• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Srpanj
14

ODRŽAN RADNI SASTANAK ŽUPANA BAJSA, NAČELNIKA OPĆINA I PREDSTAVNIKA REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE BBŽ

Na poziv načelnika Općine Rovišće, Slavka Prišćana, održan je radni sastanak načelnika općina Bjelovarsko-bilogorske županije, sa županom Damirom Bajsom i predstavnicima Regionalne razvojne agencije BBŽ.

Tom prilikom, Regionalna razvojna agencija predstavila je aktualne natječaje, natječaje koji će tek krenuti, a koji su bitni za Općine i poljoprivredu. Također, predstavljeno je i poslovanje same agencije, koja ima visok postotak prolazaka na natječajima, ali i djelatnike koje plaća Europska unija. Zbog dobrih rezultata, ali i povećane potrebe, Regionalna razvojna agencija BBŽ zaposlit će nove djelatnike.
Razgovarali smo o temama vezanim uz budućnost. Mi očekujemo da ćemo imati mogućnost pojačanja ljudi koji će raditi u Regionalnoj razvojnoj agenciji. Natječaj je otvoren, Ministarstvo regionalnog razvoja daje potpore u iznosu oko 1,5 milijuna kuna za zapošljavanje novih djelatnika, a mi očekujemo da ćemo dobiti potpore. To otvara mogućnost da djelatnici rade niz stvari koje su vezane uz partnerske odnose uz Općine i općinske ustanove. Regionalna razvojna agencija radi kvalitetno i  ima sve više projekata. Treba napomenuti da imaju visok postotak prolaska projekata koje i prijave. Mi smo bolji od prosjeka države, a to je zato što imamo stručnost i želju da se to riješi, rekao je župan Bajs te nastavio. Mi moramo nastupiti zajedno, a Županija je spremna biti partner općinama što ne treba podcijeniti. I sama Regionalna razvojna agencija može biti partner i izrađivač u projektu. Također, Županija je spremna i našim OPG-ovima ponuditi preko natječaja sredstva za pripremu projekte dokumentacije, jer imamo predviđena sredstva. Isto tako, istu tu mogućnost ćemo dati i poduzetnicima. Ne treba zaboraviti da sve košta, pa i priprema projekta. Želimo poduprijeti one koji žele ići u natječaje i mjere.
Imamo niz projekata, javljamo se na natječaje, ali uz Razvojnu agenciju koja radi kvalitetno i to bi trebali iskoristiti. Zato smo željeli razgovarati s njenim predstavnicima. Mislim da smo na dobrom putu, a Razvojna agencija će imati još više posla. Uz Županiju, koja će sse uključiti kao partner i financijski pomoći, imamo bolje šanse pogurati naše projekte. Siguran sam da nakon ovog sastanka izlazimo s još čvršćim uvjerenjima da ćemo naći rješenja za nove projekte. S druge strane, tužni smo što naša Vlada ne odrađuje svoj posao kako bi trebala i ne raspisuje natječaje, a posebno iz Ruralnog razvoja. Na taj način nam propadaju ruralna područja i mladi odlaze iz sela, umjesto da dolaze, rekao je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.
Prisutni načelnici razmijenili su svoja iskustva, ali i iznijeli konkretne probleme. Također, upozorili su da im projekti stoje zbog neraspisivanja natječaja, a posebno su pogođeni OPG-ovi koji su se nadali povratu novca za nabavu mehanizacije.
Godinama slušamo kako će poljoprivrednici doći na svoje kada dođu europski fondovi, zajedno s poticajima. Moj sin ima OPG i mislim da ćemo ga zatvoriti jer kruha tu nema. Svi redom isplaćuju manje poticajima, a nitko ne zna za što su oni isplaćeni. Ono što je isplaćeno bilo je u nerazmjeru u odnosu na broj prijava. Od 960 prijava, njih 215 je zadovoljilo uvjete natječaja. 60 je dobilo 600 milijuna kuna, a ostatak prijava je dobio razliku. Gospodarstvo mog sina tražilo je samo 240 000 kuna da kupimo nove strojeve, a nismo dobili ništa jer smo bili na 515. mjestu, poručio je načelnik Općine Šandrovac Josip Dekalić.
Zahvalio bih županu i načelniku, ali i svim načelnicima koji su ovdje. Ovo je jedan u nizu sastanaka na kojem ćemo svi skupa probati učiniti da krajnji rezultat za sve žitelje županije bude što pozitivniji. Svjesni smo svega što nas okružuje i što na nacionalnoj razini utječe na nas. Međutim, zajedno možemo puno toga, a postignuti rezultati doći će do donositelja odluka, koji nas onda neće moći izbjegavati. Mi možemo postati primjer dobre prakse koji će netko na nacionalnoj razini kopirati. I Razvojna agencija i Županija, ali i svi načelnici općina imaju volju zajedno raditi jer samo zajedno možemo savladati sve probleme i donijeti konkretne rezultate, zaključio je direktor Regionalne razvojne agencije Mario Ferić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a