• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
7

ODRŽAN SEMINAR NA TEMU ZAŠTITE POTROŠAČA

U Velikoj vijećnici održan je seminar na teme „Zaštita potrošača u Republici Hrvatskoj – danas i sutra“ i „Prava potrošača na zdravu hranu“ u organizaciji Udruge za zaštitu potrošača Bjelovarsko-bilogorske županije.

Tako su svi prisutni imali priliku upoznati se sa svojim potrošačkim pravima koja su temeljena na zakonu, ali i čuti o upotrebi prehrambenih namirnica s posebnim osvrtom na porijeklo i kvalitetu namirnice s ciljem osiguravanja zdrave prehrane.

Predsjednik Udruge za zaštitu potrošača Bjelovarsko-bilogorske županije Slavko Tremski, naglasio je kako su naši potrošači nezaštićeni i nedovoljno upućeni u svoja prava, a najviše ih se zakida na polju telekomunikacija i u prehrambenom dijelu. 
Većina potrošača je neupućena, ali nemaju ni volje da više saznaju do onog trenutka kada se nešto i dogodi, a onda traže pomoć na sve strane. Mi smo tu da im pomognemo, ali je potrebno da se ljudi više informiraju i iz tog razloga organizirali smo ovaj seminar, kako bi se potrošači upoznali i s načelima Europske unije, rekao je Tremski.

Koliko je kvalitetna prehrana bitna naglasio je i Ilija Rkman, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske „Potrošač“. 
Ovaj seminar je jednim dijelom organiziran i povodom Svjetskog dana hrane koji se obilježava 16. listopada i želimo poslati poruku da je zdrava i kvalitetna hrana bitna za naše zdravlje. Ovo predavanje je i nastavak na više akcija koje su krenule iz Bruxellesa, a jedna od njih je „Stop brzoj hrani“, poručio je Rkman i naglasio da je bitno da se potrošači informiraju o porijeklu namirnica koje kupuju.

Važno je čitati deklaracije i odlučiti se hoćete li koristit proizvode koji su konzumirani sa dodacima koje nazivamo E brojevi. Istina je da postoje manje, srednji i jače opasni E brojevi, ali na nama je da omogućimo bolju transparentnost deklaracija, jer samo na taj način potrošač može donijeti svjesnu odluku o konzumaciji hrane, pojasnila je nutricionistica Ana Jurić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a