• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Prosinac
23

ODLIČNI REZULTATI ŽUPANIJSKOG TURIZMA

U posljednje dvije godine dva i pol puta povećali smo tržni udio našeg turizma u okviru kontinentalnog dijela Hrvatske, što najbolje pokazuje rast turističke djelatnosti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, čulo se na sjednici Turističkog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, a potom i Skupštini Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Rezultati su to koji nisu došli sami od sebe, već zahvaljujući dobrom radu, povezivanju privatnog i javnog sektora te vidno pojačanom oglašavanju putem svih vrsta medija, ali i predstavljanju na raznim turističkim manifestacijama. Naša Turistička zajednica tijekom 2016. bila je aktivna u privlačenju sredstava u nizu natječaja što je omogućilo provođenje svih zacrtanih aktivnosti, a nimalo manje važna činjenica je i da je Turistička zajednica 2016. godinu završila u plusu što joj daje dodatni vjetar u leđa za rad u idućoj godini. Tu treba posebno istaknuti da je Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije povukla 270.500,00 kuna bespovratnih sredstava ostvarenih na natječajima Hrvatske turističke zajednice.

„Imali smo situaciju da se sve ono što je kandidirano i povuče iz  natječaja, uz potporu same Županije, koja je  uz ostvarene izvorne prihode -  članarinu i boravišnu prihode, jedan od sufinancijera Turističke zajednice BBŽ. Uspjeli smo naplatiti sve što smo trebali naplatiti, opravdali smo sve natječaje koje smo uspjeli dobiti, novac je došao na vrijeme na žiro-račun naše Turističke zajednice i Županija je ispunila ono što je bilo u planu i proračunu Županije. Rezultat toga kao što sam rekao je da nemamo nikakvih dugova, da imamo više prihoda, nego rashoda i s time ulazimo u 2017. godinu. Za 2016. godinu rekao bih još jednu stvar. Nije stvar u tome da Turistička zajednica bude uspješna samo financijski, nego da turizam županije bude uspješan u okvirima Hrvatske, pa i ovog dijela u komu radimo. Prije tri godine turizam županije je činio 1,8% turizma kontinentalne Hrvatske. Sada čini 4,2%. To znači da je turizam županije povećao svoj ukupni udio u turizmu kontinenta dva i pol puta. Rezultat je sad toliki da tri okolne županije zajedno imaju rezultat kao mi. Iako ni po čemu toliko ne iskačemo sa smještajnim kapacitetima ili s nekim drugim stvarima da bismo bili toliko bolji od drugih. U rezultat nisu uračunate jednodnevni posjeti i manifestacije koje nemaju za rezultat noćenja. Nadam se da to znači da smo zajedno uz privatni sektor radili dobar posao koji pokazuje da smo u tri godine uspjeli značajno promijeniti u okvir u kome radimo. Ove godine je Županija s Ekonomskim fakultetom opet organizirala dopunsko obrazovanje. Županija ponekad organizira to dopunsko obrazovanje vezano uz turizam, ali ponekad i za poljoprivrednike i obrtnike. Moram reći da se iz iskustva pokazalo da je najveći broj polaznika vezan uz turizam. Sada imamo malo manje od 30 polaznika koji su uplatili i svoja sredstva, dali svoje vrijeme da bi dobili dopunsko obrazovanje u turizmu. Županija će osigurati 100.000,00 kn potpore za taj program“, naglasio je župan Bajs ujedno i predsjednik TZ BBŽ.

„Mi smo trenutačno s jučerašnjim danom na gotovo 72.000 noćenja ostvarenih u 2016. godini. Spomenut ću da smo prije dvije godine bili na 35.000 noćenja, što je dakle dvostruko povećanje turističkog prometa. Što se tiče sredstava koja prenosimo kao  višak u sljedeću godinu, riječ je o tome da ćemo ih  koristiti već u siječnju za sufinanciranje programa koje sam kandidirala na natječaj za 2017. godinu još u rujnu ove godine. Ovoga tjedna stigli su nam i rezultati. Dobili smo 176.000,00 kn za "Udruženo oglašavanje" i 45.000,00 kn za posebne prezentacije u 2017. godini, što će reći da nam je i potreban ovaj novac kako bismo mogli odmah početi s realizacijom i financirati odobrene programe oglašavanja i prezentacija, a povrat novca ćemo dobiti tek po realiziranim i potpuno samostalno isfinanciranim kampanjama i prezentacijama, u drugoj polovici godine. Tako da je tijekom godine racionalno poslovati jako važno. Dobro je znati da sad već dakle imamo osigurano 220.000,00 kn bespovratnih sredstava iz ove dvije stavke za sljedeću godinu. Inače, kao što je poznato, osnovna sredstva ove turističke zajednice su izvorni prihodi, članarine i boravišne pristojbe. Turistička zajednica BBŽ  je 56% prihoda u 2016. ostvarila upravo po izvornim prihodima i po natječajima što je dobar pokazatelj aktivnosti u našemu radu“, rekla je Jasna Fila, direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije u sklopu svog rada organizirala je i niz besplatnih edukacija za djelatnike u turizmu naše županije, a u nizu slučajeva bila je prijavitelj naših turističkih projekata i proizvoda na razne natječaje u kojima smo nerijetko osvajali prestižna priznanja. Posljednja u nizu je nagrada „Suncokret ruralnog turizma 2016“ i to Zlatna povelja u kategoriji „Ruralno turistički projekti“ koju je dobio projekt TZ BBŽ u suradnji s ENGEA Hrvatska za projekt „Upoznajte i istražite bjelovarsko-bilogorski kraj na konju“, u konkurenciji 150 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske. Posebno je pak priznanje za interpretaciju tradicije nacionalnih manjina u ruralnom turizmu Hrvatske pripalo Romskoj kući, odnosno Slađani i Goranu Đurđeviću.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a