• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Srpanj
14

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA SAVJETODAVNOG ODBORA ZA OKVIRNU KONVENCIJU ZA ZAŠTITU NACIONALNIH MANJINA

Delegacija Savjetodavnog odbora okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe iz Strasbourga boravi u Hrvatskoj od 13. do 17. srpnja. Cilj posjete Savjetodavnog odbora je susret sa predstavnicima, pripadnicima nacionalnih manjina, kako bi razgovarali o provođenju Okvirne konvencije u Hrvatskoj, na kojem je sudjelovala i zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu, Tanja Novotni Golubić.

Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina je najobuhvatniji međunarodni ugovor kojemu je cilj zaštititi prava pripadnika nacionalnih manjina.
Na sastanku se raspravljalo o diskriminaciji, promicanju uvjeta koji pogoduju očuvanju i razvijanju kulture, jezika i tradicije, slobodi okupljanja i udruživanja, pristupu medijima, upotrebi manjinskog jezika, obrazovanju, međunarodnoj suradnji te sudjelovanju pripadnika nacionalnih manjina u gospodarskom, kulturnom,  društvenom i političkom životu.
Zaključeno je kako su pripadnici češke nacionalne manjine zadovoljni svojim statusom jer Hrvatska ulaže značajne napore na području zaštite nacionalnih manjina. Kvalitetna suradnja postoji sa Hrvatskom, ali i Češkom, institucijama i zakladama, te da češka manjina i pripadnici većinskog naroda na našem području zaista mogu biti primjer kvalitetnog suživota.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a