• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Ožujak
7

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana žena, 07.03.2016. se u dvorani za sastanke Hotela Termal u Daruvaru održao susret žena koje se nalaze na vodećim pozicijama u institucijama, ustanovama ili udrugama češke nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije.

Žene u češkoj nacionalnoj manjini zauzimaju nezamjenjivu ulogu; one su čuvarice tradicije, kulture, običaja i jezika. Također, na čelu 31 udruge češke manjine u Hrvatskoj se nalazi čak 18 žena te su velikom većinom žene ravnateljice čeških ustanova.
Zamjenica župana, Tanja Novotni Golubić je na početku održala izlaganje na temu „Jednake mogućnosti za žene i muškarce u našem društvu.“
Na ovom susretu, okupilo se je petnaest žena ( ravnateljice, predsjednice, voditeljice, političarke, poduzetnice) koje su  izmijenile svoja iskustva po pitanju vođenja, sa kojim se sve preprekama susreću unutar svojih organizacija ili poduzetničkih pothvata, o balansu privatnog i poslovnog života te kako biti uspješne u modernim i tradicionalnim ulogama žene.
Također su se prisjetile i istaknule one osobe koje su značajno utjecale na njihove živote ( majki, očeva, prijateljica, svekrva… ) ili su im u prošlosti iskrčile dio puta prema uspjehu. Također su se prisjetile prve hrvatske političarke, Marije Dvořákove Radić koja je također bila Čehinja.
Diskusijom o položaju žena u suvremenom društvu željele su motivirati, inspirirati, potaknuti i ohrabriti druge žene, ali i muškarce da mijenjaju trenutno stanje, statistiku i stereotipe koji ne idu u prilog rodne ravnopravnosti.
Na kraju dvosatnog duženja zaključeno je da ravnopravnost žena i muškaraca nije samo osnovno ljudsko pravo, ali i glavni temelj za miran, uspješan i održiv svijet . Također zbog prepreka koje su ženama nametnute odgojem u patrijarhalnom društvu, žene je potrebno ohrabriti, poticati i motivirati na preuzimanje vodećih uloga kako bi doprinijele izgradnji pravednijeg i ljepšeg svijeta.
Organizatorica ovog događanja je bila Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije koja vjeruje da se otvaranjem ovih tema kroz medije ili u krugu žena koje imaju mogućnosti utjecati na druge žene u okviru svojih organizacija, može dati značajan doprinos u zajedničkim, globalnim naporima prema jednakosti od koje cjelokupna zajednica može imati društvene, političke i ekonomske koristi.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a