• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Prosinac
19

ODLIČNI TURISTIČKI REZULTATI U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Bjelovarsko-bilogorski župan, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Bajs predstavio je odlične turističke rezultate koji su ove godine, odnosno u periodu od siječnja do studenog, ostvareni u našoj županiji.

Tako je, prema nacionalnom sustavu evidencije gostiju eVisitor, na području Bjelovarsko-bilogorske županije, od siječnja do studenog 2017. godine ostvareno ukupno 22.735 dolazaka i 73.764 noćenja, što je u odnosu na 2016. godinu povećanje za 12% u dolascima i 6% u noćenjima.

U ukupnom turističkom prometu naše županije još uvijek prednjače domaći gosti, ali je i ove godine ostvaren značajan porast stranih gostiju. Odnosno, strani gosti ostvarili su 7.274 dolazaka i 20.614 noćenja, što znači da je ove godine ostvareno povećanje za čak 25% u dolascima i 28% u noćenjima stranih turista. Najviše stranih gostiju dolazi iz Njemačke, Italije i Slovenije.

No, ove godine Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije može se pohvaliti i još jednim rekordom. U rujnu je tako ostvarena brojka od 8.451 noćenja, te 2.762 dolazaka, po prvi puta od postojanja TZ BBŽ. Ovi odlični rezultati dokaz su sveukupnog uspješnog rada Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i sinergije između javnog i privatnog sektora.

Ipak, u službenu statistiku turističkog prometa ne ubrajaju se gosti na jednodnevnim izletima, a takvih je u našoj županiji velik broj. Kada se u obzir uzme broj jednodnevnih organiziranih tura, te broj individualnih dolazaka na razne manifestacije, broj gostiju koji posjete Bjelovarsko-bilogorsku županiju na godišnjoj razini penje se preko 400 tisuća.

„Mi smo tipična jednodnevna destinacija i većinom nam dolaze građani grada Zagreba, ali i mnogi drugi iz Hrvatske i Europe. Naglašavam naš Bjelovarski sajam, Božićnu bajku Salajevih, Terezijanu, Vinodar i mnoge druge manifestacije koje se odvijaju na području bbž i privlače značajan broj gostiju.“, pojasnio je župan Bajs.

I zaista, naša županija se može pohvaliti s raznolikom turističkom ponudom, koja iz dana u dan sve više raste, stoga ne čudi i sve veći broj turista. Bjelovarsko-bilogorska županija turistima nudi OPG-ove diljem županije, koji svojom autohtonom ponudom privlače mnogobrojne turiste. Također, naša županija može se pohvaliti prvim autokampom na ovom području Hrvatske, raznim manifestacijama koje nadopunjuju bogatu ponudu našeg kraja, te uređenim konjičkim, ali i biciklističkim stazama.

Ipak, kako bi cikloturizam poprimio još veći značaj u našoj županiji, Bjelovarsko-bilogorska županija ostvarila je i novčana sredstva u iznosu 350 tisuća kuna za provedbu projekta „Program razvoja cikloturizma na kontinentu 2017.“. Sukladno projektu, izradit će se i postaviti osam informativnih tabli i to na županijskoj ruti u mjestima Bjelovar, Čazma, Berek, Garešnica, Daruvar, Grubišno Polje, Veliki Grđevac i Nova Rača i na istoj dionici postavit će se deset solarnih stupova predviđenih za popravak bicikala. Sve ove aktivnosti zasigurno će doprinijeti još većem broju turista u naš kraj.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija u svoj proračun za 2018. uvela je i nove mjere potpore turizmu. „Turističke manifestacije od važnosti za županiju“ je mjera namijenjena za potpore organizatorima većih turističkih manifestacija na području Bjelovarsko-bilogorske županije, za što je predviđeno 150.000,00 kuna. Druga mjera koja će se provoditi kako bi se potaknule nove investicije i time obogatila turistička ponuda naše županije, je „Potpora razvoju kontinentalnog turizma“ vrijedna 100.000,00 kuna.

„Već nekoliko godina imamo povećan broj dolazaka i noćenja, te rast turizma, ali ponajviše se događa prepoznavanje našeg kraja kao kraja u koji valja doći, a to treba nastaviti i u 2018. Istaknuo bih prvenstveno zahvalu privatnu sektoru, jer ništa ovo ne bi bilo moguće bez suradnje javnog i privatnog sektora. To znači da zajedno pokušavamo nastupati na sajmovima, zajedno promovirati ukupnost stvari, zajedno napraviti ono što privatni sektor smatra da je važno, ali i mi nastojimo dati informacije na koje tržište i na koji način se može očekivati dobar odziv, što ćemo nastaviti i sljedeće godine. Ipak, turizam polako, ali sasvim sigurno postaje i sve važniji gospodarski dio naše županije. Brojke ne znače da ćemo mi doseći brojke županija koje su na Jadranu, ali naš udio u kontinentalnom turizmu raste. To znači da naše brojke rastu bitno brže nego ostalim županijama na kontinentu i ovog trenutka mi smo gotovo udvostručili naš udio, a time smo povećali i sredstva koje dobivamo od Ministarstva turizma i HTZ koje se baziraju na udjelu turizma u kontinentu ili na moru, što nam omogućuje pojačano oglašavanje.“, rekao je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a