• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
27

OBNOVA AMBULANTE U KONČANICI I DONACIJA ČEŠKOM DJEČJEM VRTIĆU KONČANICA

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić sa suradnicima posjetila je općinu Končanica te tom prilikom obišla je ambulantu Končanica u sklopu Doma zdravlja BBŽ i prisustvovala potpisivanju Ugovora o donaciji Privredne banke Zagreb Češkom dječjem vrtiću Končanica.

Prilikom obilaska tima Opće medicine i Stomatološke ordinacije, zamjenica župana Ištef Benšić najavila je obnovu ambulante u sklopu županijskog Doma zdravlja u Končanici. Nastavak je to provođenja projekta obnove ambulanti diljem županije. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija i Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije u 2016. i 2017. godini kreću u temeljitu obnovu ambulanti u kojima rade liječnici opće prakse, a koji pokrivaju potrebe kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama. Jednak standard u zdravstvu je od iznimne važnosti za građane našeg kraja i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje naši pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom.

Tako će Bjelovarsko-bilogorska županija temeljem decentraliziranih sredstava preko svog Doma zdravlja staviti u obnovu sve ambulante na svom području za što je u 2016. i 2017. godini osiguran iznos od 1.200.000,00 kuna. Time su se osigurali financijski okviri za radove i obnovu ambulanti koje će tada imati ujednačeni standard, a radovi će se odvijati ovisno o potrebama svake pojedine ambulante. Radovi će tako obuhvatiti izgradnju vezanu uz bolji prolaz objektu, izmjenu stolarije ili neke druge radove ovisno o potrebi.

Kada napravimo projekt i ponudu troškova za ambulante u Končanici, pristupit ćemo odabiru izvođača te samim radovima. Ako to neće biti do kraja ove godine, vjerujem da ćemo početkom sljedeće godine započeti s radovima. Prema onome što smo vidjeli i čuli od samih liječnika, potrebno je izvesti ličilačke radove, ali i dodatne radove na izolaciji poda. Za stomatološku ambulantu potrebno je nabaviti određenu opremu, a tu postoji mogućnost prijava na natječaje europskih fondova, izjavila je Ištef Benšić.

Dosadašnja suradnja Općine i Županije bila je na visokoj razini. Zajednički smo izveli mnoge radove na ovoj zgradi i sada smo spremni uključiti se i u ovu obnovu. Zajedničkim snagama možemo urediti prostor koji imamo, stoga ćemo i dalje u okviru naših mogućnosti podržavati svaku akciju Županije, a sve kako bi naši mještani imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu, rekao je načelnik Zlatko Bakunić.

Da bi u ordinaciji bili zadovoljeni minimalni tehnički uvjeti koje propisuje resorno Ministarstvo potrebni su radovi u samoj radionici, ali i u čekaonici i na sanitarnim čvorovima. Najveći problem nam je manjak kvadrature, a veliki problem predstavlja i vlaga pa su nam zimi podovi mokri od kondenzacije.  Upravo se zato ovim radovima veselimo i mi u timu, ali i brojni pacijenti s ovog područja, objasnio je stomatolog Igor Jareš.

Nakon obilaska ambulante, zamjenica župana sa suradnicima prisustvovala je i na potpisivanju Ugovora o donaciji Privredne banke Zagreb sa Češkim dječjim vrtićem Končanica. Tako su ravnateljica Češkog dječjeg vrtića Gordana Tomašek i Mario Lončar iz Privredne banke Zagreb potpisali ugovor o donaciji vrijedan 12.500,00 kuna. Riječ je o ugovoru koji se temelji na Sporazumu  o dodjeli donacija udrugama i ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a kojeg su potpisali župan Damir Bajs i predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno njen čelni čovjek župan Damir Bajs, osiguravanjem donacija pridaje veliku važnost udrugama i ustanovama na svom području, te pokazuje i društvenu odgovornost u privlačenju sredstava za redovan rad onih koji svakodnevno obogaćuju društveni, kulturni, sportski, ali i humanitarni život u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ova donacija PBZ-a od preko 600 tisuća kuna je najveća donacija uopće u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije, a na taj način u ovom slučaju PBZ kao banka se pokazuje socijalno odgovornom i vraća dio sredstava, koja su ostvarena kod nas ljudima našeg kraja, a prvenstveno djeci. Tako je Privredna banka Zagreb kao jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj ovakvim donacija pokazala i socijalnu osjetljivost u sredini u kojoj posluje.

Privredna banka Zagreb dodjeljuje donaciju Češkom dječjem vrtiću Končanica za očuvanje programa češke kulture i tradicije. Vjerujem da će novac ovdje dobro doći i drago mi je da ste prebrodili svoje probleme s kojima ste se suočavali. Danas i mališani i roditelji mogu biti zadovoljni, rekla je zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a