• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Lipanj
25

OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI U BBŽ

Župan Damir Bajs, čelnici Grada Bjelovara, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici policije u povodu Dana državnosti odali su počast svim poginulih hrvatskim domoljubima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Tako su položeni su vijenci i zapaljene su svijeće kod spomenika poginulim branitelja u središnjem bjelovarskom parku, kod središnjeg križa na groblju Borik u Bjelovaru, kod Spomen obilježja "Barutana" i Spomen obilježja "Lug" nakon čega su se u Lugu održali 21. Susreti prijatelja koji su i ove godine okupili branitelje s područja cijele Hrvatske. Pokrovitelj Susreta bio je bjelovarsko-bilogorski župan koji je Susrete i otvorio.


Republika Hrvatska je odabrala da bude u zajednici naroda Europske unije, da bude ravnopravna i da nam u toj budućnosti bude bolje, kako nama tako i generacijama ispred nas. Tih dana 1991. godine bilo je časno biti hrvatski branitelj, hrvatski političar, jer odluke koje su se donosile u Hrvatskom saboru pod mudrim vodstvom, našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, bile su sinergija i isposlovale su to da smo izborili svoju samostalnu državu Hrvatsku. S vremenom smo svjedoci da se termin hrvatski branitelj omalovažava. Mi moramo težiti da ono dostojanstvo koje smo imali da sačuvamo, da očuvamo zajedništvo u očuvanju svih vrijednosti Domovinskog rata i svega onoga što je doprinijelo da imamo samostalnu suverenu Hrvatska državu i na tome će ova Udruga raditi i dalje i to će nam biti nit vodilja ka budućnosti, naglasio je na otvorenju Susreta prijatelja Stipe Šola predsjednik UHDDR-a BBŽ.


Danas slavimo 25 godina državnosti. Hrvatski narod je kroz povijest htio samostalnu državu i trebala su stoljeća dok do toga nije došlo. SvečanI je to dan, dan kada se prisjećamo Domovinskog rata jer Hrvatska je proizašla iz rata i to nikada ne smijemo zaboraviti, a ovaj kraj kao i ostali krajevi doprinijeli su tome. Hrvatski branitelji moraju imati posebno mjesto, ne samo u Ustavu, zakonu, već u društvu. Mora biti priznato što je napravljeno, omogućiti da oni koji su stvorili državu kroz rat, ne samo da dobiju materijalna prava, već i status u društvu. Meni je žao što o tome danas moram uopće i pričati, ali to je stvar koja će se tek trebati riješiti do kraja. Što se tiče Susreta prijatelja moram pohvaliti UHDDR na samoj činjenici da se 21 godinu rade ovakvi Susreti prijateljstva. Znak je to ustrajnosti u prikupljanju branitelja da se nađu na jednom mjestu, na Dan državnosti da se prisjete svega što se događalo, svog ratnog puta i da se prisjete svojih poginulih prijatelja, onih ljudi koji nisu među nama, istaknuo je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a