• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
18

OBNOVA AMBULANTE U GAREŠNIČKOM BRESTOVCU I RASPIS NATJEČAJA ZA KONCESIJU ZA OBITELJSKU MEDICINU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu ambulanti Doma zdravlja u Garešničkom Brestovcu i tom prilikom najavio obnovu spomenute ambulante, te raspis koncesije za liječnika opće medicine.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija u sveobuhvatnoj je obnovi ambulanti na svom području, a riječ je o projektu koji u dvije godine obuhvaća detaljnu obnovu 39 ambulanti opće medicine u našoj županiji. Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije prošle godine krenuli su u temeljitu obnovu ambulanti u kojima rade liječnici opće prakse, a koji pokrivaju potrebe kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama. Naime, jednak standard u zdravstvu je od iznimne važnosti za građane našeg kraja i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje naši pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom. Do sada je u spomenut projekt uloženo 1,8 milijuna kuna.

Uskoro kreću i radovi na obnovi ambulante u Garešničkom Brestovcu koji podrazumijevaju zamjenu dijela prozora, obnovu podova, ličenje svih zidova i stropova te unutarnjih vrata, postavljanje klima uređaja, trakastih zavjesa i ostalih sitnih radova u ukupnoj vrijednosti od 200.000,00 kuna, dok će se u obnovu medicinske aparature uložiti 120 tisuća kuna.

Uz obnovu ambulante u Garešničkom Brestovcu župan Bajs osvrnuo se i na problem stalnog liječnika primarne zdravstvene zaštite u Garešničkom Brestovcu. Naime, odlaskom dotadašnje liječnice opće prakse iz Garešničkog Brestovca na specijalizaciju Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije konstantno raspisuje natječaje za liječnike. No, na natječaje se do danas nitko nije javio iako su u natječaju bile navedene i dodatne pogodnosti poput rješavanja stambenog pitanja za budućeg liječnika.

Kako bi se osigurala zdravstvena zaštita tamošnjim pacijentima Dom zdravlja zaposlio je liječnika u mirovini na četiri sata koji sada tamo radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i brine o 1470 pacijenata.

Da bi se problem dugoročno riješio župan Bajs naložio je raspisivanje natječaja za koncesiju za obavljanje javne zdravstvene službe na primarnoj razini zdravstvene zaštite i to za obiteljsku (opću) medicinu za ambulantu u Garešničkom Brestovcu. Natječaj za koncesiju ističe 8.svibnja i za nadati se da će se javiti liječnik zainteresiran za rad u koncesiji u ambulanti u Garešničkom Brestovcu.

Inače, uz opću praksu u Domu zdravlja u Garešničkom Brestovcu radi i ordinacija dentalne medicine, a u dijelu objekta garešničkim pacijentima dostupan je i fizioterapeut, a u zakupu je i Ljekarna.

„Stvaraju se gužve, jer imamo liječnika svaki dan na četiri sata. Ljudi su nestrpljivi i nervozni, a oni koji su u radnom odnosu moraju izgubiti cijeli dan da bi obavili što moraju obaviti kod liječnika“, ali eto što je tu je, rekao je jedan od pacijenata u ambulanti u Garešničkom Brestovcu.

„Kada govorimo o zdravstvenoj zaštiti u našoj županiji dali smo naglasak na primarnu zdravstvenu zaštitu. To su naši doktori primarne zdravstvene medicine kod kojih prvo idemo, koji nas prvi prime djua nam lijekove ili nas upute na daljnje liječenje. Ono što želimo je da standard bude svugdje jednak i u gradu i na selu. U okviru svega toga 39 ambulanti na našem području biti će u cijelosti obnovljeno i to na način da kada se završe radovi više neće trebati nikakve dopunske aktivnosti niz godina. To vrijedi i za ovu ambulantu u Garešničkom Brestovcu koja se nalazi u jednoj zgradi koja je mlađa zgrada, međutim to ne znači da je ona u dobrom stanju. Mi računamo da će obnova ovog dijela koji smo preuzeli vrijediti oko 200 tisuća kuna, a radovi bi trebali završiti do kraja svibnja. To će omogućiti fizički standard i kada se dođe ovdje biti će ugodnije i doktorima i pacijentima. Za ovu ordinaciju mi smo predvidjeli i 120 tisuća kuna za obnovu opreme“, naglasio je župan Bajs i osvrnuo se na raspisanu koncesiju za liječnika za Garešnički Brestovac – „Mi možemo obnoviti ambulantu, možemo napraviti kompletno novu opremu, ali najvažnije je da ovdje radi liječnik opće medicine koji ovdje treba stalno raditi. Mi smo napravili jednu iznimku, a to je da smo dali zahtjev prema ministarstvu zdravstva i samom ministru, da se odobri da umjesto liječnika opće medicine koji radi u Domu zdravlja da se raspiše koncesija. Koncesiju dobiva privatnik, onaj koji će doći ovdje koji će onda preuzeti obvezu raditi svih osam sati. Natječaj je u tijeku i mi vjerujemo kako se ovdje radi o velikom broju pacijenata, da će ovo biti interesantna ambulanta za koncesionara da će se on javiti i da ćemo kada rok za prijavu za tri tjedna i istekne imati kandidata. Time ćemo imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu u ovom dijelu grada Garešnice“, naglasio je župan Bajs u Garešničkom Brestovcu.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a