• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Svibanj
18

OČEVI NA RODITELJSKOM DOPUSTU

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije organiziralo je okrugli stol na temu „Očevi na roditeljskom dopustu“.

Bila je to prilika da se progovori o pogodnostima koje očevi imaju u slučaju da koriste roditeljski dopust, ali i poticaj tatama da se na to odluče, jer statistike i dalje govore kako roditeljski dopust i dalje u većini slučajeva uzimaju majke.

Prema naputcima Europske unije Hrvatska je uvela nove pogodnosti za očeve koji koriste roditeljski dopust. Ukoliko se odluče koristiti više od tri mjeseca dopusta očevi dobivaju dodatna dva mjeseca roditeljskog dopusta. U zemljama EU često se koriste više osnovice, čak i do 80% plaće, kako bi se potaknulo očeve da koriste roditeljski dopust, istaknula je Višnja Ljubičić pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Očevi se žale, čulo se na okruglom stolu, i na Centre za socijalnu skrb kada govorimo o roditeljskoj skrbi. Naime, nakon razvoda roditelja čak u preko 87% slučajeva skrbništvo nad djecom dobivaju majke.

I u konačnici očevi se zbog brojnih predrasuda teško odlučuju za uzimanje roditeljskog dopusta. Brojne predrasude i nerazumijevanja sprječavaju ih da uzmu veće učešće u odgoju djece i tako se emotivno povežu s djecom. I tu dolazimo do ravnopravnosti spolova o kojoj društvo mora povesti računa, čulo se na okruglom stolu.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a