• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
17

OBNOVA PROMETNICA NA ČAZMANSKOM PODRUČJU I BRIGA O SIGURNOSTI PJEŠAKA

Bjelovarsko-bilogorska županija, točnije njena Županijska uprava za ceste u punom je zamahu kada govorimo o obnovi županijskih prometnica, a trenutno traju radovi na dvije dionice na čazmanskom području u mjestu Siščani i mjestu Gornji Draganec investiciji vrijednoj 3 milijuna kuna putem koje se modernizira i asfaltira 3,5 kilometara prometnice. Najveća je to investicija u čazmanske prometnice u povijesti, ali i najveće ulaganje Županijske uprave za ceste za cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Kako teku radovi na lice mjesta došao se uvjeriti i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima u pratnji predstavnika Mjesnih odbora i izvođača radova. No, uz obilazak radova župan Bajs upoznao je mještane vezano uz dogovor koji su imali s njim, točnije uz pitanje sigurnosti kretanja pješaka, posebice djece uz prometnicu u Gornjem Dragancu. Naime, predstavnici Mjesnog odbora Draganec upoznali su župana Bajsa sa stanjem vezanim uz nesigurnost pješaka koji se kreću uz prometnicu u Gornjem Dragancu budući da su bili ugroženi parkiranim kamionima u krugu tamošnje tvornice.

Briga mještana mahom se vezala uz njihove najmlađe, a župan Bajs upoznat s problemom obećao je pomoći. U skladu s tim Županijska uprava za ceste izradila je Elaborat koji podrazumijeva izradu vertikalne i horizontalne signalizacije, u ovom slučaju postavljanje znaka za zabranu parkiranja, te označavanje pješačkog prijelaza.

Elaborat je dobio potrebnu suglasnost Ureda državne uprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županije, točnije Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove, i sada se čeka na suglasnost Grada Čazme i tamošnje Policijske postaje. Kada svoju suglasnost daju Grad Čazma i Policijska postaja Čazma pristupiti će se postavljanju signalizacije i time bi se trebala povećati sigurnost naših građana, posebice najmlađih.

Podsjetimo, uz trenutne radove Županijska uprava za ceste u poslu je i izrade Plana i programa ulaganja u i obnove županijskih prometnica za 2017. godinu u koje će se prema očekivanjima uložiti oko 20 milijuna kuna. Tako će Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerskom odnosu sa svojim općinama i gradovima po modelu pola – pola nastaviti obnovu prometnica i to onaj dio za koje lokalne samouprave smatraju najbitnijim za obnovu. U tom smislu Županijska uprava za ceste  raspisala je Javni poziv prema jedinicama lokalne samouprave vezan uz iskazivanje interesa za obnovu prometnica na njihovom području.  U skladu s tim u tijeku su intenzivni dogovori o daljnjem planu i programu modernizacije prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije.  Samim time nakon četiri godine učinjen je preokret u cestogradnji naše županije, a sve u cilju podizanja standarda naših građana.

Asfalt je napokon stigao, riješili smo veliki problem. Ostalo je samo postavljanje znaka zabrane parkiranja zbog kamiona i pješački prijelaz. To bi trebao Grad riješiti i mi ćemo otići do Grada kako bi riješili taj problem i mislim da neće biti problem. Problem s kamionima je takav da dolazi puno kamiona na istovar i utovar, oni parkiraju i na zavoju, ispred mjesnog odbora, i tu nema rješenja dok se ne napravi parkiralište za kamione, jer tu dolazi mnogo kamiona, rekao je Željko Marinić, predsjednik Mjesnog odbora Gornji Draganec.

„2016. godina je prekretnica kada govorimo o ulaganju ŽUC-a. Ovog trena završavamo program za ovu godinu, napravljeno je 7 županijskih cesta, a prioritet je bio činjenica žive li ljudi uz cestu, kolika je veličina naselja i je li cesta spojna. Najveća investicija u povijesti ŽUC-a na području grada Čazme je upravo ova prometnica. Govorimo o 3.5 kilometara asfalta, ali i investiciji od 3 milijuna kuna. Problem nije vezan samo uz asfaltiranje već postoje i drugi problemi. Mi smo obećali da ćemo riješiti problem postavljanja znaka parkiranja, jer postoji opasnost zbog parkiranja kamiona, posebice za djecu i to je ključno i moramo što prije riješiti. Što se nas tiče, ŽUC je riješila prometni projekt koji utvrđuje postavljanje tog znaka, očekujemo i pozitivno mišljenje PU Čazma, ali i samog Grada i time bi završili ukupnost onoga što planiramo napraviti. Iduće godine planiramo napraviti spoj koji zasad nije asfaltiran, a s obzirom da je Grad Čazma predložila druge dionice za asfaltiranje, to će biti na ŽUC za 2017. godinu. Mi želimo da ovaj spoj koji rješava i povezanost sa susjednom županijom, da bude završen u cijelosti i da bude na usluzi svima. Žao mi je da nije napravljeno sve što se moglo, a to je parkiralište, ispostavilo da je to na Gradu Čazmi što Grad nije napravio, a planira se za neko iduće razdoblje. Kao što znamo projekt nije kompliciran i to se može brzo napraviti, posebice kada imamo mogućnost da oni koji rade radove naprave i parkiralište, jer kada su strojevi već ovdje investicija je jeftinija. Problem nogostupa također nije riješen. Mi najčešće radimo temeljitu obnovu prometnica i pokušavamo s lokalnom samoupravom riješiti da za svoje građane naprave nogostup jer je bolje i jeftinije kada se radi o partnerskom odnosu. Cesta je napravljena, nogostup nije, ali nadam se da će se brzo riješiti, jer riječ je o sigurnosti djece“, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a