• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Listopad
17

OBUKA O SAVJETIMA MLADIH

U vijećnici Bjelovarsko – bilogorske županije održana je obuka za predstavnike županijskih, gradskih i općinskih savjeta mladih. Obuku je organizirala Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i Zaklada Friedrich Ebert u suradnji sa Savjetom mladih Bjelovarsko – bilogorske županije. Sudjelovalo je dvadesetak članova savjeta mladih s područja cijele županije.

Obuka je bila namijenjena Savjetu mladih Bjelovarsko-bilogorske županije te savjetima mladih svih gradova i općina na području Županije. Jednako tako, namijenjena je bila predstavnicima lokalnih i područnih (regionalnih) vlasti te upravnim tijelima i službama u čijoj je nadležnosti rad s mladima.
Voditelji edukacije bili su Matija Kikelj i Mario Žuliček.  Istaknuto je da se pri izradi programa obuke nije rukovodilo isključivo teorijom i zakonskim odredbama, već se željelo osigurati trajnu platformu za razmjenu iskustava i dobrih praksi koje mladi iz savjeta mladih te iz brojnih udruga koje se bave mladima, mogu razmijeniti i podijeliti sa svojim kolegama.
Na obuci se je posebno osvrnulo na sljedeće teme:

1. Sve sto ste oduvijek željeli znati o sustavu lokalne i područne (regionalne) samouprave
2. Zakon o savjetima mladih – teorija ili praksa?
3. Odnosi savjeta mladih s izvršnim čelnicima (župan, gradonačelnik, općinski načelnik) i predstavničkim tijelima – konkurencija ili suradnja?
4. Kako na etičan način doći do županije, grada ili općine po vlastitoj mjeri?
5. Pozvani ste na sjednicu vijeća/skupštine? Što sad?


Župan Damir Bajs, u pratnji zamjenice za društvene djelatnosti Đurđice Ištef Benšić, obratio se nazočnima i posebno naglasio primjere i praksu iz razvijenih zemalja EU gdje se očekuje da mladi, obrazovani i afirmirani građani sudjeluju u javnom životu i doprinose zajednici za opće dobro uz doprinos u svom profesionalnom području te je stoga bitno da se već u učeničkim i studentskim danima educiraju o tome kako funkcionira lokalna i regionalna samouprava I kako mogu doprinijeti razvoju demokracije i ukupnom razvoju društva.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a