• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Srpanj
3

OBJEDINJENOM JAVNOM NABAVOM DO UŠTEDA OD MILIJUN I DVJESTO TISUĆA KUNA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovor o opskrbi električnom energijom s tvrtkom GEN-I d.o.o. Zagreb i ugovor o opskrbi prirodnim plinom s tvrtkom Darkom d.o.o. Daruvar čijim će se provođenjima doći do uštede od preko milijun i dvjesto tisuća kuna na energentima plinu i struji.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija u cilju ušteda i smanjenja troškova za energente odlučila je provesti objedinjenu javnu nabavu za opskrbu električnom energijom i za opskrbu prirodnim plinom za svoje potrebe i za potrebe osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač. Objedinjena javna nabava uključila je i Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije za opskrbu prirodnim plinom.

          Tako je u postupak objedinjene javne nabave za opskrbu prirodnim plinom obuhvatio trideset i jednu osnovnu i srednju školu, županijski Dom zdravlja te samu Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Pristigle su četiri ponude, a najpovoljnija je bila ona tvrtke Darkom d.o.o. Daruvar  s cijenom ponude od 2.822.058,34 kune. U usporedbi s iskazanim troškovima škola, Doma Zdravlja i Županije do sada radi se o uštedi od preko 1.000.000,00 kuna.

          U postupku objedinjene javne nabave za opskrbu električnom energijom uključene su trideset i četiri osnovne i srednje škole te Bjelovarsko-bilogorska županija. Na taj postupak javne nabave javila su se tri ponuđača među kojima je najpovoljnija bila tvrtka GEN-I d.o.o. Zagreb s ponudom od 709.948,00 kuna. U usporedbi s dosadašnjim troškovima za električnu energiju dolazi se do uštede od 200.000,00 kuna.

        Treba spomenuti kako su postupci provedi bez problema, uz dobru suradnju škola, Doma zdravlja i Županije, i na provedene postupke javne nabave nije bilo ni jedne žalbe. I na kraju  jednostavnom računicom dolazimo do uštede od preko milijun i dvjesto tisuća kuna, a ako tome pridodamo i uštedu veću od milijun kuna vezanu uz cash pooling onda se uštede penju na iznos veći od dva milijuna i dvjesto tisuća kuna što ni u kom slučaju nisu zanemariva sredstva.

          GEN-I je već dvije tri godine intenzivno na tržištu i opskrbljujemo dosta toga i potpisali smo već nekoliko velikih ugovora s kompletnom državom, Gradom Zagrebom i s nekoliko Županija. Drago mi je da smo napravili veliku uštedu. Mi ćemo svoje obveze ispuniti sto posto do kraja i nadam se da ćemo slijedeće godine isto tako dobit na javnoj nabavi i da ćemo nastaviti suradnju, istaknuo je regionalni direktor tvrtke GEN-I  Predrag Šeatović.

          Za Darkom ovaj posao strašno puno znači jer nije mala stvar ako fiksne troškove rasporedite na osam milijuna ili na dvanaest milijuna kubika plina. U ovom slučaju se radi o ugovoru od nekih deset jedanaest milijuna kilovat sati što je negdje između dva milijuna osamsto i tri milijuna kuna. Za nas je to veliki prihod. U to sam uračunao i Daruvarske toplice kojima je Županija osnivač i koje smo isto vratili u svoje okrilje. Sada smo se vratili na one količine plina koje smo imali prije godinu dvije što će znatno olakšati poslovanje plinskog biznisa u grupi Darkom, istaknuo je njen direktor Stjepan Juraić.

         Ovo znači zapravo izuzetno velike uštede za školu jer su energenti u školama onaj dio koji predstavlja najveću stavku. Ušteda 20% na plinu zaista je velika. U zimskom razdoblju potrošnja plina premašuje dvanaestinu koju mi dobijemo i automatski školu moju, a vjerujem da i ostale škole, baca u negativan standard. Htjela bih se zahvaliti i Županiji na provedenom postupku javne nabave jer i sam postupak provođenja javne nabave košta i tu je jedna velika ušteda, jer se nije išlo u javnu nabavu po svakoj školi posebno, naglasila je ravnateljica OŠ Mirka Pereša Kapela Anamarija Tuškan.

          Uštede od 20% na plinu i 15% na električnoj energiji puno znače. Problem je veliki u zimskom razdoblju kada ne možemo normalno funkcionirati zbog velikih troškova energenata koji prelaze našu dvanaestinu koju dobivamo svake godine. S obzirom da smo mi tehnička škola koja treba svaki dan ulagati u novu opremu i računala, dobro će nam doći ako i jedan mali dio tih sredstava možemo usmjeriti u tom pravcu, istaknuo je ravnatelj Tehničke škole Bjelovar Ante Šola.

          Bjelovarsko-bilogorska županija zajedno sa svojim korisnicima pokušava napraviti iskorak u tome da moramo sprovesti sve moguće uštede koje će dovesti do toga da županijski proračun, ali i proračuni naših škola budu što više i bolje balansirani. Jedan od načina je svakako ušteda. Krenuli smo s cash poolingom što znači s objedinjavanjem računa svih naših korisnika i jednostavnom računicom smo vidjeli da ćemo tu uštedjeti oko milijuna kuna godišnje. Drugi dio je objedinjena javna nabava za naše najveće potrošače. Shodno tome mi smo napravili zajedničku nabavu za 34 škole, Županiju i naš Dom zdravlja. Za dvije namijene, nabavu plina i nabavu električne energije, dobili smo niz ponuda i izabrali najpovoljnije. Kada govorimo o prijašnjim cijenama onda možemo reći da za otprilike jednu petinu ili za 20% je manja cijena plina, a za otprilike 15% ili jednu šestinu je manja cijena za električnu energiju. Ukupna ušteda će biti oko milijun i dvjesto tisuća kuna, istaknuo je župan Damir Bajs i dodao kako je to značajno olakšanje za proračune posebice škola, ali i same Županije koja preuzima gubitke ukoliko naš školski sistem to pokaže. Radi usporedbe reći ću da je ukupna ušteda na ravni gubitka koje su naše škole iskazale za 2014. godini, a mi u svakom slučaju želimo da škole budu barem na pozitivnoj nuli, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a