• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Rujan
25

Održana 7. sjednica Gospodarsko - socijalnog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije

Sjednicu GSV-a je obilježila rasprava o stanju i planovima restrukturiranja Remonta željezničkih vozila d.o.o. Bjelovar.

Na današnjoj sjednici GSV-a Bjelovarsko–bilogorske županije raspravljalo se o stanju gospodarstva u našoj županiji, te o stanju i planovima restrukturiranja RŽV-a Bjelovar. Na početku sjednice v.d. pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo g. Mladen Mohr je izvijestio nazočne o stanju gospodarstva županije. Tako je nakon dvije godine pada gospodarskih aktivnosti u županiji, 2011. godina donijela promjenu, te su poduzetnici poslovali pozitivno. U 2011. godini 1.478 poduzetnika je poslovalo u županiji, a koji su zapošljavali 15.210 radnika, što je 2,2% više nego u 2010. godini. Poduzetnici su na kraju 2011. završili sa 7% većom dobiti, uz učinak povećanja prihoda od 11.8%, te značajnim smanjenjem gubitaka od 25,2%, što je na kraja rezultiralo pozitivnim financijskim rezultatom od 18 milijuna kuna. Za prvo polugodište 2012. godine pokazatelji govore da se pogoršavaju gospodarske prilike, te su poduzetnici ostvarili 3,8% manjih prihod u odnosu na prvo polugodište 2011. Naznačeno je da Bjelovarsko-bilogorska županija u 2011. godini, uz pomoć nadležnih ministarstava, sudjelovala u subvencioniranju kamata  218 poduzetnika u iznosu od 1.279.950,17 kuna.                                                         
Predstavnici HUP-a istaknuli su potencijalne probleme koje bi mogao izazvat novi Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji bi mogao gurnuti čak 70.000 tvrtki u stečaj.
Župan Miroslav Čačija naglasio je važnost infrastrukturnih projekata u području vodoopskrbe i asfaltiranju prometnica u naseljima, koji se izvode te koji će se izvoditi tijekom ove godine. Naime, potpisani su ugovori u ukupnoj vrijednosti od 57 milijuna kuna za vodoopskrbu za ovu godinu, po čemu smo prvi u državi, a to je moguće jer su lokalne jedinice napravile projektne dokumentacije. Župan je i naznačio potpisivanje ugovora s Hrvatskim cestama u vrijednosti od 22 milijun kuna, za asfaltiranje dijela neasfaltiranih prometnica u naseljima, koje su dugačke 180 kilometara. Ovi infrastrukturni projekti koje je županija pokrenula i krenula u njihovu realizaciju, zasigurno će pomoći da gospodarstvo županije u drugom polugodištu 2012. godine preokrene negativne trendove iz prvog polugodišta, naglasio je župan Čačija.
Na drugom dijelu sjednice, održana je aktivna rasprava o stanju i planovima restrukturiranja Remonta željezničkih vozila d.o.o. Bjelovar. Predstavnici radnika, sindikata i Uprave RŽV-a Bjelovar istaknuli su probleme zbog neuključenosti radnika, sindikata i Uprave u proces restrukturiranja. Tako su do njih dopirale informacije da će se RŽV Bjelovar najprije  spojiti sa RŽV Čakovec, pa do zadnjih informacija koje govore o pripajanju, uz otpuštanje od 80 do 100 zaposlenih. Iz podnesenih podataka o poslovanju RŽV Bjelovar, vidljivo je da je nastavak poslovanja moguć, jer je do ove godine RŽV Bjelovar poslovao pozitivno, samo što je potrebno ugovorit poslove izvan sustava HŽ-a, što u prosjeku čini 80% poslova. Župan Miroslav Čačija, suglasio se sa radnicima, sindikatima i Upravom RŽV Bjelovar o potrebi restrukturiranja, ali je naglasio potrebu da sjedište ostane u Bjelovaru, te da je otpuštanje 40 do 55% radnika RŽV-a Bjelovar neprihvatljivo, dok se na razini cijelog HŽ-a otpušta oko 16% radnika. Na kraju sjednice, prihvaćen je prijedlog saborske zastupnice Vanje Posavac, zbog neraspolaganja sa službenim informacijama o planovima restrukturiranja RŽV Bjelovar, da se organizira sastanak delegacije u čijem sastavu će biti župan Čačija, gradonačelnik Bjelovara, saborski zastupnici iz naše županije, predstavnici radnika, sindikata i Uprave RŽV Bjelovar, u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture da se razjasne planovi oko restrukturiranja RŽV Bjelovar.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a