• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
1

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA I DAN RUŽIČASTE VRPCE

Na bjelovarskom korzu obilježen je Svjetski dan srca te Dan ružičaste vrpce – dan borbe protiv raka dojke, na kojemu su prisustvovale zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić, te pročelnice Mirna Čačić Klobučić i Jasmina Radojčić.

Povodom Svjetskog dana srca, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Pokreni svoj život“, na bjelovarskom korzu organizirano je mjerenje tlaka i šećera u krvi, te promocija fizičke aktivnosti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Tom prigodom održana je i tradicionalna utrka mališana Dječjeg vrtića Bjelovar, koji su za svoj trud dobili medalje, a uručila ih je zamjenica župana Ištef Benšić, zajedno s gradonačelnikom Korušecom. Osim za najmlađe, utrka je organizirana i za rekreativce, na kojoj je sudjelovala i ekipa Argonauta.

U našem se gradu i županiji već deset godina obilježavaju akcije vezane uz Svjetski dan srca. Osnovna je namjera upozoriti one koji definiraju i provode zdravstvenu politiku, liječnike  i pacijente  na rastuću  pojavnost kardiovaskularnih bolesti. Ove su bolesti trenutno odgovorne za više od 17 milijuna smrti godišnje, a projekcije za 2030. godinu predviđaju da će ovaj broj porasti na više od 23 milijuna. U Hrvatskoj godišnje od srčanožilnih bolesti umire gotovo 25 000 osoba, a čak svaka druga umrla osoba umire od posljedica srčanog ili  moždanog  udara,  popuštanja srca, posljedica arterijske hipertenzije.


Također, Udruga žena liječenih od karcinoma dojke „Biser Bjelovar“ tradicionalno je obilježila Dan ružičaste vrpce - dan borbe protiv raka dojke, pod sloganom „Darujmo ružičasti život“. Članice udruge „Biser“ ovom akcijom pozivale su na preventivne preglede dojki, jer u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje od raka dojke oboli oko 70 žena, a umre od 35 do 40 žena. Sredstva koja su prikupljena u akciji namijenjena su za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a