• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Kolovoz
13

ODRŽANA 8. SJEDNICA GOSPODARSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA

Održana je 8. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Bjelovarsko- bilogorske županije. Na sjednici je za novu predsjednicu Vijeća izabrana Božica Jurec, a za dopredsjednika župan Damir Bajs. Na sjednici se raspravljalo o županijskom programu potpora gospodarstvu, obrtu i poljoprivredi za korištenje srestava iz EU fondova, no najviše se raspravljalo o trenutnom stanju u gospodarstvu na području Bjelovarsko – bilogorske županije, sa posebnim naglaskom na trenutno stanje u Elektrometalu.

Predsjednik uprave Elektometala Vlado Njegovac podsjetio  je na nedavni neuspjeh predstečajne nagodbe, zbog kojeg je podnesen zahtjev za produženje roka za završetak predstečajne nagodbe koji je određen za 10.09. Također je rekao da je račun tvrtke deblokiran i da je 30.07. isplaćena prva zaostala plaća za mjesec ožujak. Trenutno se u Elektrometalu radi na završetku predstečajne nagodbe u suradnji sa vjerovnicima i sa pripremama za buduće ugovaranje poslova. Napomenuo je i da su uvjeti dobiveni od vjerovnika  oštri, no prihvatljivi jer nema drugog riješenja. Uskoro se očekuje i zajednički sastanak Elektrometala sa četiri najveća vjerovnika, a  to su Zagrebačka banka, Erste banka, Plinacro i Ministarstvo financija, sa ciljem pronalaska zajedničkog stava koji će dovesti do završetka predstečajne nagodbe.

Predsjednik Sindikata  graditeljstva hrvatske(SGH) Ivan Kovačević pohvalio je upravu Elektrometala zbog isplate zaostalih plaća za ožujak i travanj, kao i Bjelovarsko - bilogorsku  županiju i Gospodarsko - socijalno vijeće zbog organizacije ovog sastanka, no naveo i da sindikalna podružnica i radničko vijeće traže da aktualni  predsjednik Nadzoronog odbora Elektrometala bude smijenjen, jer nije dobro odradio svoj posao i nije spriječio devijantnosti u Elektrometalu.

Župan Damir Bajs je izjavio da očekuje da Gospodarsko – socijalno vijeće bude akitivnije nego do sada i napomenuo da stanje u županiji nije dobro. Gospodartsvo županije je u posljednje dve do tri godine u gubitku, izgubljeno je 5.300 radnih mjesta,  63 tvrtke su u predstečajnoj nagodbi i Županija je sa većinom njih u kontaktu.  Župan se osvrnuo i na stanje u Elektrometalu, izjavivši da su novi uvjeti predstečajne nagodbe teži nego u prvoj varijanti, no da on smatra da Elektrometalu treba dati mogućnost da opstane i u budućnosti konkurira na tržištu. Župan je najavio i da će početkom  rujna Županija objaviti program za gospodartsvo i dati svoju potporu u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom obrtničkom komorom, u svrhu zaustavljanja pada gospodarstva i njegovog  ponovnog pokretanja.

Zaključci Vijeća su  da je potrebno spasiti predstečajne tvrtke, među kojima je i Elektrometal, da je za Elektrometal bitno da  uspije predstečajna nagodba, i da uz pomoć  Bjelovarsko - bilogorske županije i grada Bjelovara, tvrtka opstane i nastavi sa poslovanjem, uz korekcije u Upravi i Nadzornom odboru.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a