• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
15

ODRŽAN RADNI SASTANAK ŽUPANA DAMIRA BAJSA I MINISTRA SLAVENA DOBROVIĆA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima održao je radni sastanak s ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem. Teme sastanka bili su vezani uz zaštitu prirode u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gospodarenja otpadom te o mogućnosti Parka prirode u našoj županiji.

Na radnom sastanku razgovarali smo o stanju zaštite prirode u samoj županiji. Mi se možemo pohvaliti da smo u vrhu zaštite prirode od svih županija. Podaci su to koji se tiču čistoće zraka, vode, ali i ukupnosti zaštite okoliša što je naš veliki adut, ali isto tako i velika obaveza da to sačuvamo. Ministra smo upoznali s činjenicom da županija ima Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije koja pokriva jednu trećinu županije, a govorimo o Moslavini i Papuku, rekao je župan Bajs.

Druga tema bila je plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske koji je na snazi. Ja kao župan, apsolutno podržavam htijenje Ministarstva da se uspostavi novi sistem kružnog otpada unutar Hrvatske. Kada govorimo o tome, onda govorimo o povećanom broju ukupnosti postotka recikliranog otpada, odnosno mogućnosti da imamo što manje otpada, a što više korisnih namjena, pojasnio je bjelovarsko-bilogorski župan te nastavio. Popričali smo i o Dolinama, jer to je jedan od onih centara koji sada radi, ne kao centar, već kao gradsko odlagalište otpada. Vjerujem da će se iznaći model gdje će Doline raditi svoj posao, a to je biti aktivni u zaštiti prirode i zbrinjavanju otpada u ponešto drugačijem, ali sličnom modelu, a to je da imaju veći postotak reciklaže. Sada je najvažnije da se krene u aktivnosti kako bi se Doline riješile do 2018. godine

Kada govorimo o gospodarenju otpadu, ovdje se radi o sredini gdje se na otpad gleda na zdrav način. Ne smijemo graditi sustav koji ide samo za rješavanje miješanog otpada i transport miješanog otpada. Tako i Doline, koji je definiran kao regionalni centar gospodarenja otpada, obuhvatit će i sadržaje za sortiranje, te će se generirati staklo i papir. Ako je bilo predviđeno u centru Doline prihvatiti 36 000 tona miješanog komunalnog otpada taj sustav će se mijenjati na način da će pogon za obradu otpada biti kapaciteta 10 000 tona. Iz tog pogona ide samo roba negativne vrijednosti i to je priprema za odlaganje, ali pored toga će biti linija koja će biti značajnog kapaciteta za obradu lokalnog prikupljenog papira i plastike. To su sortirne linije na kojima ljudima rade i na kojima se vrijednost materijala diže do tržišnih vrijednosti od nekoliko stotina kuna. Što se papira tiče ide u papirnu industriju, a što se tiče plastike ono se može nadovezati na gospodarstvo. Industrija treba takav materijal, a upravo je gospodarenje otpadom to koje će generirati. Radimo promjenu koncepta i centri ostaju, ali ne možemo ostati na glomaznim centrima gdje se 80% otpada dovozi kao miješani otpad iz kojeg nema recikliranja, jedino gorivo, ali to je niži rang, pojasnio je ministar Slaven Dobrović.

Župan Bajs i ministar Dobrović razgovarali su i o mogućnosti da Bjelovarsko-bilogorska županija dobije Park prirode.
Postoji mogućnost da u budućnosti zajednički razmislimo o tome da ova županija dobije Park prirode i da iskoristimo to kao prednost. O tome još moramo razgovarati s gradovima i općinama, ali i samim stanovnicima, no Županija je zainteresirana da se to ostvari, zaključio je Bajs.

Kvaliteta okoliša u ovoj županiji je na višoj razini u Hrvatskoj i vidimo da se radi o čistom kraju, jer znamo da Republika Hrvatska u pogledu stanja okoliša poprilično na visokom mjestu u Europskoj uniji. Zato je na tu činjenicu vezana potreba da uspostavimo jači sustav zaštite, međutim, sustav zaštite koji bi lokalnom stanovništvu omogućio da se na zdrav način integrira, a radi se o zelenom turizmu i mogućnosti da se proizvodi zdrava hrana. Mislim da se može postići da ova lokacija budu standardno odredište za mnoge naše škole, jer osim zdrave prirode, ima i kulturnih znamenitosti, zaključio je ministar Dobrović.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a