• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
12

ODRŽAN 24. JESENSKI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM

Proteklog vikenda održan je 24. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam. Na trodnevnoj manifestaciji predstavilo se 500 izlagača iz Hrvatske i stranih zemalja.

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam je međunarodni gospodarsko-obrtnički i stočarski događaj i slovi kao najveća manifestacija tog tipa u regiji. Izlagači su predstavili svoje proizvode, izložena je najmodernija poljoprivredna mehanizacija, a održani su i brojni okrugli stolovi s aktualnim temama. Veliku pažnju privukla je i Državna stočarska izložba, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, koja slovi kao najveća specijalizirana stočarska priredba u zemlji gdje su se birala najkvalitetnija grla stoke. Također, najmlađi članovi stočarskih obitelji imali su priliku pokazati svoje vještine u predvođenju teladi na Bambino Kupu.

Na otvorenju Bjelovarskog sajma u ime Bjelovarsko-bilogorske županije, suosnivača sajma, obratio se župan Damir Bajs, istaknuvši kako je Bjelovarski sajam vodeći sajam u poljoprivredi ne samo u Hrvatskoj već i šire.
Imali smo viziju da se u našoj županiji, koja je vodeća u proizvodnji mlijeka, meda, ali i u mnogim ostalim poljima u poljoprivredi, osnuje ovakav sajam. Stoga smo vodeći s tom vizijom krenuli u osnivanje Bjelovarskog sajma. Danas je ovo jedan od najvećih poslovnih sajmova u Hrvatskoj. Nastojimo da naš sajam bude svima na sluzi, da bude mjesto okupljanja i razmjene ideja, sklapanja poslova i mjesto s najvećom stočarskom izložbom i najvećom kvalitetom koja se može postići u stočarstvu. Također, treba naglasiti da ovaj sajam uz potporu Županije kao većinskog partnera, ne samo da je preživio najteže godine, postao veliki sajam sa sve većim brojem izlagača kojima nudimo iznimnu kvalitetu. Sajam je mjesto gdje se i razgovora o poljoprivredi, a poljoprivreda nije u lakoj situaciji i brojke to pokazuju. Imamo sve manje OPG-ova, proizvođača mlijeka i proizvođača mesa. Spas poljoprivrede nije samo na resornom ministarstvu, već je zadaća Vlade Republike Hrvatske da stavi poljoprivredu na prvo mjesto, jer bez zajedničke potpore Vlade ne može se napraviti iskorak. Nema razloga da Hrvatska bude uvoznik hrane, već treba biti izvoznik, a za to imamo uvjete, zaključio je Bajs.

Reforma gospodarenja poljoprivrednim zemljištem mora biti najvažnija. Kada stavimo u funkciju 750 000 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, reguliramo nepoštenu trgovačku praksu, ujednačimo trgovačke lance i proizvođače tada ćemo smanjiti uvoz. Ostanak ljudi na ruralnim prostorima nam je zajednički cilj, a Ministarstvo poljoprivrede potiče ga i kroz potpore za male i mlade poljoprivrednike, rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić.

Sajam je otvorio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Mato Brlošić. Čast mi je kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i kao poljoprivredni proizvođač najaviti ovaj izuzetno važan sajam za sve poljoprivredne proizvođače u Hrvatskoj, a i šire. Ovih dana će mnogi poljoprivrednici, gospodarstvenici, ali i mnogi drugi posjetitelji pohoditi ovu manifestaciju i naučiti o novim tehnologijama. Na nama je da sve izložene strojeve dostavimo na plodne njive i naše oranice kako bi služili proizvodnji, rekao je Brlošić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a