• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
22

ODRŽANA 14. SJEDNICA POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Današnja 14. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije bila je posvećena obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se na današnji dan u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije Ivana Pirin pojasnila je kako se nasilje događa upravo u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti sigurno okruženje, a žrtve su najčešće žene.
Počinitelji obiteljskog naselja najčešće je suprug, izvanbračni ili bivši suprug. Nasilje ostavlja psihološke i fizičke posljedice, a cilj je uspostava kontrole moći i zastrašivanje druge osobe, pojasnila je Ivana Pirin, te pozvala sve koji nasilje vide da ga i prijave.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar Kristina Novalić kazala je kako prošle godine prijavljeno je 213 slučajeva nasilja, dok ove godine u prvih šest mjeseci Centar za socijalnu skrb Bjelovar zaprimio je 91 prijavu nasilja.

Voditeljica Sigurne kuće Dijana Martinović, iznijela je podatke o broju žena i djece koje se nalaze u Sigurnoj kući. Ove godine, u razdoblju od 1.1. do 30.6. u Sigurnoj kući boravilo je 30 osoba, odnosno 11 žena i 19 djece, a primljeno je 44 zahtjeva za skloništem. Polovica žena koja ondje borave u konačnici se vrate svom suprugu, dok se tek 6% žena osamostali.

Učenici 8.razreda Osnovne škole Veliko Trojstvo za kraj sjednice održali su prezentaciju „Položaj žena kroz povijest“.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a