• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Studeni
17

ODRŽANA PANEL DISKUSIJA NA TEMU INVESTICIJSKOG POTENCIJALA GRADA BJELOVARA TE PREDSTAVLJANJA POTPORA PODUZETNICIMA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sudjelovao je na panel diskusiji „Investicijski potencijal Grada Bjelovara“, koja je održana u velikoj vijećnici Grada Bjelovara.

Na gospodarskom panelu okupili su se brojni poduzetnici koji su imali prilike sudjelovati u raspravi, te čuti slijedeća predavanja:
Mario Antonić, državni tajnik, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta s temom „Povoljna investicijska i poslovna klima u RH“
Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO s temom „Predstavljanje programa HAMAG-BICRO-a i mogućnosti financiranja poduzetničkih projekata“
Jadranka Mršić Hebrang, rukovoditeljica Direkcije za mikro, mala i srednja poduzeća, HBOR s temom „Financijski instrumenti HBOR-a za poduzetnike“
Marko Babić, pomoćnik direktora Sektora za međunarodne poslove i EU u HGK s temom Kako pomoći hrvatskom gospodarstvu“; „Gospodarski odnos s drugim zemljama“
Boris Sobodić, generalni direktor, tvrtka Bjelin d.o.o., Bjelovar s temom „Zašto smo odlučili investirati u Bjelovar“.

„Bjelovarski poduzetnici tijekom svih ovih godina kriza podnijeli su najveći teret. Ostali su ovdje i radili, doista se mučili kako bi isplaćivali plaće. Toj krizi sada dolazi kraj i mi u Gradu, ne samo da želimo pomoći bjelovarskim poduzetnicima, već i privući ostale kako bismo otvorili nova radna mjesta.“, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak u svom uvodnom obraćanju, te dodao kako gradska uprava priprema tax free model prema kojemu se investitore oslobađa svih gradskih nameta, a zemljište se daje u koncesiju po povoljnim uvjetima.

„Što se tiče gospodarstva, za nas je najvažnije da izađemo iz prometne izoliranosti. Tu je neizostavan završetak gradnje pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec, kao i gradnja brze ceste prema Zagrebu. Prema Agenciji za konkurentnost, ukoliko nemamo prometnu povezanost, ne možemo računati na investicije. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imamo niz aktivnosti vezanih uz gospodarstvo, jer mi podupiremo razvoj naših gospodarstvenika. Također, uvijek izlazimo u susret investitorima, već smo četiri puta promijenili  Poslovni plan naše županije, vrlo često na zahtjev poduzetnika i sada je u tijeku peta izmjena. Ako vidimo da postoji neka potreba, mi ćemo učiniti što god je moguće da poduzetnici budu dobrodošli. Svakako podržavam poteze Gradova i Općina koji kroz poslovne zone i druge načine, žele omogućiti poduzetnicima da osjećaju dobrodošlima i mislim da je ovaj potez Grada, dobar potez.“, rekao je župan Damir Bajs.

„Hrvatsko gospodarstvo se budi, odnosno nikad nije ni zaspalo, ali intenzitet aktivnosti je daleko veći. Rast BDP-a od 3%  za 2016. je generiran prije svega, povećanjem izvozom malih i srednjih poduzeća, te je zbog toga puno kvalitetniji i daje nam nadu da će ova i sljedeća godina biti puno bolja. U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta imamo set mjera, počeli smo s izmjenama zakona o poticanju ulaganja koji približavamo malim i srednjim poduzetnicima i IT sektoru. U izmjeni je i Zakon o strateškim investicijskim projektima, provođenje akcijskog plana za ukidanje administrativnog opterećenja koji moraju olakšati poslovanje, digitalizacija industrije, odnosno kompletne ekonomije kako bi se lakše radilo s administracijom, te naravno korištenje europskih fondova.“, izjavio je državni tajnik Mario Antonić.

„Bjelin se odlučio investirati u Bjelovar jer ima veliku tradiciju u drvnoj industriji. Prednost je neposredna blizina sirovine, kvalitetnog slavonskog hrasta, kvalitetni ljudi koji su radili nekada u Česmi, tako da je to bila win win situacija za sve i zato smo došli u Bjelovar. U tijeku su investicije pilane i furnira, te planiramo zaposliti 150 radnika, a kroz 5 godina u planu je imati 1000 zaposlenih u obje tvornice, u Bjelovaru i Ogulinu.“, objasnio je Milan Štefanac, direktor planiranja razvoja u tvrtki Bjelin d.o.o Bjelovar.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a