• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Lipanj
4

ODRŽANA MANIFESTACIJA „NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE“

U Garešnici je, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije, održana manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“. Na radnom ručku s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem sudjelovao je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

Radni ručak u sklopu manifestacije „ Naše domaće, sada i ubuduće“ bila je prilika da  o poljoprivrednoj proizvodnji na području županije, ali i svemu onome što Županija čini po tom pitanju, više kaže župan Damir Bajs.
„Radni ručak promocija je onog najboljeg. Kada govorimo o tome, naša županija je poljoprivredna županija, 20% bruto nacionalnog dohotka se stvara u poljoprivredi. Vodeći smo  u stočarstvu, mljekarstvu i nizu drugih grana. Srž razvoja vezana je uz domaću poljoprivrednu proizvodnju. Naglasit ću da smo mi dio Europske unije i imamo određenu obvezu prema tome. Međutim, moram reći da u okviru toga možemo i trebamo promovirati domaće poljoprivredne proizvođače. Standardi koje mi sada imamo u poljoprivredi potiču sve one koji žele kupiti najbolje da kupuju domaće. I ja kao župan to preporučujem. Županija je u 2018.godini uvela niz novih mjera potpore poljoprivrednicima. Možda najvažnije mjere vezane su uz pripremu projekata Europske unije. Naime, Županija bespovratno sufinancira sredstva koja su vezana uz prijavu. Kada govorimo o prijavama u poljoprivredi, Županija je skočila među prve u Hrvatskoj, prvi ili drugi smo po prijavama, ali i po povlačenju sredstava“, rekao je župan Damir Bajs.

„Hrvatska poljoprivredna agencija  provodi sustav označavanja domaćih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda oznakama mlijeko, meso, jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te kruh i brašno s hrvatskih polja. Kada govorimo o mogućnostima dobivanja na korištenje ovih oznaka onda želim jasno reći da za svaku od ovih oznaka imamo razrađene uvjete korištenja, s obvezama i pravima korisnika. Nama je cilj, pored onog dijela prehrambene industrije koji koristi ove znakove, naslonjeno na domaću poljoprivrednu sirovinu, predstaviti na razini županije sva ona obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pored primarne poljoprivredne proizvodnje, imaju obilježje da izravno plasiraju svoje proizvode na tržište. Koliko znače ovakvi vidovi promocije, prije svega obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, najbolje govori činjenica da smo u dosadašnjem dijelu ovogodišnje promotivne kampanje domaće poljoprivredne proizvodnje na ovaj način predstavili 380 OPG-a, a tijekom prošlogodišnje kampanje Doručak s hrvatskih farmi , sveukupno 550 OPG-a bilo je predstavljeno“, rekao je ravnatelj HPA Zdravko Barač.

„Ja osobno smatram, kad se već želimo uspoređivati s Njemačkom, Austrijom, Francuskom, ili nekom drugom državom Europske unije, moramo shvatiti da su to države koje povlače novce iz fondova vezanih uz poljoprivredu 10, 20, 30 ili više godina. Hrvatska je tu tek počela. Ubrzali smo procedure, ali mi možemo biti još bolji i bit ćemo. Stoga nam je na raspolaganju 2.4 milijarde eura do 2023.godine. Od 2020.novi iznosi, nove gotovo 2.5 milijarde eura. Očekujem da ćemo s tim novcima organizirati našu proizvodnju, uložiti puno u nove farme, plastenike, staklenike, strojeve  i sve ostale stvari koje nam trebaju,a pogotovo u znanje i u mlade te imati bolju, uspješniju i konkurentniju poljoprivredu“, naglasio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U sklopu manifestacije svi zainteresirani mogli su saznati sve o novim mogućnostima financiranja iz Programa ruralnog razvoja. Također, organizirana je degustacija domaćih proizvoda s oznakama kvalitete: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja kao i naše autohtone proizvode zaštićene u EU.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a