• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Rujan
18

ODRŽAN 1. EKO SAJAM NA PODRUČJU BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Pod nazivom „EKO KULTUROM DO ZDRAVLJA“ u Čazmi je proteklog vikenda održan 1. EKO SAJAM u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Organizator vrlo uspjelog sajma bila je EKO KULTURA - udruga za proizvodnju, preradu i plasman organsko-bioloških proizvoda i promociju ekoturizma Bjelovarsko-bilogorske županije. Partneri u organizaciji sajma bili su: centar za kulturu i Gradski muzej Čazma, te Turistička zajednica Moslavina-Čazma. Pokrovitelj manifestacije bio je Grad Čazma.

Vrlo zanimljiv program je privukao ekološke proizvođače i propagatore zdravog načina življenja iz skoro svih županija Republike Hrvatske. Od Istre do Dubrovnika i od Međimurja do sunčanog otoka Brača, proizvođači su imali što za pokazati, ali i što za reći.
U tijeku predavanja i Foruma za prehrambeni suverenitet moglo se čuti mnogo pohvala za dosadašnji rad ekoloških udruga, za dobru samoorganiziranost, ali čuli su se i upozoravajući tonovi o lošoj ponudi „tzv. hrane“ u robnim centrima na hrvatskom tržištu, o neimaštini  kupaca, te o sasvim realnoj gladi u slučaju neke veće katastrofe koja bi potresla tržište. U tom smislu, proizvođači su pozvani na bolje povezivanje, bolje udruživanje i umrežavanje.
Dogovorena je skupština za osnutak Saveza eko udruga Republike Hrvatske, kao krovne institucije koja bi objedinjavala postojeći ustroj. Izložbe, prodaja proizvoda i radionice bile su vrlo uspješne po ocjeni svih sudionika. Ukupno su nastupila 32 proizvođača, koji su svojom širokom ponudom oduševili posjetitelje. Sveukupan odličan dojam neznatno je pokvarila kiša, ali nije omela uporne izlagače i još upornije posjetitelje. Odličnu organizaciju, u vrlo dobro izabranim  prostorima,  nadopunila je izvrsna ponuda hrane, pa su se svi sudionici u nedjelju razišli kućama veseli i zadovoljni.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a