• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Lipanj
8

OBILJEŽAVANJE DANA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

U sklopu obilježavanja Dana Bjelovarsko-bilogorske županije župan Damir Bajs svečano je otvorio novoizgrađeni dio Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, javne zdravstvene ustanove koja kao takva djeluje već osamnaestu godinu. Kroz sve te godine obavlja javnozdravstvene, epidemiološke, zdravstveno ekološke, zdravstveno statističke djelatnosti, te vrši prevenciju bolesti na svom području: zarazne bolesti, nezarazne bolesti i socijalno medicinske poremećaje.

U projekt dogradnje prvenstveno se krenulo zbog potrebe zadovoljenja europskih standarda, ali i zbog izbjegavanja mogućeg scenarija zagrebačkog Imunološkog zavoda. Bjelovarsko-bilogorska županija, kao osnivač, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo na vrijeme je krenula u investiciju, i ne manje bitno u rokovima završila projekt. Sada su se stekli preduvjeti za akreditaciju mikrobiološkog laboratorija.

Akreditacija mikrobiološkog laboratorija nužna je za rad i potrebe Opće bolnice Bjelovar, a uz nju u novoizgrađeni prostor preselit će i Služba za higijenu i epidemiologiju, te dio Javnog zdravstva. U novom prostoru naći će se i dvije liječničke sobe za epidemiologe, dvije sobe za sanitarne inženjere, dvije sobe za medicinske sestre, soba za cijepljenje sa čekaonicom za pacijente, te pomoćne prostorije. Novi prostor mjesto je i za Odsjek za sprečavanje ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja.

Uz to što su sada stvoreni svi preduvjeti za rad županijski Zavod za javno zdravstvo ima uvjete i za proširenje djelatnosti i na određeni način postaje jedan centar za ovaj dio Hrvatske. Naravno, za sve to bila su potrebna sredstva, a građevinski dio radova bez PDV-a iznosio je 2.350,000,00 kuna, dok se vrijednost investicije s novom opremom penje i do 3.500,000,00 kuna. Svoj obol u financijskom smislu dala je i Bjelovarsko-bilogorska županija osiguravši pola milijuna kuna.

Treba napomenuti kako je Bjelovarsko-bilogorska županija kao vlasnik i kao osnivač Zavoda za javno zdravstvo izgradnju postojeće zgrade, na kojoj je sada vršena nadogradnja svojevremeno, također, financirala sa šesto tisuća kuna.

Novoizgrađena zgrada će pružiti mogućnost novog standarda u davanju zdravstvenih usluga našem stanovništvu. Dogradnjom smo izbjegli jednu sudbinu koja je zadesila zagrebački Imunološki zavod, jer i nama je prijetio gubitak licence za mikrobiološki laboratorij, ali mi smo to u cijelosti izbjegli. Objekt je napravljen na vrijeme, završen je u okviru predviđenog proračuna i time smo napravili prvu veliku investiciju u zdravstvu u ovom mandatu, istaknuo je župan Bajs na otvorenju novog prostora županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Prostor je neophodan radi proširenja vrste poslova i to prvenstveno preventivnog karaktera. Radimo novi program oko prevencije ovisnosti i zaštite mentalnog zdravlja, program s općim nazivom promocija zdravlja, oslobađamo oko sto kvadrata mikrobiologiji, te počinje program na kroničnim i nezaraznim bolestima, naglasio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo BBŽ Vladimir Halauk.

Nakon svečanosti otvorenja novog prostora Zavoda za javno zdravstvo položeni su vijenci i zapaljene su svijeće kod spomenika poginulim braniteljima u središnjem bjelovarskom parku. Nakon polaganja vijenaca služena je Sveta misa zadušnica za duše poginulih domoljuba u katedrali Svete Terezije Avilske.

Dan Bjelovarsko-bilogorske županije bio je povod i za održavanje svečane sjednice Županijske skupštine koju su uveličali brojni uzvanici i gosti. Na početku svečane sjednice sve okupljene pozdravio je predsjednik Skupštine Marijan Coner upoznavši ih sa svime onime što je skupština radila u proteklih godinu dana.

Župan Damir Bajs osvrnuo se na najvažnije projekte u školstvu, gospodarstvu, poljoprivredi, turizmu, komunalnoj infrastrukturi i nizu drugih stvari, na sve ono što se čini na dobrobit građana županije. Tu je projekt Javno-privatnog partnerstva koji podrazumijeva gradnju novih dvanaest objekata, projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom, a Županija ulaže i dodatne napore u povlačenju bilo državnog bilo europskog novca.

One šanse koje nam se pružaju, a nema ih puno mi ih moramo ostvariti. To ne može napraviti samo župan, to ne mogu napraviti smo gradonačelnici ili pak načelnici to radimo svi zajedno.  U tom partnerskom odnosu u nizu projekata koji su ostvareni ili se ostvaruju pokazuju da se na taj način može dalje. Bez toga je teško, istaknuo je župan Bajs, dodavši kako moramo činiti sve da bi povukli državna i europska sredstva koja nam se nude.

Rad i napore Županije pohvalila je i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Tartitaš istaknuvši kako županijska vlast u svakom pogledu brine o tradiciji, odgovorno vodi Županiju i naravno ima viziju u kojem smjeru ići naprijed.

Nazočnima se obratio i izaslanik predsjednice RH Željko Rainer također pohvalivši rad Županije, a posebice brigu o mladima i njihovu obrazovanju.

Svečana sjednica bila je i prilika za dodjelu javnih priznanja.

„Povelja Bjelovarsko-bilogorske županije“
- za naročite uspjehe na svim područjima gospodarskog i društvenog života od značaja za Županiju:

1. Iveta d.o.o. Bjelovar
2. Područni ured za zaštitu i spašavanje Bjelovar

„Plaketa Tihomir Trnski“
- za izuzetne rezultate na obrazovnom, kulturnom, sportskom i drugim područjima kulturnog života Županije:

1. Športsko ribolovno društvo „Som“ Kaniška Iva
2. Češka beseda Ljudevit Selo
3. Ilija Pejić
4. Klapa Bjelovar
5. Jozo Sušilović
6. Škola nogometa „Čazma“
7. Vjekoslav Filipec
8. Vjenceslav Herout

„Medalja Bjelovarsko-bilogorske županije“
- za izuzetan doprinos u demokratskom usmjerenju i promicanju ugleda Bjelovarsko-bilogorske Županije:

1. Mato Ćurak
2. Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Grada Bjelovar
3. Dobrovoljno vatrogasno društvo Martinac
4. Tomislav Kunješić

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a