• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Srpanj
28

ODRŽANA 11. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

U Velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije održana je 11. sjednica Županijske skupštine koja je započela aktualnim satom.

HDZ-ov vijećnik Staša Pillizari otvorio je aktualni sat pitanjem o daruvarskim cestama. Pojasnio je kako je u Daruvaru registrirano 15 000 vozila od čega se ostvaruje prihod od osam milijuna kuna koji se ne vrati u grad. Pošto su u Daruvaru samo tri županijske ceste kojima nije potrebna obnova, vijećnik je upitao postoji li mogućnost da se dio daruvarskih cesta proglase županijskim, kako bi se na taj način dio sredstava uložio u Daruvar.
Župan Damir Bajs je naglasio kako najveći dio prihoda odlazi u Zagreb, odnosno u Hrvatske ceste, a tek manji dio u Županijske uprave za ceste. Također, Hrvatske ceste su jedine koje mogu kategorizirati ceste, a Županija može dati samo prijedlog. No, župan je iskazao spremnost na dogovor sa Daruvarom i Hrvatskim cestama.

Problem reorganizacije pravosuđa gdje su spojeni sudovi predstavio je vijećnik Siniša Glavaš iz BUZ-a. Sjedište općinskog i prekršajnog suda je u Bjelovaru, dok u ostalim mjestima otvorene su stalne službe, osim u Grubišnom Polju gdje je ona zatvorena. Smisao stalnih službi je da službena vlast bude pristupačna građanima. Ali, zbog ravnomjerne opterećenosti sudaca, događa se da se predmet povuče u drugi grad, gdje svi sudionici u sudskom postupku moraju putovati, umjesto da se postupak odvija u njihovom mjestu. Je li moguće osigurati dostupnost sudbene vlasti građanima ručnom dodjelom predmeta jer im isti program to omogućuje, s tim da sudski službenici putuju u stalnu službu prema mjestu prebivališta građana, upitao je vijećnik Glavaš.
Prednost ove promjene je što će se sudski procesi brže rješavati, ali nedostatak je što ponekad građani moraju putovati u drugi grad. Mi trenutno ne možemo ništa, jer je to zakonsko rješenje koje je tek stupilo na snagu, a kasnije će se vidjeti koje su mu mane i prednosti, odgovorio je župan Bajs.

Gdje je izvješće ŽUC-a iz 2014. godine koje je obećano da će biti prezentirano? Kratko je pitao vijećnik SDP-a, Vedran Babić.  
Zadnje izvješće prezentirano je 2006.godine, ali ovogodišnje izvješće prezentirano jer se o njemu odlučuje na Županijskoj skupštini, rekao je župan, te dodao da svatko može dobiti na uvid izvješće, i to sva izvješća od 2007. do 2014. jer dokumenti nisu tajni.

Mještani Gornjih Sredica upozorili su vijećnika HDZ-a Silvestra Štefovića na problem prometnice koja ugrožava sigurnost u prometu. Stoga je uputio prijedlog pročelniku Mladenu Marušiću da se napravi katalog prometnica, po prioritetima, kojima je potrebna rekonstrukcija, te da se navedena prometnica uvrsti na popis kako bi se nešto poduzelo.
No, ovakav prijedlog nije moguće ostvariti, jer svakih 2 tjedna dolazi inspekcija uprave za cestovni promet koji pregledavaju i provjeravaju prometnice, te ovisno o njihovim zaključcima radi se popis prometnica koje imaju prioritet, naglasio je resorni pročelnik Mladen Marušić.

Može li se proglasiti elementarna nepogoda vezana uz visoke temperature kako bi se poljoprivrednicima smanjila šteta, upitao je vijećnik Damir Lujanac iz HSLS-a
Na prijedlog općina i gradova župan može proglasiti elementarnu nepogodu. Ove godine proglašene su tri elementarne nepogode zbog klizišta. Stoga, ako bude potrebe proglasit ću elementarnu nepogodu, rekao je župan Damir Bajs.
Mladen Marinković, HDZ, ponovno se dotaknuo problema županijskih cesta. Oko kilometar dionice Stara Ploščica – Ivanska predstavlja nemoguće uvjete za vožnje. Sama podloga za asfaltiranje postavljena je prije četiri godine, ali se cesta nikada nije asfaltirala. Stoga je vijećnika zanimalo kada će se asfaltirati ta dionica?
Ja nisam zadovoljan sa stanjem županijskih cesta. ŽUC ima velike kreditne obveze i obveze prema dobavljačima temeljem dospjelih računa. Mi smo te obveze smanjili sa 23 milijuna kuna na 12 milijuna, ali je još uvijek velika obaveza po izdanim računima. Zadnje 3 godine nije bilo asfaltiranja novih cesta. Kroz uštede u ŽUC-u želimo omogućiti početak radova dionica, jer dio ljudi još uvijek ima šljunak ispred kuće, a nalaze se na području županijske ceste. Stoga, najprije moramo riješiti najgore ceste, a svi znamo da je za šest milijuna kuna manji proračun Županijske uprave za ceste odlukom Hrvatskih cesta što nam je onemogućilo napredak, ali ćemo napraviti sve što je moguće kako bi promijenili, zaključio je župan Bajs.

Što je učinila Bjelovarsko-bilogorska županija za kvalitetu zdravstvene zaštite, s obzirom da je Ministarstvo zdravlja ove godine iskazalo interes za dopunu javno zdravstvene službe u cijeloj RH, pitala je vijećnica HNS-a Duška Vitas Gligorović.
Ovim prijedlogom županija ima mogućnost dobiti veći stupanj primarne zdravstvene zaštite. Na već postojeće timove, županija bi trebali dobiti novih 7 timova internista, 4 tima psihijatra, 4 tima fizikalne medicine i rehabilitacije, 4 tima oftalmologa, te po prvi puta tim za palijativnu skrb. Iako je ovim prijedlogom bilo predviđeno ukidanje rada dva tima (jedan u Čazmi, drugi u Bereku), župan je uputio prijedlog na razmatranje ministarstvu da ta dva tima ipak nastave s radom, što je i uspio.

Potaknut novinskim natpisima o izgradnji reciklažnog dvorišta u centru Bjelovara, Nenad Mrzlečki (HDZ) tražio je objašnjenje projekta, vrsti otpada je riječ, te sudjeluje li i Županija?
Pošto Županija ne sudjeluje u ovom projektu, od Grada Bjelovara i Komunalca ćemo zatražiti objašnjenje o kakvom je projektu riječ te koja će se vrsta otpada zbrinjavati, što ćemo vam proslijediti kako biste dobili odgovor na pitanje, odgovorio je župan Bajs.

Vijećnica Marija Kubišta (HSU) naglasila je kako je Grad Daruvar slovio kao podregionalno središte, a usred promjene plana prostornog uređenja RH taj status izgubio. Može li županija utjecati kako bi mu se vratio taj status, jer je vezano za prometnice i ostale pogodnosti, upitala je Kubišta.
Po prijedlogu je Daruvar stavljen u nižu kategoriju dosada, dosad je bio regionalno središte za taj dio županije. Mi smatramo da se Daruvar mora vratiti da u prostornom planu bude naznačen kao regionalno središte. Grad Daruvar je isto zatražio da mu se vrati status, i tražili smo naše saborske zastupnike da se zalažu da se to riješi i vjerujem da će se to riješiti, naglasio je župan Bajs.

Na tvrdnje Nenada Vlahovića, da u Županijskoj skupštini sjede tri vijećnika koji su bili agresori i protiv stvaranja Hrvatske, nitko iz Županije nije reagirao, tvrdi vijećnik Zoran Đošić (Hrvatska konzervativna stranka), pa ga je zanimalo jesu li to istinite tvrdnje.
Od te izjave ogradili su se članovi Županijske skupštine Milan Ivančević, Milan Klipa, Milan Radaković i Siniša Glavaš, uputivši predsjedniku Županijske skupštine Marijanu Coneru pismenu obavijest. Smatramo da je županijski zaposlenik Nenad Vlahović svojim javnim nastupom na osječkoj televiziji u emisiji Bujica naštetio ugledu i časti nas kao vijećnika, zato tražimo da Nenad Vlahović kaže imenom i prezimenom o kojima članovima Županijske skupštine srpske nacionalnosti koji su se ogriješili i o kojima govori u emisiji zajedno sa voditeljem emisije, pojasnio je predsjednik Skupštine Marijan Coner.
Naši vijećnici su svojom izjavom rekli da smatraju neopravdanim prozivanjem našeg zaposlenika. Smatram da su napisanim pokazali želju da se sa njih otkloni sumnja, te kada dobijemo njihovu suglasnost proslijediti vam tu pisanu obavijest, nadodao je župan Bajs.

Na sjednici dotaknulo se i pitanje pomoći proizvođačima mlijeka. Nezavisnog vijećnika Dražena Pauna zanimalo je kako je Bjelovarsko-bilogorska županija uspjela pomoći proizvođačima mlijeka nakon otkaza ugovora od strane Belja i Leda.
Belje i Ledo otkazali su ugovore svim proizvođačima mlijeka s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, što čini brojku od 441 proizvođača, što je 5% ukupne proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatske. Osim županije, to je problem i države. Stoga je župan Bajs kontaktirao resorno ministarstvo gdje su aktivno radili na rješavanju tog problema. Prema dostupnim informacijama, svi proizvođači su dobili nove ugovore koji vrijede od 1.8. No, ako postoji netko tko je ostao bez ugovora neka se javi županiji ili ministarstvu, istaknuo je župan Bajs.

Aktualni sat zaključio je vijećnik Marijan Šinko (HSS). Sa nekoliko strana mi se javljaju poljoprivrednici da su u županiju podnijeli zahtjev oko povrata sredstava obrazovanja oko 100 kuna, ali da im to još uvijek nije isplaćeno, pa kada to mogu očekivati? Osim toga, Šinko je upozorio na probleme u poljoprivredi, od niske otkupne cijene pšenice do pojeftinjenje mlijeka, te pozvao saborske zastupnike da se organizira tematska sjednica o poljoprivredi. 
Povrat sredstava je stavljen u proračun, stoga će se povrat isplaćivati kako će zahtjevi dolaziti. Ali nemojte zaboraviti da gradovi i općine ne participiraju u ovom dijelu, sve se prebacilo na županiju. Iako ja smatram da bi i lokalna samouprava trebala poduprijeti naše poljoprivrednike. Mi ćemo isplatiti sve što smo obećali, i omogućiti ljudima da taj neplanirani trošak se riješi. Rekao je župan, te nadodao, što se nas tiče priprema za tematsku sjednicu nije problematična, ali to treba vidjeti sa resornim ministarstvom i predsjednikom skupštine. Što se tiče mene kao župana, nema problema, rekao je župan Bajs.

Nakon aktualnog sata na dnevnom redu bila je točka donošenja Odluke o prihvaćanju JPP projekta „Bjelovarsko-bilogorska županija – škole“ i davanju ovlaštenja. To je najveći projekt škologradnje u Republici Hrvatskoj koji obuhvaća jedanaest objekata u cijeloj županiji. Njime se želi napraviti veliki pomak u školstvu, prvenstveno da škole krenu u jednosmjenski rad, te se time omogući kvalitetnije obrazovanje.
Budući da u županijskom proračunu nije bilo dovoljno sredstava, a EU financira isključivo visoko obrazovanje, županija se okrenula resornom ministarstvu koje je u cijelosti podržalo projekt. Tako model JPP-a u financiranju država podupire s 55% ukupnih troškova, dok 35% pokriva Bjelovarsko-bilogorska županija, a 10% lokalna samouprava.
Moram reći da nakon godinu dana mi smo u mogućnosti priložiti ovakav dokument skupštini. Istarska županija je bila ispred nas, ali njima je trebalo 4 godine da dokument stave na skupštinu. Mi smo mjesecima svaki tjedan bili u ministarstvu kako bi uskladili i donijeli ovakvo rješenje. Ovdje se radi o 11 objekata. Vrijednost od 115 milijuna kuna je u građevinskom dijelu, a mi smo predložili da dobijemo mogućnost da kroz JPP riješimo i energetsku učinkovitost starog dijela škola kada je riječ o nadogradnji. Imamo škole koje će se kompletno nove graditi kao što je Glazbena škola u Bjelovaru. Predložili smo da se riješe dvije stare školsko sportske dvorane u Hercegovcu i Velikoj Pisanici, što je ministarstvo prihvatilo. Potpisom Sporazuma ovo je preraslo iz županijskog u državni projekt. Ono što je pred nama je potpis ugovora s općinama i gradova, da riješimo potpis s ministarstvom i da time definiramo naše odnose. Ukupni iznos projekta će biti oko 350 milijuna kuna, ali kroz 25 godina, i time ćemo dobiti oko 180 milijuna kuna od nadležnog Ministarstva, obrazložio je župan Damir Bajs, a ta točka dnevnog reda  jednoglasno je usvojena.

Najveću raspravu donijela je točka donošenje Zaključka o prihvaćanju Financijskog plana i Plana rada Županijske uprave za ceste za 2015. godinu.
Ovo je prvi plan od 2006. godine. Danas se ŽUC nalazi u teškoj situaciji, ima velike dugove, ali oni su u posljednjih šest mjeseci bitno smanjeni. Ono što je promijenjeno je sama racionalizacija poslovanja. Novom odlukom smanjena su prava i plaće djelatnicima ŽUC-a za 43%, ali iz razloga jer su djelatnici imali previsoke plaće i prava. Ovim potezom njihove plaće jednake su istovjetnim djelatnicima, kazao je župan Bajs.
Plan radova za 2015. baziran je na 35 milijuna kuna, ali dio sredstava je iz 2014.godine jer je iz Hrvatskih cesta prebačen u ovu godinu. Prvi put predviđamo da bi mogli krenuti u asfaltiranje naših cesta. Želja nam je da se ide po nekim prioritetima, radi se o neasfaltiranim cestama u naseljima, modernizacija opterećenih cesta, županijskim cestama koje se vežu na poslovne zone. Nažalost, naši planovi bi bili i veći, ali kako smo ostali bez 6 milijuna kuna, što je ukupno 15% proračuna ŽUC-a, to nije moguće, rekao je župan. Ima još mnogo stvari koje je potrebno napraviti. Ipak dugovi su još uvijek tu, a financijska konsolidacija će potrajati još neko vrijeme. Mi želimo da naše tvrtke rade učinkovito i korisno za naš kraj, zaključio je Bajs.

Nakon uvodne riječi župana, u raspravu se uključila vijećnica HDZ-a Višnja Biljan, podsjetivši župana da je  tražila izvješće o stanju tvrtki u vlasništvu županije, kako bi županijski vijećnici znali kakvo su stanje naslijedili.  Mi 2013. godine tražili izvješće i da se krenulo s uštedama i racionalizacijama, koliko bi manji dug bio? 13 milijuna kuna duga je još uvijek tu i pitam se zašto je toliko dugo trebalo da se smanji dug. Je li netko znao za takvo stanje i nije htio reći ili netko nije imao volje to provjeravati, pitala je Biljan.
Netko je vodio ŽUC, netko je donio odluke o plaćama, a mi svi znamo tko je to potpisao, rekao je župan Bajs i dodao, kako je moguće da ja kao župan naslijedim tvrtku u takvom stanju, zašto dosada nitko ništa nije pitao? Ja bih volio da sam dobio ŽUC s dobitkom od 10 milijuna kuna, a ne gubitkom. Županija ne postoji od 2013. godine, mi smo naslijedili te stvari, netko je to potpisao i vodio, a to nisam bio ja. Znamo tko je bio vlasnik ŽUC-a – Županija. Netko je to potpisao. Postoji zapisnik. Gospođa Biljan to sigurno zna. Pitajte ljude koje dobro znate, a možda su iz vaše stranke koji su to tada rješavali vodili i doveli u ovu situaciju, rekao je župan Bajs.

Nakon osvrta još nekoliko vijećnika, s 22 glasa prihvaćen je Financijski plan i Plan rada Županijske uprave za ceste za 2015. godinu.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a