• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
21

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA EUROPSKOG PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE PODRUČNE ŠKOLE MEĐURAČA

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan sudjelovala je na početnoj konferenciji europskog projekta „Energetske obnove zgrade Područne škole Međurača“. Riječ je o obnovi školske zgrade u sklopu europskog projekta energetske obnove županijskih škola vrijednog 27 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost projekta temeljite obnove od temelja do krova Područne škole u Međurači je 414.039,50 kuna, a podrazumijeva izolaciju vanjskog zida s ovojnicom, izolaciju stropa, obnovu krovišta i zamjenu stolarije.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi da uz velike školske objekte isti standard u školstvu imaju i male područne škole, kao što je ova u mjestu Međurača, koju trenutno pohađa 12 učenika u dva razredna odjeljenja. Nakon obnove školske zgrade uvelike će im se poboljšati uvjeti školovanja,a nastavnici će, također, imati bolje uvjete rada. Uz to smanjit će se i režijski troškovi, kao i troškovi održavanja, pa će više sredstava školi ostati za ulaganja u nadstandard školovanja.

Posao na obnovi školske zgrade dobila je domaća tvrtka GRAD-IM iz Gornje Ploščice kojoj je ovo, nakon što je dobila posao obnove škole u Trnovitičkom Popovcu, druga škola koju obnavljaju na području naše županije.

Treba spomenuti kako je iz Bjelovarsko-bilogorske županije na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljeno još tridesetak projekata u školstvu vrijednih oko 100 milijuna kuna.

Time će se ostvariti cilj kompletno obnovljenih i opremljenih, ne samo matičnih, već i područnih škola, i samim time, našoj djeci, učenicima i profesorima omogućiti uvjeti rada i školovanja primjereni vremenu u kojem živimo- vremenu 21.stoljeća.

„Ukupna vrijednost projekta je 414.000 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi određeni na 304.000 kuna. U ove neprihvatljive troškove nam ulazi i sanacija krovišta i izgradnja rampe za osobe s invaliditetom. Od tih 304.000 kuna koji su nam priznati kao prihvatljivi u ovom projektu, 198.000 kuna su financirani sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će ostatak sredstava podmiriti naš osnivač, odnosno Bjelovarsko-bilogorska županija. Ono što ste mogli vidjeti pri samom dolasku je da su radovi u tijeku, da idu po planu i programu. Očekujem da će radovi biti gotovi do kraja ove nastavne godine, do sredine lipnja. Poslije toga nam ostaju završni unutarnji  radovi kako bi djeca od jeseni mogla ući u potpuno obnovljenu zgradu“, rekao je Dario Jaušić, ravnatelj OŠ Ivana Viteza Trnskog Nova Rača.

„S obzirom da su radovi već u poodmakloj fazi , kratko da rezimiramo ono što je do ovog trenutka izvedeno i što nam je još preostalo prema ugovoru i projektu. Rano smo započeli s izvedbom  termoizolacije stropne ploče. Kompletna vanjska stolarija je zamijenjena, ukupno 21 otvor, obrađene su unutarnje palete, obnova fasade sa svim potrebnim predradnjama. Čekamo da se vremenske prilike poprave i tada krećemo s radovima na krovištu. To je ono što nam je još preostalo“, istaknuo je Ivan Marković ispred tvrtke GRAD-IM iz Gornje Ploščice.

„Obnova školske zgrade znači puno , posebno u selima. Uređenje školske zgrade je uvjet, prvo, da bi učitelji mogli raditi, a i da bi učenici imali bolje uvjete za svoj rad. Zahvala Županiji i Ministarstvu regionalnog razvoja na ulaganju u naše objekte. Općina će, naravno, sudjelovati s onoliko sredstava koliko može“, rekao je na početnoj konferenciji zamjenik načelnika Općine Nova Rača Željko Sabolović.

„Drago mi je da smo ovom prilikom u Međurači, da možemo objaviti da su radovi na obnovi škole već krenuli.  Županiji su jednako važne matične i područne škole. Ova mala škola za sada ima 12 učenika i vidimo da je ozračje u školi jako ugodno. Obnova školske zgrade financijski iznosi preko 400 tisuća kuna, obnovile su se i stolarija i fasada,a na kraju će se obnoviti i krovište. Mislimo da će boravak biti ugodan i da će biti toplo i ugodno raditi u ovoj školi i dalje. Županija je prijavila ovaj projekt 2017.godine. To je jedan od 11 projekata koji su prijavljeni. 2018.godine prijavili smo još 26 škola u vrijednosti 100 milijuna kuna.  Želja nam je da kompletno obnovimo škole na području županije i da ono što možemo, kao osnivač, da dajemo dobre uvjete našim učiteljima i učenicima, ali i da roditelji budu zadovoljni kad vode svoju djecu u školu“,  istaknula je zamjenica župana Bojana Hribljan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a