• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Travanj
11

OBLJETNICA U DONJIM MOSTIMA

U mjestu Donji Mosti na području Općine Kapela obilježena je sedamdeset i četvrta obljetnica stradavanja prešućivanih nevinih žrtvi 2. Svjetskog rata i poraća. Pogubljenje jedanaest nedužnih seljaka bio je prvi ratni zločin počinjen u Hrvatskoj u 2. Svjetskom ratu i zločin je to koji se ne smije zaboraviti, čulo se na Komemoraciji u Donjim Mostima na kojoj je nazočio i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

U svom pohodu na Bjelovar, u kojem je 8. travnja 1941. godine ustankom srušena jugoslovenska i uspostavljena hrvatska vlast te proglašena Hrvatska država, 2. konjički puk "Car Dušan Silni" iz Virovitice, došavši u selo Donji Mosti na Veliki četvrtak 10. travnja 1941.  pogubio je iz osvete 11 civila, golorukih hrvatskih seljaka. Na tom području u tri sela Gornji, Donji i Srednji Mosti broj prešućivanih žrtava dosiže broj od njih čak devedeset.

Stoga je neizmjerno važno obilježavati tu obljetnicu i odavati počast poginulima kod spomen obilježja na mjesnom groblju u Donjim Mostima. Da je spomenik i izgrađen, a žrtve otrgnute od zaborava među najzaslužnijima je sada pokojni Zdravko Ivković, svojedobno predsjednik županijske Matice Hrvatske. On je pokrenuo cijelu inicijativu koju je tada prepoznao župan Damir Bajs i osnovao odbor pri Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zadužen za brigu o prešućivanim žrtvama 2. Svjetskog rata i poraća, čulo se na Komemoraciji u Mostima.

Naš kraj preživio je prve hrvatske žrtve kada govorimo o 2. Svjetskom ratu i zadnje hrvatske žrtve. Govorimo o situaciji koja se dogodila ovdje u Mostima, a kasnije u Lugu i na Križnom putu. Nažalost nije nas zaobišla i situacija u Domovinskom ratu kada je trećina Bjelovarsko-bilogorske županije bila okupirana. Ako tko ne smije zaboraviti onda je to upravo naš kraj. Ako tko treba pamtiti to smo onda upravo mi. Mi ćemo napraviti sve što je u našoj moći da to tako i bude. Zahvaljujem se Matici hrvatskoj, pokojnom predsjedniku Zdravku Ivkoviću  i svima oni koji su radili na otkrivanju istine i bili marni u tome da skupe sva znanja o tim događanjima. Iduće godine je 75. obljetnica i mislim da je vrijeme da cijela Hrvatska obrati pozornost, da se napravi jedan uvid u trenutak povijesti kojim je zapravo započeo 2. Svjetski rat na ovim prostorima, istaknuo je župan Bajs na Komemoraciji u Donjim Mostima.

Nakon Komemoracije brojni okupljeni uputili su se u Mimohodi prema župnoj crkvi Svetog Benedikta u Donjim Mostima u kojoj je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio Svetu misu za duše stradalih za vrijeme 2. Svjetskog rata i poraća.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a