• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Siječanj
23

OBNOVA AMBULANTE I VRTIĆA U HERCEGOVCU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu Općini Hercegovac i tom prilikom obišao ambulantu te Osnovnu školu Slavka Kolara i tamošnji Dječji vrtić.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija u sveobuhvatnoj je obnovi ambulanti na svom području, a riječ je o projektu koji u dvije godine obuhvaća detaljnu obnovu 39 ambulanti opće medicine u našoj županiji. Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije prošle godine krenuli su u temeljitu obnovu ambulanti u kojima rade liječnici opće prakse, a koji pokrivaju potrebe kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama. Naime, jednak standard u zdravstvu je od iznimne važnosti za građane našeg kraja i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje naši pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom.

Tako je pri kraju izrada projekta za obnovu ambulante u općini Hercegovac u cilju podizanja standarda tamošnjim pacijentima koji svakodnevno koriste ambulantu, bilo da je riječ o općoj medicini ili pak stomatologiji.

Radovi će između ostalog obuhvatiti izgradnju novog sanitarnog čvora, jer do sada su pacijenti koji su koristili usluge stomatologa da bi došli do sanitarnog čvora morali izlaziti iz zgrade. Zavod za prostorno uređenje naše županije izradio je prijedlog rješenja po kojemu bi se prenamijenila jedna prostorija, koja je sada skladišni prostor u sanitarni čvor. Prostorija se nalazi neposredno uz čekaonicu stomatološke ambulante što će u potpunosti odgovara postojećim standardima.

U sklopu posjeta općini Hercegovac župan Bajs sa suradnicima obišao je i Osnovnu školu Slavka Kolara. U prostorijama škole radi i Dječji vrtić, točnije Područni vrtić Maslačak koji pohađa 38 djece s područja općine Hercegovac i susjedne Velike Trnovitice.

Mališani su sada smješteni na katu starog dijela Osnovne škole, a u budućnosti će se preseliti u prizemlje zgrade. Naime, Općina Hercegovac obratila se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sa zahtjevom korištenja većeg prostora za potrebe dječjeg vrtića u prizemlju školske zgrade.

Bjelovarsko-bilogorska županija dala je suglasnost na korištenje prostora bez najamnine, a riječ je o prostoru veličine 271 četvorni metar koji sada obuhvaća školski stan, radionu, dvije učionice i dio hodnika. Njegovom prenamjenom dječji vrtić dobit će veći prostor i bolje uvjete za rad prvenstveno bolju pristupačnost, uređeniji sanitarni čvor i izlaz na dvorište.

„Najveći nam je problem što smo na katu i kad izlazimo van na zrak ili na tjelovježbu, zamislite kad se 14 beba i 2 tete moraju gore penjati i spuštati. To su djeca koja ne hodaju pa ih se treba nositi. Čvrsto se nadamo se da će se taj problem riješiti, da imamo izlaz na otvoreno, tako da svi budemo sretni i zadovoljni. Zasad imamo 14 beba u jaslicama, dakle djecu do dvije godine života i 24 djece u mješovitoj skupini“, pojasnila je ravnateljica vrtića Maja Jurković.

„Škola smo koja broji 153 učenika raspoređenih u 12 razrednih odjela. Imamo matičnu školu u Hercegovcu gdje su 4 razredna odjela razredne nastave i 5 razrednih odjela predmetne nastave. Svakako je poželjno imati nastavu u jednoj smjeni kako bi se za učenike mogao organizirati produženi boravak. To je jedna od točaka koja se proteže u našoj viziji budućnosti. Želimo da se što prije dovrši športska dvorana. Jako ćemo biti zahvalni gospodinu županu jer znamo koliko je uložio napora da taj projekt stigne dokle je stigao. Osim toga, ušli smo u projekt "e-škole", tako da ćemo dobiti sve ono što moramo dobiti kako bismo bili jedna od 150 e-škola u Republici Hrvatskoj. Zaista nam je važno da se dovrši dvorana, a i da se vrtić preseli, jer je on sve ove godine na katu zgrade što nije dobro za tako malenu djecu. Prostora ima dovoljno i za učenike i za predškolsku djecu, tako da ćemo biti sretni da što prije zaživi ovaj projekt i da se otvori vrtić u prizemlju“, izjavila je ravnateljica OŠ Slavka Kolara Hercegovac Vera Obrovac.

„Ovdje je došlo do preklapanja zajedničkih interesa na području općine Hercegovac gdje Županija, naša škola i Općina Hercegovac imaju stvari koje bi mogli rješavati zajednički. Po pitanju ambulante radi se o uređenju i opremanju tog prostora gdje bi se uključila i Općina sa svojim udjelom, odnosno s vanjskim uređenjem prostora i pristupa samoj liječničkoj ambulanti. A ovdje u školi, općina ima vrtić već od 1972. godine i trenutno smo pripremili i imamo važeću građevinsku dozvolu za rekonstrukciju jednog dijela škole u novi vrtić. Time bi se vrtić preselio s kata škole u prizemlje škole što bi olakšalo rad i djelatnicima vrtića. A isto tako bi olakšalo i roditeljima s malenom djecom s obzirom da smo jedini vrtić od općina u županiji koji imamo vrtić s dvije grupe što je veliki godišnji financijski trošak“, rekao je načelnik Boro Bašljan.

„Prije svega ono što očekujemo je rješavanje pitanja obnovi naših ambulanti primarne zaštite. Moram reći da smo krenuli u taj program i projekt s htijenjem da sve ambulante do polovice ove godine budu kompletno obnovljene. Želimo da naši pacijenti imaju riješeno pitanje samih ureda, samih ambulanti. Kad govorimo o Hercegovcu, očekujemo da natječaj bude raspisan za 2 ili 3 tjedna, kako bi radovi do  kraja ožujka ili početka travnja bili gotovi. Po onome što sad znamo, reći ću da će radovi biti u vrijednosti nešto više od 200.000,00 kuna, ali će se vidjeti bitna razlika. Ovo je nastavak projekta obnove 39 ambulanti, a nešto manje od polovice je sad već u cijelosti obnovljeno. To je priprema za ono što slijedi. Županija je dobila sredstva od Europske unije vezana uz obnovu opreme primarne zaštite. Želimo da ljudi što manje idu u bolnički smještaj, a da što više stvari mogu obaviti kod sebe. S obzirom da imamo viška prostora u ambulantama, želimo da dio toga ide za jednu od udruga. Vjerujem da ćemo obnoviti i prostor koji će ovdje koristiti, ne samo pacijentima naših ordinacija i stomatologije, nego i ljudima, u ovom slučaju iz samoga Hercegovca i ovoga kraja“, rekao je župan Bajs te pojasnio i problem vrtića i škole. „U prostorijama škole nalazi se vrtić. Dio vrtića nalazi se na prvom katu i to znači problem, posebice za djecu mlađeg uzrasta. Htijenje je same Općine da se premjesti u prizemlje gdje su prikladniji uvjeti.  Što se tiče Županije, dali smo dopuštenje školi i dozvolu, te u dogovoru s njima tražili smo da se omogući taj premještaj da škola bez ikakve naknade da svoje prostore i da Općini omogući značajnu investiciju koja će u bitnome povećati standard u predškolskom odgoju. Na nama je da to i realiziramo. Dvije dvorane nisu gotove, nego su riješene "roh-bau", dakle poludovršene. To su naše dvorane u Velikoj Pisanici i u Hercegovcu. Škole se ne mogu prijaviti na fondove Europske unije i zato smo ušli u program javno-privatnog partnerstva. Ono što je najvažnije, Centar za investicije napravio je sve što je trebalo sukladno ugovoru s nama i s Ministarstvom. Dobili smo zeleno svjetlo za javno-privatno partnerstvo. Očekujemo političku odluku Vlade hoće li se ući u taj program.“ zaključio je župan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a