• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Prosinac
18

ODRŽANA SWOT RADIONICA ZA IZRADU STRATEGIJE REGIONALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE

U svrhu izrade Strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2020. godine Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, u suradnji sa zagrebačkim Ekonomskim institutom, organizirao je radionicu za izradu SWOT analiza s ključnim dionicima na regionalnoj i lokalnoj razini. SWOT radionica za područje Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije održala se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a prisustvovao je i župan Damir Bajs.

Svrha radionice je uz pomoć SWOT metodologije raspraviti i utvrditi kvalitativne razvojne probleme i potrebe nakon pripremljene osnovne analize. Na radionici se u radnim skupinama tematski raspravljalo o vlastitim razvojnim snagama i slabostima, te vanjski uvjetovanim prilikama i prijetnjama u područjima gospodarstva, društva, prostora i okoliša, te razvojnog upravljanja.

Naravno da mi je bitno da Bjelovarsko-bilogorska županija bude aktivni učesnik u izradi Strategije razvoja Republike Hrvatske. Mislim da će SWOT analiza, koja će se provesti u Bjelovaru, omogućiti ljudima koji su došli da daju svoje primjedbe. Ključno je da je Županija u ovom trenutku u pripremi izrade svoje regionalne strategije, stoga ćemo iskoristiti ovu šansu koja nam se pruža. A to je da kroz ciljeve i aktivnosti koje želimo provesti u svojoj Županijskoj razvojnoj strategiji, da ih uvrstimo i u državnu strategiju. Državna strategija je bitna radi nas samih, ali dat ću naznaku, oni projekti i aktivnosti koji u njoj nisu predviđeni neće se moći financirati iz sredstava EU. Zato je ključno da jasno razradimo ono što je bitno za nas, a pritom ne mislim samo na našu županiju, već i na ukupnost ovog prostora kako bi mogli imati neke benefite u budućnosti, rekao je župan Damir Bajs.

Cilj održane radionice bio je identificirati razvojne probleme uzrokovane s jedne strane sektorskim politikama koje nedovoljno uzimaju u obzir razvojne posebnosti pojedinih područja u Republici Hrvatskoj, te s druge strane razvojne potrebe takvih područja zbog njihovih razvojnih specifičnosti.

Sada se radi nova strategija, neki problemi su dosada riješeni, ali su se neki novi i pojavili. Strategija se radi tako da se na terenu, od dionika na regionalnoj i lokalnoj razini, dobivaju informacije koje su glavne prepreke razvoju i koje su to što čini razvoj RH tako neujednačenim. Mi smo obišli sve dijelove Hrvatske, danas je zadnja u Bjelovaru i doista postoje velike razvojne specifičnosti, a i različite prepreke u razvoju koje moraju biti prepoznate u novoj Strategiji regionalnog razvoja kako bi se prepoznali oni instrumenti koji mogu doprinijeti razvoju i ujednačavanju tog razvoja u svim dijelovima Hrvatske. Pravu informaciju možemo dobiti samo od dionika na regionalnoj i lokalnoj razini, izjavila je Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta Zagreb.

Na osnovi nalaza prikupljenih na razini cijele Republike Hrvatske pripremit će se Strategija regionalnog razvoja RH u okviru koje će na nacionalnoj razini biti definirani ciljevi, prioriteti i mjere, te čijom provedbom će se nastojati doprinijeti rješavanju identificiranih problema i potreba na regionalnoj i lokalnoj razini.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a