz predstavnike udruga, obitelji poginulih branitelja, predstavnika Hrvatske vojske i predstavnika državne, lokalne i regionalne vlasti bude što više nazočnih.
Za sve građane koji žele sudjelovati u obilježavanju ove tragične godišnjice organiziran je prijevoz autobusom  do Pakraca, s polaskom u 12:15 sati ispred zgrade Bjelovarsko- bilogorske županije i u 13:00 sati s Groblja Borik.

PROGRAM

12,15 Polazak autobusa ispred zgrade Bjelovarsko-bilogorske županije na Groblje „Borik“


12,30 POLAGANJE VIJENACA I PALJENJE SVIJEĆA
Središnji križ na groblju Borik u Bjelovaru
U Velikom Trojstvu i Čazmi vijence će položiti posebna izaslanstva.

13,00 Polazak autobusa s Groblja Borik prema Rakovom Potoku

14,20 Okupljanje uzvanika kod spomen obilježja na Rakovu Potoku

14,40 POLAGANJE VIJENACA I PALJENJE SVIJEĆA  NA SPOMEN OBILJEŽJU KOD  RAKOVA
POTOKA

15,00  MIMOHOD ISTINE
Odlazak sudionika komemoracije do spomen obilježja na Rakovu Potoku do kapelice Male Gospe u Kusonjama –

15, 55 Dolazak sudionika Mimohoda kod Kapelice Male Gospe u Kusonjama

16,00 KOMEMORACIJA KOD KAPELICE MALE GOSPE
HIMNA RH  - HORKUD «Golub»
MINUTA ŠUTNJE
POLAGANJE VIJENACA UZ KAPELICU MALE GOSPE
PRIGODNA OBRAĆANJA
HORKUD «Golub»

17,00  MISA ZA DUŠE POGINULIH BRANITELJA
Oltar uz Kapelicu Male Gospe u Kusonjama
Misu će služiti bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a