• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
29

ODRŽANA KONFERENCIJA ŽIVJETI ZDRAVO U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

U bjelovarskom hotelu Central, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, održana je 20.županijska konferencija “Živjeti zdravo” u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Konferenciji je prisustvovao i župan Damir Bajs.

Na konferenciji “Živjeti zdravo”  istaknuto je kako su programi i aktivnosti nacionalnog programa “Živjeti zdravo” usmjereni  poboljšanju zdravlja cijele populacije jer djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života.  Pet komponenti ovog programa koje uključuju pojedine projekte su: Zdravstveno obrazovanje, Zdravstveni turizam, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto te Zdravlje i okoliš.
Očekivani javnozdravstveni doprinosi Nacionalnog programa Živjeti zdravo su: senzibilizacija građana o potrebi očuvanja zdravlja, mijenjanje promjenjivih loših životnih navika, smanjenje pobola od kroničnih nezaraznih bolesti i porast udjela zdravih građana u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske.

“Cilj ove današnje konferencije je predstaviti primjere dobre prakse promicanja zdravlja u lokalnoj zajednici, koje provodi Zavod za javno zdravstvo, potaknuti daljnju implementaciju dobre prakse i proširiti mrežu pozitivnih primjera u promicanju zdravlja. Zdravlje je nešto o čemu svatko pojedinačno, ali i svi zajedno moramo brinuti. Loša kvaliteta života kojim danas živimo nije fenomen koji se javlja samo u Republici Hrvatskoj, radi se o problemu s kojim se susreću mnoge zapadne zemlje, jer nedovoljna tjelesna aktivnost, izloženost stresu i životnim navikama štetnima po zdravlje predstavlja najčešće uzroke tzv. modernih bolesti. Iz tog razloga vrlo je bitno osvijestiti širu javnost o važnosti promicanja načina pravilne prehrane, važnosti tjelesne aktivnosti, ali i očuvanja mentalnog te spolnog i reproduktivnog zdravlja”, istaknula je u svom govoru ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Nina Renić.

“Bjelovarsko-bilogorska županija će uložiti u zdravstveni sistem negdje oko 220 milijuna kuna, što u primarnu zdravstvenu zaštitu, što u sekundarnu, gradnju nove bolnice, opremu, tehniku, domove zdravlja, poticanje ostanka liječnika kod nas i dolaska liječnika. Ono što nama nedostaje je to da na prevenciji moramo poraditi više nego do sada. Mi smo jedna od vodećih županija kada je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u pitanju. Županija ima program akutnog zbrinjavanja infarkta miokarda. Županija je još prije 15 godina ušla u taj program , kao  jedna od rijetkih koja ga provodi. To znači da stanovnici naše zupanije imaju mogućnost da kada se utvrdi da imaju infarkt, budu direktno prebačeni na KBC Rebro s kojim imamo potpisan ugovor te da mogu dobiti najnoviju i najbolju zdravstvenu zaštitu koja je smanjila smrtnost od infarkta za 50 posto”, istaknuo je župan Damir Bajs.

Projekt Živjeti zdravo predstavila je doc.dr.sc.Sanja Musić Milanović, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo “ Mi ulažemo uglavnom  u zdravstveni sustav, vrlo malo ulažemo u očuvanje zdravlja, u očuvanje onoga što smo dobili na dar, pri rođenju. Većina nas, i naše djece, rađa se potpuno zdrava, i da, to je naša odgovornost, prije svega osobna odgovornost, sačuvati zdravlje, koje čovjek tako lako dobije na dar i o kojem ne promišlja do trenutka dok ga ne izgubi. U tom trenutku se o tome počne promišljati. Osim pojedinaca, cijeli sustav bi trebao o tome početi promišljati. Projekt Živjeti zdravo ima dugu povijest, i riječ je o projektu koji je među prvima ikad, među svim zemljama Europske unije, koji je na području zdravstva povukao sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Ovo je projekt koji je u 2017.godini proglašen, uz mađarski model oporezivanja, primjerom dobre prakse u Europskoj uniji”, naglasila je voditeljica projekta Sanja Musić Milanović.

Na konferenciji su predstavljene i aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo BBŽ, predstavljena je i provedena javnozdravstvena akcija u Bjelovaru Hodanjem  do zdravlja i Volonteri u parku. Osim toga, sudionici konferencije imali su priliku čuti i o primjerima dobre prakse u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a