• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Rujan
8

OBILJEŽENA 24. I 22.GODIŠNJICA TRAGIČNE POGIBIJE HRVATSKIH DOMOLJUBA U KUSONJAMA

Bjelovarsko-bilogorska županija i grad Pakrac i ove godine zajedno s Udrugom obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu „Kusonje“ 1991.-93. organizirali su obilježavanje godišnjice tragedije koja se 1991. godine na Malu Gospu dogodila u Kusonjama i ponovila 1993. godine.

Prije dvadeset i četiri godine u mjestu Kusonje pokraj Pakraca, odnosno 8. rujna 1991. godine tragično je poginulo dvadeset hrvatskih branitelja.  Dvije godine kasnije u podmetnutoj eksploziji, na mjestu obilježavanja tragičnog stradanja 8. rujna 1993. godine poginulo je troje, a ranjeno jedanaest sudionika komemoracije. Žrtve ovog zločina bile su majke okrutno smaknutih hrvatskih branitelja i hrvatsko vojno-policijsko osoblje, koje je postavljalo vijenac.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na grobljima Borik u Bjelovaru, Velikom Trojstvu i Čazmi, komemorativni skup sjećanja i  ove je godine označen Mimohodom istine iz spomen područja Rakov Potok do kapelice Male Gospe u Kusonjama. Roditelji, djeca i drugi članovi obitelji, zajedno sa svim gostima koji su došli sudjelovati u obilježavanju ovog događaja, pješačili su u tužnoj i ponosnoj povorci.
Mučki ubijenim i masakriranim herojima Domovinskog rata došli su se  i ovoga puta, sa neskrivenim pijetetom, pokloniti izaslanik i savjetnik za branitelje predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ,  predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Oružanih snaga RH, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije te Grada Bjelovara i Grada Pakraca.
U ime Bjelovarsko-bilogorske županije govorio je župan Damir Bajs koji se na početku govora prisjetio Zorice Posarić koja je zaslužna za okupljanje u Kusonjama.

Treba što više pričati o Domovinskom ratu kako bi se prenijele informacije o tome što se događalo. U obrani Hrvatske naši Bjelovarčani su bili sinovi svijetla koji su se borili protiv sinova tame. Sinovi svijetla su ipak pobijedili, i zbog njih imamo danas Hrvatsku. Svaka suvremena država prisjeća se trenutka kada je nastala., a Hrvatska je nastala upravo u Domovinskom ratu. Naši Bjelovarčani kada su došli ovdje, borili su se za Hrvatsku, ali i za svoje suborce. U toj borbi došli smo do toga da imamo Hrvatsku kakva je danas, ne zaboravimo to. Zaključio je župan Bajs.
Misu za duše poginulih branitelja služio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a