• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
21

OBNOVLJENE AMBULANTE U BULINCU I NOVOJ RAČI

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u sklopu obilježavanja Dana Općine Nova Rača obišao je novoobnovljene ambulante Doma zdravlja u Bulincu i Novoj Rači u čiju je obnovu uloženo 250 tisuća kuna. Župan Bajs nije došao praznik ruku već je poklonio ambulantama televizore koji će se postaviti u čekaonice kako bi se pacijentima skratilo vrijeme dok čekaju kod svojih liječnika.

AMBULANTA BULINAC – vrijednost projekta 178.253,65 kuna

U sklopu obnove ambulante u Bulinacu tako su zamijenjene ulazne stijene, uređeni su podovi, sanirana vlaga, popravljena i obojena unutarnja stolarija, postavljene su nove keramičke pločice, bojani zidovi, stropovi, cijevi centralnog grijanja te vanjska bravarija, obnovljena je rasvjeta, dio instalacija te u konačnici su postavljeni i klima uređaji. 

AMBULANTA NOVA RAČA – vrijednost projekta 75.120,20 kuna

Na zgradi ordinacije obiteljske medicine i stomatološke ordinacije u Novoj Rači zamijenjena su ulazna vrata, izmijenjen dio stolarije, uređeni podovi, postavljene dijelom nove keramičke pločice, popravljena je i obojana unutarnja stolarija, postavljene trakaste zavjese, te napravljena nova rasvjeta na ulazu u ambulante.

Nakon obnove ambulanti slijedi i zanovljavanje opreme u ambulantama i to putem europskog projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ vrijednog 10 milijuna kuna. Tako je za ambulante u Bulincu i Novoj Rači predviđeno 285 tisuća kuna za novu medicinsku aparaturu. Riječ je o opremi koju su zatražili naši liječnici, a putem koje će se upotpuniti usluga pacijentima i samim time će dio pretraga moći obaviti kod svog liječnika opće prakse. 

Posjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija u sveobuhvatnoj je obnovi ambulanti na svom području, a riječ je o projektu koji u dvije godine obuhvaća detaljnu obnovu 39 ambulanti opće medicine u našoj županiji. Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije prošle godine krenuli su u temeljitu obnovu ambulanti u kojima rade liječnici opće prakse, a koji pokrivaju potrebe kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama. Naime, jednak standard u zdravstvu je od iznimne važnosti za građane našeg kraja i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje naši pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom. Do sada je u spomenut projekt uloženo 1,8 milijuna kuna.

„U 2016. smo krenuli u jedan sveobuhvatni program obnove primarne zdravstvene zaštite s htijenjem da standard bude jednak za sve, kako na selu tako i u gradu. Obišli smo ambulante u Bulincu i Novoj Rači i mogu utvrditi da su u cijelosti obnovljene, riješeno je pitanje stolarije, vlage, ali i nadstandard, ugrađena je klima, a ja sam kao župan poklonio i televizore kako bi pacijenti mogli gledati televiziju dok čekaju doktora. Ovo nije kraj, to je jedan od projekata koji su završeni, a sada očekujemo da ovdje dođe i oprema  putem EU projekta koji nam je odobren u vrijednosti od 250 000 kuna.  Nova aparatura i obuka doktora, bi trebala omogućiti da sugrađani mogu obaviti pretrage i kod svog doktora opće prakse.“, rekao je župan Bajs.

„Ova obnova ambulante nam znači puno, zadovoljstvo naših mještana je bitno i kada dođu u ambulantu da im je ugodno i lijepo. Suradnja između Općine i Županije postoji, uvijek si pomažemo. Županija je platila uređenje ambulante u Bulincu i Novoj Rači, također znamo da je na školi rađena promjena stolarije i termoizolacije radi uštede energije. Zajedno smo radili i dječje igralište, vrijedno oko 250 000 kuna. Sa ŽUC-om smo sklopili sporazum za asfaltiranje dionice Nova Rača – Slovinska Kovačica, gdje Županija sudjeluje s 50% i Općina s 50%. Zajedno smo radili i stazu od crkve do vanjskog oltara gdje se služi vanjska misa za Veliku Gospu. Mogu samo zaključiti da je Županija u dobrom odnosu s Općinom Nova Rača.“, pojasnio je načelnik Knežić.

„Ambulanta je obnovljena i to imali smo obnovu stolarije i pločica. Mi se nadamo da ćemo dobiti ultrazvuk i elektrokardiogram, za što je predviđeno da idemo na daljnje edukacije. To bi značilo da će puno pacijenata rasteretiti OB Bjelovar jer će se neke pretrage moći raditi ovdje. Pacijenti su zadovoljni i primijetili su obnovu, a meni kao doktoru ovo puno znači.“, izjavio je doktor opće prakse u ambulanti Nova Rača, Milan Burić.

„Naš tim je jako zadovoljan radovima, a nama je najbitnije da su zadovoljni pacijenti i da su oni ti koji prvi to primijete. Na našu kvalitetu rada utječe i sami interijer. Mislim da se ovakvim interijerom ne bi postidila niti jedna sredina.“, rekla je stomatologinja Danijela Hajdinjak Prihić.

„Dolazim ovdje redovito, zubarka je za sve pohvale. Primijetila sam da je promijenjena stolarija, pločice, a meni to kao pacijentu jako puno znači što je sada ovdje ugodnije i ljepše.“, rekla je Marija Terek, pacijentica u ambulanti Nove Rače.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a