• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Prosinac
18

ODRŽANA 9. SJEDNICA GOSPODARSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Na sjednici je potpisan Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća i izabran je dopredsjednik Vijeća, koji će tu dužnost obnašati u ime Udruge poslodavaca. Pročelnica Područnog ureda Bjelovar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Diana Zekić Kereži članove Gospodarsko-socijalnog vijeća upoznala je sa stanjem nezaposlenosti na području Županije u 2013. godini, te s mjerama zapošljavanja u 2014.godini.

Jednoglasno je prihvaćen prijedlog  Hrvatske udruge poslodavaca  i za novog dopredsjednika izabran je Dario Kelemin direktor tvrtke Pčelarstvo daruvar d.o.o.  Županija, poslodavci i sindikati potpisali su Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća kojim je dogovoreno da će potpisnici biti aktivni partneri u socijalnom dijalogu.
Stanje u županiji nije sjajno – rekao je župan Damir Bajs na sjednici.  Posljednjih nekoliko godina u Županiji i je izgubljeno skoro 5,5 tisuća radnih mjesta. No, ne treba zanemariti da je predstečajnim postupcima ipak spašeno nekoliko stotina radnih mjesta. 
Direktor tvrtke Modea Nova d.o.o. Miroslav Lacković istaknuo je probleme s kojima se njegova tvrtka susreće, a to je problem obrtnih sredstava koja bi Modea trebala dobiti kako bi izašla iz krize.  Direktor tvrtke Hittner d.o.o. Sjepan Hittner izrazio je žaljenje zbog propadanja bjelovarske tvrtke Ljevaonica Bjelovar d.o.o. jer će u buduće usluge lijevanja morati potražiti kod inozemnih tvrtki.
Župan Bajs osvrnuo se na tvrtke koje su donedavno bile u predstečaju rekavši da su uspješno završile predstečaj i da su Županija i Gospodarsko- socijalno vijeće tu da pomognu ovakvim tvrtkama koliko mogu jer u nekim tvrtkama još uvijek ima problema.
Stanje u Županiji nije optimistično po pitanju nezaposlenosti jer trenutno ima oko 13 000 nezaposlenih i među njima je najviše mladih osoba i osoba starijih od 55 godina. Ovaj problem će se probati riješiti pomoću sredstava iz fondova Europska Unije, koja će se iskoristiti kako bi se napravili projekti koji će se smanjiti nezaposlenost. „Iduće godine naše gospodarstvo dobiva novu šansu i možemo očekivati da 2014. godina bude bolja godina za gospodarstvo“- rekao je župan.


 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a