• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Prosinac
7

OD 1. SIJEČNJA PONOVNO CARINJENJE AUTOMOBILA NA CARINI U BJELOVARU

Temeljem dopisa župana Damira Bajsa Ministarstvu financija - Carinskoj upravi , a vezanih uz proširenje djelatnosti Carine u Bjelovaru, jučer je u Carinskoj upravi održan radni sastanak na kojem su sudjelovali ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović sa suradnicima i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs sa suradnicima, te čelnici županijske gospodarske i obrtničke komore, Jakov Ćorić i Goran Grgić.

Povod sastanka bio je traženje župana Bajsa, uz potporu gospodarstvenika i obrtnika našega kraja, a vezano uz proširenje carinske djelatnosti na Carini u Bjelovaru. Naime, oporavkom županijskog gospodarstva i dobrim gospodarskim brojkama u posljednje dvije godine, ali i ulaganjima gospodarstvenika u svoje proizvodne pogone postoji i veća potreba za proširenjem djelatnosti carinjenja u Carinskom uredu u Bjelovaru.

Uz to ne manje važno, do sada su građani našeg kraja, ali i poduzetnici koji se bave prodajom automobila bilo novih bilo rabljenih, carinjenje vozila obavljali u Carinskom uredu u Koprivnici. Takav način rada stvarao je dodatne troškove ljudima našeg kraja, a tim više sustav je bio nelogičan jer broj vozila na koji je plaćen posebni porez na vozila na Carini u Koprivnici je u omjeru 60-40 u korist carinjenja vozila koja dolaze s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.
Na zahtjev župana Bajsa uz potporu gospodarske i obrtničke komore to će se od 1. siječnja 2017. godine promijeniti i Carinski ured u Bjelovaru ponovno će obavljati djelatnost carinjenja novih i rabljenih automobila. Za to je potrebno dodatno osposobiti zaposlenike i provesti tehničke prilagodne, ali prema riječima ravnatelja Carinske uprave Hrvoja Čovića do 1. siječnja sustav će biti spreman.

Također, na sastanku u Carinskoj upravi dogovoren je i radni sastanak gospodarstvenika i obrtnika s čelnicima Carinske uprave koji će se početkom iduće godine održati u Bjelovaru. Na tom sastanku trebale bi se iskristalizirati sve potrebe gospodarstva našega kraja, ali i rješenja na koji način  Carina u Bjelovaru može odgovoriti na njihove potrebe.

„Ovo je bila brza reakcija iz ureda Carinske uprave Republika Hrvatske i to je jedan dobar znak ponašanja Vlade i ukupnosti situacije politike i odnosa prema gospodarstvu. Naša ispostava u Bjelovaru je dislocirana, a Bjelovar kao županijski centar treba imati ured Carinske uprave. Ured s puninom sadržaja i obimom posla, jer nije bitna forma, već sadržaj poslova. Za očekivati je da ćemo sada dobiti bolju situaciju što se tiče regulacije plaćanja poreza na nova i rabljena vozila. Ljudi neće morati putovati i do 200km, do Koprivnice i nazad. To prvenstveno vrijedi za male i srednje poduzetnike, OPG-ove i obrtnike koji gube po dan ili dva da obave posao. Sigurno će to dobiti novu kvalitetu posla uopće u carinskim poslovima, što se tiče ukupnosti gospodarstva i budućih investicija. Svaki investitor koji dolazi traži sadržaj ukupnih službi države koji mu moraju biti dostupni za obavljanje poslova i između ostalih ovakvih ureda, što je za pozdraviti“, rekao je Jakov Čorić predsjednik HGK-Županijske komore Bjelovar nakon sastanka u Zagrebu.


„Ja sam oduševljen, jer ovo je jedan od rijetkih sastanaka gdje se u sat vremena riješila najava pozitivnog rješenja. Veseli me sastanak s predstavnicima Carinske uprave, obrtnicima i gospodarstvenicima koji će se održati u Bjelovaru, a gdje ćemo mi moći iznijeti konkretne stvari da se one tehnički i poprave. Mislim da je ovo izvrsno, gesta administracije znači poticaj za razvoj gospodarstva, ali i onaj konkretan dio, jer obrtnici su dosada putovanjem u Koprivnicu gubili cijeli dan, nekada i dva ako nešto nije bilo u redu. Ovo je ogroman dobitak ako se ostvari, a zasada nema razloga da se to ne dogodi i prezadovoljan sam“, naglasio je Goran Grgić predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Jučer je na temelju mog zahtjeva, a temeljem potpore naše HGK i Obrtniče komore održan sastanak u Ministarstvu financija, Carinskoj upravi, a razlog je jednostavan. Bjelovarsko-bilogorska županija ima pozitivne ekonomske pokazatelje u zadnje tri godine i htjeli smo ravnopravnost vezanu uz činjenicu da dio našeg stanovništva i gospodarstvenika traži promjene uz carinske režime. Ono što je ključno, tražili smo promjenu režima vezanog uz carinjenje automobila. Znamo da naši građani i naše gospodarstvo mora ići u Koprivnicu i gubiti cijeli dan ili ponekad dva, ovisno ako postoje kakvi problemi, i kada govorimo o tome čini se da smo kucali na otvorena vrata. Carinska uprava je odlučila da od 1.1. carinjenje automobila bude prebačeno u Bjelovar, a time ćemo skratiti put, ali i vrijeme koje se troši na tu tehnikaliju. Kada govorimo o tome, onda moram pohvaliti brzu reakciju jer za dva ili tri tjedna mi ćemo to imati ustanovljeno u sjedištu županije. Temeljem dobrih gospodarskih podataka, dogovoren je i jedan sastanak koji će se održati u siječnju gdje će doći ravnatelj Carinske uprave sa suradnicima, naši gospodarstvenici, a ja ću biti vezan uz održavanje tog sastanaka, uz potporu naših komora. Cilj je da vidimo je li našem gospodarstvu potrebna još jedna promjena unutar sustava carinske uprave, kako bi se omogućilo lakše poslovanje. Meni je drago za izreći, da je taj sastanak dogovoren i da ćemo temeljem toga vidjeti hoćemo li još unaprijediti rad službi na području naše županije. To je još jedan pokazatelj povratka ove županije u gospodarske vode, a i povratak institucija i djelatnosti koje se trebaju obavljati tamo gdje je najpotrebnije, u ovom slučaju u Bjelovaru“, naglasio je župan Bajs.


„Carinska uprava našla je vremena i razumijevanja za potrebe gospodarstva i građanstva Bjelovarsko-bilogorske županije. Od 1.1. omogućiti svim našim građanima i našim poreznim obveznicima da poslove obračuna i naplate posebnog poreza na motorna vozila mogu odraditi na prostoru naše ustrojstvene jedinice u Bjelovaru. Carinska služba mora biti servis gospodarstva i  građanstva Republike Hrvatske, kako u Zagrebu, tako i na području svih naših županija. Mi smo otvoreni za razgovor, ponudili smo punu suradnju, a župan će nam omogućiti jedan panel ili sastanak s gospodarstvenicima, gdje će moći iznijeti sve svoje probleme i mi smo otvoreni za suradnju i rješavanje svih otvorenih pitanja. Moramo biti servis našim građanima i omogućiti im da u svojim sredinama mogu riješiti pitanja uz porez, oporezivanje itd. To je naš mali doprinos mogućnosti da građani ne prevaljuju velike udaljenosti da bi riješili pitanje oporezivanje vozila“, istaknuo je Hrvoje Čović ravnatelj Carinske uprave.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a