• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Prosinac
18

OBILJEŽENA DESETA GODIŠNJICA POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Održana je 2. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije na kojoj je obilježena deseta obljetnica osnivanja Povjerenstva za ravnopravnost spolova, podneseno izvješće o provedenim aktivnostima , a utvrđen je i prijedlog Plana rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova za 2014. godinu.

Župan Damir Bajs podsjetio je da je Povjerenstvo u Županijskoj skupštini Bjelovarsko- bilogorske županije osnovano još 2003. godine, pet godina prije donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova.  Župan Bajs je rekao i da se u Hrvatskoj danas vidi pomak po pitanju ravnopravnosti spolova, no da na povećanju ravnopravnosti i sprječavanju nasilja u obitelji još treba poraditi jer u Hrvatskoj nitko nije osuđen da trpi nasilje samo zato što je slabiji. U okviru obilježavanja desetogodišnjice osnivanja Povjerenstva za ravnopravnost spolova župan je zahvalio prethodnim predsjednicama Povjerenstva.  Zahvalnicu  i buket cvijeća uručio je dosadašnjim predsjednicama Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Prvoj predsjednici, koja je bila i inicijator osnivanja Jasmini Radojčić aktualnoj pročelnici Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb,  te drugoj  Daliborki Vrankić Horvat. 
Članica Povjerenstva Mirjana Jančijev govorila je o seminaru održanom u Daruvaru na kojem je predavačica bila savjetnica u vladinom Uredu za ravnopravnost spolova Tamara Šterk . Na seminaru se najviše govorilo o zakonima koji se odnose na ravnopravnost spolova i zaštitu od nasilja u obitelji, kojih svake godine u Hrvatskoj ima sve više. Trenutno ih je šest. To su Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon za zaštiti od nasilja u obitelji, Zakon o istospolnim zajednicama, Obiteljski zakon i Zakon o medijima.
Članovi povjerenstva dali su isvoje prijedloge za Plan rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova za 2014. godinu. Članovi su između ostalog upozorili na malu zastupljenost žena u lokalnoj politici i na izbornim listama i ukazali na potrebu da se stanovništvo županije educira o ravnopravnosti i nasilju u obitelji, kao i da se poduzmu konkretne akcije kako bi se nasilje spriječilo.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a