• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
10

OBNOVA DOMA ZDRAVLJA U GRUBIŠNOM POLJU VRIJEDNA 1,5 MLIJUNA KUNA I OBNOVA PROMETNICE U DAPČEVAČKIM BRĐANIMA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u službenom posjetu u Grubišnom Polju, te je tom prilikom obišao Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu u Grubišnom Polju i prometnicu u Dapčevačkim Brđanima.

1. Obnova Doma zdravlja u Grubišnom Polju

           Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima u sklopu radnog posjeta gradu Grubišnom Polju obišao je i prostorije tamošnjeg  Doma zdravlja koji uskoro kreće u temeljitu obnovu. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila je europski projekt „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijedan ukupno 10 milijuna kuna, od čega 85% sredstava daje Europska unija. Riječ je o odobrenim i predviđenim sredstvima upravo za Bjelovarsko-bilogorsku županiju u sklopu EU projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite.

          U sklopu projekta 1,5 milijuna kuna predviđeno je za obnovu Doma zdravlja u Grubišnom Polju i to obnovu same zgrade, ali i opremanje ambulanti. Naime, želja je Bjelovarsko-bilogorske županije maksimalno podići standard liječenja kod liječnika primarne zdravstvene zaštite i nakon obnova manjih ambulanti na red dolaze Domovi zdravlja u županijskih gradovima.

          U skladu s tim u Domu zdravlja u Grubišnom Polju uložit će se:
a) 60 tisuća kuna u tehničku i projektu dokumentaciju
b)  700 tisuća kuna u infrastrukturne radove koji obuhvaćaju pristupne rampe na ulazima za invalide, ugradnju automatskih kliznih vrata na ulazu, uređenje sanitarnih čvorova za invalide, izmjenu unutarnje stolarije, izmjenu postojećih dotrajalih podova, sanaciju stubišta, uređenje sanitarnih čvorova, ugradnju led rasvjete, postavljanje info sustava za pacijente u vidu taouch-panela namijenjenih svima a prvenstveno slabo pokretnim, slijepim i gluhim osobama, te druge prateće radove
c) 400 tisuća kuna uložit će se u nabavu nove medicinske opreme od čega je važno istaknuti da polovica tog iznosa od 200 tisuća kuna ide za kupnju novog ginekološkog ultrazvuka
d) 360 tisuća kuna uložit će dodatno Bjelovarsko-bilogorska županija preko svog Doma zdravlja u ostale potrebne radove

Time će se grubišnopoljski Dom zdravlja poravnati sa standardom današnjeg liječenja, a tamošnjim pacijentima pružit će se i nove usluge kako ne bi morali putovati u udaljenije gradove.

2. Opremanje Tima T 1 u Grubišnom Polju

          Bjelovarsko-bilogorska županija među rijetkima je županijama u Hrvatskoj u kojoj su sukladno Mreži hitne medicine Republike Hrvatske predviđeni timovi T 1 hitne medicine u svim županijskim gradovima. Tako je i na području grada Grubišnog Polja uz tim T 2 koji trenutno i radi predviđen i tim T 1.

          Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije do sada je proveo tri natječaja putem kojih je tražio 5 liječnika koji bi radili u predviđenom timu T 1. Međutim, na natječaje se liječnici nisu javljali i u nedostatku liječnika tim T 1 nije mogao zaživjeti. Sama Županija osnivač Zavoda za hitnu medicinu BBŽ pokušat će ponuditi liječnicima dodatne pogodnosti kako bi ih se privuklo na rad u Grubišno Polje. Treba spomenuti kako mi nismo izuzetak i kako općenito nedostaje liječnika u Hrvatskoj, a upravo dodatnim pogodnostima, primjerice osiguranjem stambenog pitanja, moguće je privući liječnike za rad u određenoj sredini.

          Dok tim T 1 ne zaživi u Grubišnom Polju poslove hitne pomoći obavljat će kao i do sada tim T 2 koji radi 365 dana u godini 24 sata + dežurstvo svaki dan od 19:00 do 07:00, te subote i nedjelje blagdane 24 sata (dr.med. i medicinska sestra su iz ordinacije Opće medicine Grubišno Polje)

3. Krenula obnova prometnice u Dapčevačkim Brđanima

          Bjelovarsko-bilogorska županija je nakon gotovo 4 godine pauze lani krenula s programom cestogradnje na svom području, a ove 2017. godine očekuje se obnova preko 20 kilometara prometnica vrijednih oko 20 milijuna kuna. Za dobar dio dionica već su potpisani Sporazumi sa Županijskom upravom za ceste po modelu financiranja 50-50, a među njima je i obnova dionice ceste u Dapčevačkim Brđanima.

          Riječ je o dionici dugoj 1200 metara i vrijednoj 575.249,76 kuna. Radovi na obnovi ceste u Dapčevačkim Brđanima trebali bi završiti najkasnije do 1. svibnja ove godine. Paralelno s Dapčevačkim Brđanima uskoro kreću u obnovu i druge dionice cesta na našem području, a podsjetimo do sada su sklopljeni Sporazumi za obnovu gotovo 17 kilometara prometnica vrijednih 15 milijuna kuna.

   „Gužva je u prometu zimi i ljeti. Ovaj put je uvijek bio problematičan i sada se rješava to da ne bude blata, prašine, rade se i odvodni kanali tako da mislim da će sada biti bolje.“ Rekao je Marijan Blažević, predsjednik MO Dapčevački Brđani.

  „Mi imamo suglasnost za formiranje još jednog tima hitne medicinske pomoći. Da bi stvorili preduvjete za njegovo formiranje, potrebne su infrastrukturne investicije, a Županija je pripremila te investicije. Zahvaljujem se Županiji i Domu zdravlja koji su to kandidirali i stvorili uvjete za bolji rad, ne samo infrastrukturnim, već i s opremanjem medicinskim aparatima što će podići kvalitetu i interes doktora da rade u manjim sredinama.“, rekao je gradonačelnik Grada Grubišno Polje Zlatko Mađeruh, te nastavio. „Svaka makadam cesta u kojoj ima života i gdje je solidan cestovni promet stvara probleme ljudima koji tamo žive. Nisu to uvjeti dostojni svih građana. Ovo je jedina makadam cesta koja je u naselju i zato se želim zahvaliti županu i ŽUC-u što su ovaj prijedlog prihvatili da završimo i ovu cestu koja će biti gotova za desetak dana. Također, dogovorili smo sa ŽUC-om da će još dvije kritične županijske ceste asfaltirati. To je dio koji stalno krpamo, prema -Maloj Peratovici sa glavne ceste Raskoš u dužini 1 km, te dio makadam prometnice koja povezuje Gornju Rašinicu s državnom cestom za Viroviticu. Ta cesta je prioritetna jer bi se tamo trebala vršiti eksploatacija i skladištenje plina.“, pojasnio je Mađeruh.

  „Što se tiče hitne medicinske pomoći, ovime bi trebalo svih 5 gradova imati tim T1, a to znači da uz vozača i bolničara imamo doktora u vozilu. To nam je odobreno, ali unatoč raspisanom natječaju u Grubišnom Polju za liječnike, nismo ga mogli dobiti ni nakon 3 raspisa natječaja. Mi razmišljamo da zajedno s Gradom uvedemo dodatne pogodnosti, poput doplate za stanovanje u Grubišnom Polju i time omogućiti novi standard za ovaj dio županije. Također, Županija je dobila 10 milijuna kuna sredstava vezano uz potpore EU što je sad prijavljeno, a jedan dio je išao prema Domu zdravlja u Grubišnom Polju. Investicijom vrijednom 1,5 milijuna kuna želimo da primarna zdravstvena zaštita bude primjerena današnjem vremenu. Obnovit ćemo sve ordinacije, neovisno radi li tamo liječnik u koncesiji, zubar ili liječnik opće medicine, kako bi omogućili da standard bude jednak svim građanima naše županije.“, izjavio je župan Bajs, te se nadovezao na stanje asfaltiranje prometnice u Dapčevačkim Brđanima. „U programu kojeg provodimo pola-pola s Gradom, asfaltirat će se dvije ceste, dok će jednu cestu financirati ŽUC. Dapčevački Brđani su prvi odabrani i cesta će biti kompletno gotova za deset dana. Prioritet nam je da tko god živi na županijskoj cesti, a nema asfalt, ima prioritet. Asfaltiranjem ceste u Dapčevačkim Brđanima dvadesetak domaćinstava dobit će novu cestu i vjerujem da smo time riješili problem koji je mučio sve ovdašnje stanovnike.“, zaključio je Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a