• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Lipanj
7

ODRŽANI 31.LOVRAKOVI DANI KULTURE

U Velikom Grđevcu proteklog su tjedna održani 31.Lovrakovi dani kulture. Četvrtak je bio rezerviran za središnju manifestaciju na kojoj je dodijeljena nagrada „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman. Nagradu je dobila Sonja Smolec za roman „Marama s bubamarama“, na čemu joj je čestitao i župan Damir Bajs.

U sklopu manifestacije „Lovrakovi dani kulture“ održane su Igre Družbe Pere Kvržice, odigrane su kazališne predstave,a središnje događanje bila je dodjela nagrade „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman te nagrade za literarno, novinarsko i likovno stvaralaštvo. Ovogodišnju nagradu za najbolji dječji roman dobila je Sonja Smolec za roman „Marama s bubamarama“.
„Veoma sam počašćena ovom nagradom. Zahvalila bih se svima koji su čitali i koji su procijenili da je ovo moje djelo vrijedno ove nagrade. Već puno godina pišem i objavljujem. Svatko u jednom  trenutku možda očekuje da će netko njegovo djelo prepoznati kao dovoljno kvalitetno i evo to se dogodilo s ovom knjigom i ja se svima zahvaljujem“, rekla je autorica Sonja Smolec.

„Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 18 djela. Povjerenstvo je odlučilo da ovogodišnju nagradu „Mato Lovrak“ dodijelimo romanu Sonje Smolec „Marama s bubamarama“. Književnost je začudna. Književnost je iskorak. Dakle, nešto što je iskorak od stereotipa. Pitanje glasi: U kojem smislu, u kojim elementima je ovo djelo „Marama s bubamarama“ iskorak? Ja bih prvo pošao od naslova. Naslov je najčešće kao neka zastava, kao barjak koji se nosi ispred djela i naslov puno toga kazuje. Ovaj naslov je interesantan i izražajno i značenjski. Marama s bubamarama je ritmički složen pa ga možemo promatrati kao stih. Gospođa Smolec koristi parataktičnu strukturu, lovrakovsku strukturu. Rečenica je disciplinirana, što je komunikacijski vrlo atraktivno i po mjeri djeteta“, istaknuo je predsjednik povjerenstva Stjepan Hranjec.

„Lovrakovi dani kulture značajna su manifestacija koja tradicijski i kulturološki prati dostignuća na nivou Republike Hrvatske. Tu  je i činjenica da imamo nagradu „Mato Lovrak“ za ponajbolji dječji roman, a ono što treba istaknuti je to da je došlo 18 djela i da je povjerenstvo imalo težak zadatak izabrati najbolji dječji roman. To je nešto što bi trebalo podcrtati i to pokazuje da dječji roman ima mjesto u književnosti te da je to nešto što je poticajno za mnoge autore i da taj vid književnosti nije jednostavan. To je nešto što mogu samo oni koji se mogu uživjeti u duh onih koji će to čitati“, naglasio je prilikom dodjele nagrada župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a